De toekomst voorspellen is geen optelsom van plussen en minnen. Dat geldt voor coronabesmettingen, benzineverkopen en voetbaluitslagen, noem maar op. Daar kwamen ook de plannenmakers op het randje van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw achter, zodra ze met hulp van de eerste computers geavanceerde toekomstverwachtingen probeerden te maken.

Ook bij Shell. En dus is het tijd voor een list. Het bedrijf start in 1972 een scenario-afdeling, nu vijftig jaar geleden. Doel is om, leunend op data en maatschappelijke, politieke en technologische trends, meerdere toekomstvertellingen te maken. Met succes. Shell speelt bijvoorbeeld sneller dan de concurrentie in op de oliecrisis van 1973. Niet omdat het zo is voorspeld of berekend, maar omdat zo’n crisis als mogelijkheid is voorzien en doordacht. Sindsdien maakt de Shell-aanpak van scenario’s schrijven school bij bedrijven en wetenschappelijke instellingen.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

ANNO

Naar mate de jaren verstrijken, worden de beelden steeds meer geschiedenis. Samen illustreren ze een tijdsgewricht.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.