
Drieslag dankzij data
Shell Telematics helpt bedrijven niet alleen met hun brandstofmanagement, het verhoogt ook de veiligheid en optimaliseert het plannen van onderhoud van voertuigen. Dat zegt Abhishek Irani, Global Product Manager voor Shell Telematics. “Met aandacht voor die drieslag kunnen klanten geld besparen én hun vervoer of mobiliteit verduurzamen: minder brandstofverbruik en dus ook minder uitstoot.
Door Abhishek Irani (redactie: Martin Dekker) op 16 dec. 2020
Data wordt vaak het nieuwe goud genoemd. Maar er is veel voorhanden en hoe kun je die berg aan gegevens die binnen veel bedrijven voorhanden is, ontginnen? Hoe maak je van data bruikbare informatie? Shell biedt transportbedrijven en fleetowners met Shell Telematics een oplossing: een geïntegreerd platform dat data van het voertuig en tankpas-transacties combineert. Door de gegevens samen te voegen en te verrijken ontstaan inzichten en is het mogelijk tijd en kosten te besparen op de administratie. Alle inzichten zijn direct beschikbaar via een gebruiksvriendelijke portal en app.
Waardevolle informatie
Abhishek Irani werkt bij Shell Fleet Solutions en bedient vanuit Zwitserland legio markten. Hij is als Global Product Manager vanaf het begin bij de ontwikkeling van Shell Telematics betrokken. Hij is nu verantwoordelijk voor het product en voor de uitbreiding van de functionaliteiten. Tegelijkertijd ondersteunt hij de uitrol in diverse landen waar Shell deze service aanbiedt. De telematicatechnologie maakt het mogelijk data van een voertuig te verzamelen en die via een gsm-verbinding naar een cloud-based server te versturen en op te slaan. In deze ruwe vorm kun je er nog weinig mee. Pas als de relevante gegevens worden geselecteerd, geanalyseerd en verrijkt, vormen ze een bron voor waardevolle informatie. Voor transportbedrijven en wagenparkbeheerders bijvoorbeeld. Dit is de meerwaarde die Shell haar klanten wil bieden.
Samenwerking met Geotab
Shell werkt voor Shell Telematics samen met Geotab, wereldwijd de nummer één op het gebied van fleet managementsoftware en GPS-tracking voor zakelijke gebruikers. “We hebben onze expertise samengebracht in één systeem. Dat levert waarde op voor klanten.” Eind 2019 is Shell Telematics geïntroduceerd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren de eerste landen waar Shell Fleet Solutions het aan klanten aanbood. “Daar was de vraag uit de markt het grootst”, verklaart Irani. “In die landen konden we Shell Telematics ook het beste afstemmen op de wensen van klanten. Onze hypothesen toetsen aan de praktijk. Met pilots, samen met vijf tot tien bedrijven.” Inmiddels is Shell Telematics ook beschikbaar voor bedrijven in België, Luxemburg en Duitsland. Andere landen volgen snel.
360-graden-view
Een van de pijlers van Shell Telematics is de aandacht voor brandstofmanagement. Logisch gezien de insteek van Shell én de behoefte van bedrijven aan betrouwbare informatie over brandstofverbruik en de mogelijkheden om de kosten daarvan te beheersen. “Dat is immers belangrijk voor bedrijven”, weet Irani, “want brandstof is voor veel bedrijven een grote en beïnvloedbare kostenfactor.” Chauffeurs hebben een grote invloed op de kosten van het wagenpark. Irani: “Tot wel 70 procent van de total costs of ownership. De manier waarop zij rijden, bepaalt niet alleen het brandstofverbruik, maar ook de prestaties van het voertuig, het onderhoud en schades en ongelukken.” “Maar als werkgever weet je niet wat de oorzaak is, wat er onderweg gebeurt. Je bent er immers niet bij. Misschien rijdt een chauffeur wel constant te hard… Met Shell Telematics geven we bedrijven een middel om die informatie wel te verzamelen – en er iets aan te doen. Een 360 graden-view voor hun brandstofmanagement en alles wat daarbij komt kijken.”
Analyse: loont elektrisch rijden?
Elektrisch rijden biedt volledig nieuwe opties. Ook bedrijven die overwegen voor hun wagenpark met personenauto’s over te stappen op elektrisch rijden, kan Shell dankzij de informatie uit Shell Telematics helpen. Door te analyseren of dat al de moeite loont en hoe ze dat het beste kunnen organiseren. “Veel bedrijven worstelen met de vraag of ze hun mobiliteitsbeleid op dat punt moeten wijzigen. Ze willen wel, maar weten niet waar ze goed aan doen.” “Er spelen heel veel vragen: betaalt de investering zich terug? Kan ik beter wachten tot elektrische auto’s goedkoper zijn en ik meer keuze heb? Hebben de auto’s voldoende bereik voor de afstanden die onze medewerkers doorgaans per dag afleggen? Als het bedrijf met Shell Telematics werkt, kunnen we met een speciale tool de rij- en tankgegevens van drie maanden analyseren en het daadwerkelijke verbruik van benzine en diesel nu vergelijken met de elektriciteit straks. Zo wordt het mogelijk een gefundeerde beslissing te nemen. Op basis van de kosten, maar ook factoren als belastingen en overheidsbeleid.”
Energietransitie
“Als Shell helpen we bedrijven graag bij de energietransitie; we maken die ontwikkeling zelf immers ook door. We hebben al een groot Europees netwerk met snelladers. We kunnen adviseren welk bereik de elektrische auto’s zouden moeten hebben en waar ze dan onderweg kunnen laden.” Voor internationaal opererende wegvervoerders is elektrisch rijden nog geen optie. “Voor hen maken we de vergelijking tussen diesel en LNG, waarbij met Shell Telematics ook inzichten in het rijgedrag en brandstofconsumptie kunnen worden toegevoegd aan die vergelijking. We helpen onze klanten graag met de brandstof die het beste aansluit bij het wagenpark en de behoeften van de onderneming. Ook daarom groeit het aantal Shell-stations waar je het vloeibaar gas kunt tanken, nog steeds.”
Veiliger
Veiligheid is de tweede pijler. “Met Shell Telematics kun je chauffeurs stimuleren om meer werk te maken van veiligheid. Of het nu gaat om het rijgedrag – de snelheid en de manier van remmen – of het dragen van de veiligheidsgordel.” Op verzoek van een grote en internationale onderneming hielp Shell, met Shell Telematics als ondersteuning voor het wagenpark, bij het invoeren van een programma voor veiliger rijden. “Ze kampten met veel snelheidsovertredingen, aanrijdingen en schades. Drie maanden na de start van het programma was een daling van 27 procent merkbaar in het aantal ongevallen. Daarbij was ook mooi meegenomen dat de onderneming door het zuiniger rijden van chauffeurs tot 4,4 procent bespaarde op de brandstofuitgaven.” Onderhoud is pijler 3. “Op kantoor weet men niet hoe het voertuig eraan toe is. Wanneer en welk onderhoud nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat bij 7 procent van de wagens te laat olie wordt ververst. Shell Telematics signaleert wanneer onderhoud nodig is. Tijdig onderhoud is gunstig voor het verbruik, de veiligheid en de levensduur van het voertuig.”
Door de krachtenbundeling kunnen Shell en Geotab nieuwe toepassingen snel ontwikkelen., Irani geeft een voorbeeld van zo’n innovatie: “Voor vrachtwagens breiden we Shell Telematics uit met de digitale tachograaf. Dat is zo goed als klaar. Deze optie introduceren we in het begin van het nieuwe jaar, 2021.”