
Mensen met een beperking
We zetten ons in voor een omgeving waarin al onze collega's het beste uit zichzelf kunnen halen, ongeacht de omstandigheden. Deze overtuiging geeft duidelijk aan hoe wij werken met collega's met een beperking: zorgen dat zij een basis krijgen van waaruit ze zich volledig kunnen ontplooien en uitgroeien tot de grensverleggende vernieuwers van de toekomst.
"Ik denk dat iedereen verschillend is, of je nu wel of geen beperking hebt. Het doet er niet toe wat dat verschil is. En we moeten onze verschillen waarderen."
Bob Nolan, Subsurface and Wells Support Lead – Europa

Bij Shell zorgen we voor een omgeving waarin mensen met een beperking het beste uit zichzelf kunnen halen. Van een open en transparante wervingsprocedure tot en met het creëren van een veilige en stimulerende werkplek.
Bekijk de video en ontdek hoe Bob Nolan, die doof en blind is, het Subsurface & Wells Support Team van Shell aanstuurt op vier locaties.
"Het unieke aan diversiteit, inclusie en werken met een beperking, is dat er geen pasklare oplossing voor alle problemen is. Wat voor de een wel werkt, werkt niet altijd voor een ander."
Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects & Technology en voorzitter van het enABLE-netwerk in Nederland.

Steun in cijfers
Om onze collega's met een beperking te ondersteunen, hebben we een aantal interne netwerken, met name het enABLE-netwerk. Er zes enABLE-netwerken wereldwijd: in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, de VS, Canada en Brazilië.
Het enABLE-netwerk biedt mensen met een beperking en degenen die in hun dagelijks leven met mensen met een beperking te maken hebben een open forum om met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Hierdoor wil het netwerk de bewustwording vergroten en meer inzicht geven in de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen, zodat lijnmanagers en collega's begrijpen hoe zij zich op het werk kunnen ontwikkelen. Het netwerk biedt werknemers met een beperking de kans om hun werkomgeving en processen te verbeteren zodat mensen meer bij elkaar en bij de organisatie betrokken zijn.
Het creëren van ruimte voor deze dialoog is cruciaal voor het bevorderen van de open samenwerking die nodig is voor de groei van medewerkers met een beperking.
"Ik heb alleen maar steun en medewerking gekregen. Erover praten is heel belangrijk. Het maakt deel uit van het acceptatieproces"
Thobile Mkhize, Retail Finance Advisor
Praten over je beperking met collega's blijft iets waar medewerkers op de werkplek grote moeite mee hebben. Of het nu om positieve of negatieve discriminatie gaat, de angst om openhartig te praten met collega's is reëel. Wij stimuleren onze medewerkers over hun problemen te praten zodat we kunnen helpen bij het oplossen ervan. Wij geloven in eerlijkheid, integriteit en respect voor iedereen. Samen zorgt dit voor een echte open en samenwerkingsgerichte omgeving waar alle medewerkers van Shell baat bij hebben.
"Shell was het eerste bedrijf waarvan ik antwoord kreeg,” vertelt Andy. “Op dat moment zat ik in een rolstoel, maar dat was voor hen absoluut geen punt. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb de baan daarom aangenomen. Shell stelde zich heel inschikkelijk op en maakte een geweldige eerste indruk."
Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects and Technology
Gelijke kansen voor iedereen
Het Diversity en Inclusion (D&I)- team van Shell is bijzonder trots op het actief bevorderen van gelijke kansen voor medewerkers met een beperking. Het is deze insteek die Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects and Technology, zo aansprak.
Andy raakte kort na zijn afstuderen betrokken bij een ongeluk. Na twee jaar revalidatie was hij er klaar voor om weer aan het werk te gaan.
Na een paar jaar wilde Andy iets terugdoen en in 2005 werd hij lid van het enABLE-netwerk van Shell UK, een kleine groep werknemers die zich samen bogen over kwesties met betrekking tot mensen met een beperking op de werkplek.
Inmiddels zijn er zes van zulke enABLE-netwerken wereldwijd.
"Deze netwerken zijn er om mensen bewuster te maken van de verschillende soorten fysieke en functiebeperkingen. Het geeft ons de mogelijkheid de organisatie te promoten en te zorgen dat mensen in de werkomgeving meer bij elkaar en bij de onderneming betrokken zijn."
Voor Andy is het een kans om iets terug te doen, voor Shell is het een gelegenheid een omgeving te creëren waarin iedereen het beste uit zichzelf kan halen.
"Veel beperkingen zijn de keerzijde van een bijzondere kwaliteit. We moeten ze alleen maar in ons voordeel laten werken."
Diederik Weve, Senior HSSE Consultant
Bij Shell waarderen we mensen om hun talenten. Diederik Weve is Senior HSSE Consultant bij Shell Rijswijk. In 2009 werd bij hem een Autisme Spectrum Stoornis (voorheen het syndroom van Asperger) vastgesteld. In plaats van zijn beperking als een probleem te zien, zegt Diederik dat het een goede zaak is. Deze overtuiging onderstreept hoe wij werken met medewerkers met een beperking, door iedereen in staat te stellen zich volledig te ontplooien.
Het creëren van een omgeving waarin mensen het beste uit zichzelf kunnen halen
Jezelf zijn
Jezelf zijn: openheid over beperkingen om een werkomgeving te creëren die ruimte biedt voor verschillen
Shell LiveWIRE Nigeria - jonge ondernemers steunen om te slagen in het zakenleven