Dit zijn de eerste delen voor nieuwe fabrieksfornuizen. Zodra deze aangepaste ‘ovens’ allemaal zijn geïnstalleerd, zal Shell Chemicals Park Moerdijk 10 procent minder CO2 uitstoten dan nu.

Na eerst te hebben warmgedraaid met wat ‘kleiner spul’, doet de enorme kraan van Mammoet nu waarvoor-ie echt is ingehuurd: het grotere liftwerk van de vele tonnen wegende onderdelen. Twee van de zestien bestaande kraakfornuizen - nummers 5 en 6 – krijgen zo langzaam maar zeker hun nieuwe ‘gezicht’.

1400 ton

Een nieuw fornuizenpaar bestaat uit zestien delen waarvan de zwaarste zo’n 230 ton weegt. Elk paar weegt, eenmaal compleet, meer dan 1400 ton - ofwel ruim 230 Afrikaanse olifanten. Als de delen erin zijn getild, bouwen de medewerkers ter plekke de nieuwe delen aan de bestaande installaties. Voor het overgrote deel van het Skyline project is gekozen voor modulaire bouw in het buitenland. Hierdoor konden er één tot anderhalf miljoen directe manuren buiten Moerdijk plaatsvinden. Uit veiligheidsoogpunt een bewuste keuze.

(Semi)nieuw

Elk (semi)nieuw fornuis beschikt, vergeleken met het oude fornuis, straks over dubbele capaciteit. De zogeheten vuurhaard van het oude fornuis wordt hergebruikt zodat het geen volledige nieuwbouw is. De totale krakercapaciteit verandert niet. De nieuwe fornuizen kunnen eenmaal in gebruik ook andere grondstoffen gebruiken, zoals Hydrowax en pyrolyse-olie uit gerecycled plastic.

Als alles volgens planning verloopt, vindt de opstart van de eerste aangepaste fornuizen rond april 2023 plaats.

Van het transport en het liften van de eerste modules zijn weer mooie beelden gemaakt.

Meer Shell

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Op Moerdijk worden grote stappen gezet naar een duurzame toekomst, onder meer met de bouw van een fabriek voor chemische recycling. Daarmee kan plastic pas echt worden hergebruikt, dankzij circulaire chemie.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.