Cara Antoine

“Ze beschouwden me niet alleen als collega, maar ook als mens, en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat was voor mijn herstel en re-integratie.”

Een loopbaan op basis van wat je nog kunt

Cara was net vier dagen op zakenreis toen ze plotseling ziek werd. De symptomen stelden de artsen voor een raadsel. Na maanden bleek de oorzaak een uitermate zeldzame schimmel te zijn. Maar toen was het al te laat. De schimmel had zich door Cara’s hele lichaam verspreid en uitgebreide schade aan haar interne organen toegebracht. Ook was ze aan één oog blind geraakt. Cara was twee jaar lang ziek en werd 14 keer geopereerd. Dit vergde allemaal enorm veel van haar en heeft grote invloed gehad op haar kijk op het leven, zowel op het werk als privé.

Uiteindelijk is ze sterker en veerkrachtiger uit deze ervaring gekomen en kon ze weer fulltime aan het werk in Den Haag, met net zo veel vertrouwen en ambities als altijd.

Lees meer

Joe Hansen with his group

“Met de juiste steun kun je je beperking omzetten in iets waardoor je je onderscheidt

Hoe ik door over mijn beperking te vertellen mezelf kan zijn

Joe Hansen is halverwege het Shell Graduate Programme voor IT. Hij werkt momenteel als Graduate Business Analyst in Retail IT en heeft dyslexie.

Belemmerend stigma

Tijdens zijn schooltijd en in zijn jeugd was er nog maar weinig over de aandoening bekend en werd deze zelfs gestigmatiseerd. Maar toen hij bij Shell in dienst kwam, vond hij een bedrijf dat hem aanmoedigde om anders te denken, en niet alleen wat betreft zijn houding ten opzichte van dyslexie. Joe: “Voor mijn studie aan University College London deed ik een economiemodule over klimaatverandering. Mijn professor raadde mij de Shell Scenarios aan. Ik vond het interessant dat een olie- en gasbedrijf op die manier naar de toekomst van energie keek. Het veranderde mijn kijk op het bedrijf; de open, samenwerkende en innovatieve dialoog sprak me erg aan.”

Lees meer

"Ik denk dat iedereen verschillend is, of je nu wel of geen beperking hebt. Het doet er niet toe wat dat verschil is. En we moeten onze verschillen waarderen."

Bob Nolan, Subsurface and Wells Support Lead – Europa
Bob Nolan op de fiets
Bob heeft voor zichzelf een loopbaan uitgestippeld, hoewel hij in feite doofblind is.

Bij Shell zorgen we voor een omgeving waarin mensen met een beperking het beste uit zichzelf kunnen halen. Van een open en transparante wervingsprocedure tot en met het creëren van een veilige en stimulerende werkplek.

Bekijk de video en ontdek hoe Bob Nolan, die doof en blind is, het Subsurface & Wells Support Team van Shell aanstuurt op vier locaties.

"Het unieke aan diversiteit, inclusie en werken met een beperking, is dat er geen pasklare oplossing voor alle problemen is. Wat voor de een wel werkt, werkt niet altijd voor een ander."

Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects & Technology en voorzitter van het enABLE-netwerk in Nederland.
Andy Kneen aan de telefoon in een Shell-kantoor
Andy heeft een verkeersongeluk gehad. Na twee jaar operaties en revalidatie voelde hij zich voldoende hersteld om op zoek te gaan naar een baan.

Steun in cijfers

Om onze collega's met een beperking te ondersteunen, hebben we een aantal interne netwerken, met name het enABLE-netwerk. Er zes enABLE-netwerken wereldwijd: in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, de VS, Canada en Brazilië.

Het enABLE-netwerk biedt mensen met een beperking en degenen die in hun dagelijks leven met mensen met een beperking te maken hebben een open forum om met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Hierdoor wil het netwerk de bewustwording vergroten en meer inzicht geven in de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen, zodat lijnmanagers en collega's begrijpen hoe zij zich op het werk kunnen ontwikkelen. Het netwerk biedt werknemers met een beperking de kans om hun werkomgeving en processen te verbeteren zodat mensen meer bij elkaar en bij de organisatie betrokken zijn.

