In 1959 boorde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op het terrein van boer Boon de ‘gasbel’ van Slochteren aan.  Het blijkt een van de grootste gasvelden ter wereld te zijn.

Het is het begin van de Europese aardgasindustrie, gasfornuizen en cv’s, en honderden miljarden guldens en euro’s in de Nederlandse schatkist. Afgelopen maandag bezocht minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de gaswinningslocatie in Ten Post. Deze zal als eerste in een reeks worden opgeruimd. Het draagvlak voor de winning in Groningen is door de impact van de aardbevingen verdwenen. In 2023 moet de Groningse gaswinning zijn teruggebracht naar nul.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.