“Onze verschillen vieren, maakt het verschil.”

Frans Everts, president-directeur Shell Nederland

We zien graag dat je – ook op het werk – helemaal jezelf bent, en we geven je graag de fysieke en mentale geborgenheid om dat te kunnen zijn. Lees hieronder meer over hoe Shell al flinke vooruitgang boekte op het terrein van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit. Nieuwsgierig naar onze demografische data? Kijk hier

A diverse and inclusive team

Diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit bij Shell

Gendergelijkheid

Shell wil in 2030 of eerder dat ruim 40% van het senior management van ons bedrijf vrouw is. Daarmee zijn we ernatuurlijk nog niet. We blijven continu focussen op het aantrekken en behouden van vrouwelijk talent, ook omdat in sommige delen van ons bedrijf vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn.

Hoe werkt Shell actief aan gendergelijkheid?

  • Positief beleid dat streeft naar een aandeel van 40% vrouw in het senior management in 2030 of eerder.
  • Samenwerking met externe partners, zoals de stichting Talent naar de Top die al 25 jaar streeft naar grotere inclusiviteit in de top van het bedrijfsleven. Meer weten? https://www.talentnaardetop.nl/
  • Organiseren van Girls' Days op onze productiesites in Pernis en Moerdijk om daarmee onderwijs in exacte vakken (natuurkunde, scheikunde, techniek en wiskunde) onder meisjes te stimuleren.
  • Programma’s ter promotie van gendergelijkheid, zoals een carrière-ontwikkelprogramma voor vrouwen.
  • Bijna 2000 medewerkers van Shell Nederland zijn actief binnen WE in Shell, een netwerk van collega’s met diverse achtergronden en opvattingen dat intern actief werkt aan promotie van gelijkheid voor iedereen; en zorgt voor coaching en mentoring.
  • Diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zijn een vast onderdeel van de basistraining voor nieuwe medewerkers, en van herhaaltrainingen voor alle medewerkers binnen Shell.
  • We gaan actief en regelmatig het gesprek aan met onze belangrijkste toeleveranciers om diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit ook bij hen te promoten, en bij de werknemers van onderaannemers op onze locaties.

Etnische inclusiviteit

Vergis je niet: we hebben allemaal een rol te spelen om ervoor te zorgen dat Shell een plek is waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, en een sterk gevoel van verbondenheid kent. En dat begint met onszelf uitdagen om beter te worden. Dat zei Shells CEO Wael Sawan in maart 2023 over dat er voor racisme binnen Shell geen plek is.

Hoe werkt Shell actief aan etnische inclusiviteit?

  • Positief beleid dat streeft naar gelijke kansen voor iedereen, ongeacht ras of etnische achtergrond
  • Sinds 2020 heeft Shell Nederland een omvangrijk Etnisch Inclusiviteitsplan, met advies van onder meer interne en externe klankbordgroepen.
  • Sinds oktober 2022 heeft Shell wereldwijd intern een vrijwillig Self-ID-campagne, dat medewerkers aanmoedigt uit te komen voor (onder meer) hun etnische achtergrond.
  • Shell heeft een speciaal trainingsprogramma over etnische inclusiviteit voor teamleiders
  • Shell heeft mentorprogramma’s om collega’s met een etnische minoriteitsachtergrond te ondersteunen.
  • Diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zijn een vast onderdeel van de basistraining voor nieuwe medewerkers, en van herhaaltrainingen voor alle medewerkers binnen Shell.
  • We gaan actief en regelmatig het gesprek aan met onze belangrijkste toeleveranciers om diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit ook bij hen te promoten, en bij de werknemers van onderaannemers op onze locaties.
  • Via het Shell Learning Programme for refugee talents helpen we sinds 2022 ieder half jaar tientallen talenten uit oorlogs- of crisisgebieden aan een baan bij Shell Nederland. Met ondersteuning van lijnmanagers en collega’s bij Shell die als buddy optreden, hebben zij die hun huis moesten ontvluchten meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Bij Shell zijn ze aan de slag gegaan in onder meer IT en data-engineering, datawetenschappen, bouwkunde, contracten & inkoop en in elektrische mobiliteit.
  • Sinds september 2021 is er de Shell Nederland Klankbordgroep voor Culturele Diversiteit. Dit helpt ons de uitdagingen, benodigdheden en zorgen rond culturele verscheidenheid nog beter te begrijpen. De klankbordgroep bestaat uit experts op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit (DE&I), en vertegenwoordigers van de verschillende etnische gemeenschappen in Nederland. Samen geven ze onder meer feedback op ons societal impactbeleid van Shell Nederland.

