Shell, dat de raffinaderij in Pernis moest stilleggen als gevolg van waterschade, hielp waar het kon. Werknemers van dochtermaatschappijen over de hele wereld zamelden geld in voor hulpgoederen, van Indonesië tot Venezuela en de Antillen tot Frankrijk. Directievaartuig de “Pionier” verliet onmiddellijk de Rotterdamse haven met onderhoudslieden en verpleging aan boord en redde 50 man van daken. Lichters brachten drinkwater en brandstoffen naar het rampgebied. Het clubgebouw van het Shell-sportcomplex Te Werve in Rijswijk werd snel omgebouwd tot noodhospitaal voor ruim 40 personen.

De 92-jarige Stavenisser Jan Koenraad (links) zat zeven uur op het dak van zijn huis, voordat hij werd gered en in Te Werve kon bijkomen van alle ontberingen.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.