Al in 1948 deed de eerste Nederlandse kruidenier de toonbank in de ban en schakelde over op zelfbediening. Restaurants en pompstations zouden volgen. In 1962 werd de zelfbedieningspomp voor het eerst getest in Nederland. Maar met de “zelftankstations” ging het pas echt hard vanaf de jaren 70, ook al stak de Zangeres Zonder Naam de loftrompet over de bemande pomp. In haar lied “De pompbediende” zong ze over de jongen of man “die zijn vak verstaat” en die “paraat staat en je weer op weg helpt”. De koningin van het levenslied kon de vooruitgang niet stoppen. Shell opende op 17 september 1980 juist het grootste zelftankstation van Nederland, langs de A12 bij het dorp Harmelen. Dit station, bekend als De Meern, had in 1968 al een primeur met een nachtautomaat voor het gebruik van tientjes. Het nieuwe station verving het oude. De paddenstoelluifels verdwenen, maar de doe-het-zelf-pomp bleef.

Meer Shell

Onze geschiedenis

De wortels van Shell in Nederland gaan 130 jaar terug. Sindsdien is de roodgele schelp uitgegroeid tot een wereldspeler in de energiesector. De geschiedenis laat sporen na, waar ook ter wereld.

Momenten

Foto’s leggen het moment vast. Ze laten zien de geschiedenis zien, groot en klein. Inkijkjes in het verleden van Shell in Nederland.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.