LGBQT+

Shell wil een omgeving zijn waar LGBQT+-collega’s zich thuisvoelen, een plek om jezelf te zijn. Een baan bij Shell is even vanzelfsprekend voor iedereen. Je talent telt, niet hoe je in het leven staat, zolang tolerantie je uitgangspunt is.

Hoe werkt Shell aan LGBQT+-inclusiviteit?

  • Wereldwijd heeft Shell gelijkheid en inclusiviteit voor LGBQT+ als vast onderdeel gemaakt van haar Powering Lives-strategie.
  • Shell geeft LGBQT+ volop ruimte, zowel intern als extern. Zo laten we collega’s graag hun verhaal vertellen, over de uitdagingen en kansen die ze zijn aangegaan.
  • Op de verschillende locaties van Shell Nederland zijn er af en toe speciale evenementen om de LGBQT+-collega’s te ondersteunen.
  • Pink Pearl is een vrijwillig netwerk van Shell Nederland Lesbian, Gay, Bisexual, Queer & Transgender-medewerkers en hetero’s die zich extra sterk maken voor gelijkheid voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Fysieke of mentale uitdaging

Bij Shell willen we dat een eventuele extra fysieke of mentale uitdaging geen hinder is. Met onder meer aangepaste werkplekken en andere gebruikelijke voorzieningen als extra ruime toiletten op elke afdeling. Maar bij Shell is er ruimte voor meer, en kan bijvoorbeeld de blindengeleidenhond mee naar kantoor. Bovendien nemen we niet-zichtbare beperkingen als astma, adhd en migraine zeer serieus en proberen we samen te zoeken naar juiste oplossingen.

Hoe werkt Shell aan inclusiviteit bij een extra fysieke of mentale uitdaging?

  • Het wegnemen van eventuele hindernissen en het gelijkstellen van de werkplek voor iedereen, of je nu wel of geen fysieke of mentale uitdaging hebt, is een prioriteit voor Shell.
  • Verbeteren van de toegankelijkheid, zowel in faciliteitsmanagement als binnen de IT-omgeving, is een continue focus. Dit doen we zowel voor onze eigen medewerkers, als voor onze bezoekers.
  • We ondersteunen neurodiversiteit sterk, en proberen het bewustzijn rond geestelijke gezondheid te bevorderen met periodieke evenementen en werknemerssessies. Ook krijgt neurodiversiteit extra aandacht op of rond World Mental Health Day.

Sociaal actief bij Shell

Bij Shell krijg je volop de gelegenheid je actief in te zetten in personeelsverenigingen met gelijkgestemden (Employee Resource Groups). Op dit moment zijn er wel 126 actief in 30 landen/regio’s.

In Nederland is er bijvoorbeeld Young Shell: een zeer actieve groep Shell’ers tot 35 jaar jong. WE in Shell maakt zich hard voor continue aandacht voor gelijkheid voor iedereen. Pink Pearl is een plek voor LGBQT+ en het enABLE-netwerk promoot fysieke en mentale toegankelijkheid. Natuurlijk zijn er nog veel meer.

Daarnaast zijn Shell’ers regelmatig actief als vrijwilliger. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Covid-pandemie, maar ook om hen te helpen die de oorlog in Oekraïne ontvluchtten.

Meer Shell

Over Shell in Nederland: Feiten en cijfers

Wat weet jij écht over Shell in Nederland? Verrijk je kennis met feiten en cijfers. Ontdek bijvoorbeeld hoe we samen op weg zijn naar CO2-neutrale energie voor thuis, onderweg en op het werk.

Young Shell

Impact maken en mooie ervaringen opdoen. Is dat niet wat alle starters willen? In deze serie delen 10 jonge Shell-ers wie ze zijn, wat hun leven heeft veranderd en waarom ze kozen om voor Shell te werken. 

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.