Het creëren van ruimte voor deze dialoog is cruciaal voor het bevorderen van de open samenwerking die nodig is voor de groei van medewerkers met een beperking.

"Ik heb alleen maar steun en medewerking gekregen. Erover praten is heel belangrijk. Het maakt deel uit van het acceptatieproces"

Thobile Mkhize, Retail Finance Advisor

Praten over je beperking met collega's blijft iets waar medewerkers op de werkplek grote moeite mee hebben. Of het nu om positieve of negatieve discriminatie gaat, de angst om openhartig te praten met collega's is reëel. Wij stimuleren onze medewerkers over hun problemen te praten zodat we kunnen helpen bij het oplossen ervan. Wij geloven in eerlijkheid, integriteit en respect voor iedereen. Samen zorgt dit voor een echte open en samenwerkingsgerichte omgeving waar alle medewerkers van Shell baat bij hebben.

"Shell was het eerste bedrijf waarvan ik antwoord kreeg,” vertelt Andy. “Op dat moment zat ik in een rolstoel, maar dat was voor hen absoluut geen punt. Ik heb dat als zeer positief ervaren en heb de baan daarom aangenomen. Shell stelde zich heel inschikkelijk op en maakte een geweldige eerste indruk."

Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects and Technology

Gelijke kansen voor iedereen

Het Diversity en Inclusion (D&I)- team van Shell is bijzonder trots op het actief bevorderen van gelijke kansen voor medewerkers met een beperking. Het is deze insteek die Andy Kneen, Human Resources Manager for Gas in Projects and Technology, zo aansprak.

Andy raakte kort na zijn afstuderen betrokken bij een ongeluk. Na twee jaar revalidatie was hij er klaar voor om weer aan het werk te gaan.

Na een paar jaar wilde Andy iets terugdoen en in 2005 werd hij lid van het enABLE-netwerk van Shell UK, een kleine groep werknemers die zich samen bogen over kwesties met betrekking tot mensen met een beperking op de werkplek.

Inmiddels zijn er zes van zulke enABLE-netwerken wereldwijd.

"Deze netwerken zijn er om mensen bewuster te maken van de verschillende soorten fysieke en functiebeperkingen. Het geeft ons de mogelijkheid de organisatie te promoten en te zorgen dat mensen in de werkomgeving meer bij elkaar en bij de onderneming betrokken zijn."

Voor Andy is het een kans om iets terug te doen, voor Shell is het een gelegenheid een omgeving te creëren waarin iedereen het beste uit zichzelf kan halen.

"Veel beperkingen zijn de keerzijde van een bijzondere kwaliteit. We moeten ze alleen maar in ons voordeel laten werken."

Diederik Weve, Senior HSSE Consultant

Bij Shell waarderen we mensen om hun talenten. Diederik Weve is Senior HSSE Consultant bij Shell Rijswijk. In 2009 werd bij hem een Autisme Spectrum Stoornis (voorheen het syndroom van Asperger) vastgesteld. In plaats van zijn beperking als een probleem te zien, zegt Diederik dat het een goede zaak is. Deze overtuiging onderstreept hoe wij werken met medewerkers met een beperking, door iedereen in staat te stellen zich volledig te ontplooien.

Celebrating differences makes a difference

A culture of openness and togetherness is helping enable our employees reach their full potential, no matter what their circumstances.

Visit our global site to read the story

Meer onder Carrières

Diverse culturen samenbrengen

Onze 60 actieve netwerken voor werknemers in zo'n 22 landen bestaan uit 155 nationaliteiten die voor ons in 70 landen werkzaam zijn.

Women's perspective

Inspirerende vrouwen met technische en niet-technische carrieres in management of specialisaties. Benut al je talenten en ontwikkelje optimaal.