Op 19 februari 1960 opende prinses Irene het eerste en nog altijd het enige door studenten geleide tankstation ter wereld. De Shell-pomp is een initiatief van de uit het Amsterdamse verzet voortgekomen Stichting Onderlinge Studenten Steun.

De Stichting biedt studenten banen om ze te helpen financieel zelfstandig te zijn. Bij de opening in 1960 was naast prinses Irene ook de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall aanwezig. Van Hall speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij de financiering van het verzet.

Sinds juli 2021 is de studentenpomp een BP-station.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.