In 1953 werd in het Shell-lab in Amsterdam de eerste commerciële computer van Nederland in gebruik genomen. De Ferranti Mark 1 kreeg de naam Miracle, een acroniem van Mokums Industrial Research Automatic Calculator for Laboratory and Engineering. Of, zoals ook wel werd gezegd, May It Replace All Chaotic Laboratory Experiments.

De bediening van het 40 kubieke meter tellende gevaarte – geheugen 180 kB - was in handen van vrouwelijke ‘rekenaarsters’. Lidy Zweers - de Ronde (rechts) had de leiding over die groep vrouwen. Zij wordt gezien als een van de eerste programmeurs van Nederland.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Bevrijding

Vrijheid is geen vaststaand gegeven. Daarom viert Nederland ruim 75 jaar na het einde van de Duitse bezetting nog altijd de bevrijding. De verhalen over wat was, helpen ons dat te herinneren.