Wat is telematica

Wat is telematica? Een gids over hoe het uw bedrijf kan helpen

Het wagenparkbeheer bevindt zich midden in een revolutie dankzij telematica - de technologie van het verzenden, ontvangen en opslaan van informatie om voertuigen op afstand te volgen.

Door Roland van Oudheusden op 30 jun. 2020

Wagenparkbeheerders kunnen hun voertuigen en chauffeurs als nooit tevoren monitoren, terwijl ze de efficiëntie en veiligheid verbeteren. Telematica-oplossingen kunnen leiden tot aanzienlijke financiële besparingen.

De voordelen van telematica zijn onder meer:

 • Betere brandstof omgang 
 • Beter rijgedrag
 • Lagere emissies
 • Voorspellend onderhoud
 • Minder snelheidsovertredingen
 • Verminderde brandstoffraude
 • Lagere verzekeringspremies
 • Verbeterde veiligheid
 • Verhoogde efficiëntie
 • Gezonder wagenpark
 • Minder administratie

De voordelen van een op telematica gebaseerde oplossing voor wagenparkbeheerders zijn duidelijk, en het is niet moeilijk om een goede businesscase voor deze investering te maken. Het vinden van het juiste systeem voor uw bedrijf is een andere zaak.

Essentiële tips voor het kiezen van een wagenparkbeheersysteem:

1. Zakelijke behoeften

Maak een lijst van uw doelstellingen en zorg ervoor dat uw keuze aan deze behoeften voldoet. Wilt u dat het systeem eventuele problemen oplost die u momenteel ervaart, of wilt u gewoon kosten besparen door processen te stroomlijnen? Lukt het u met een eenvoudig systeem of zoekt u een geavanceerde oplossing? Hebben u en/of uw collega's tijd om het systeem te beheren, de gegevens te bewaken en op basis daarvan weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen?

2. De juiste partner

Het kiezen van het juiste wagenparkbeheersysteem kan een moeilijke beslissing zijn, omdat er tientallen bedrijven zijn in alle soorten en maten. Wees ruimdenkend en probeer uw beslissing niet uitsluitend op financiële gronden te baseren. Het is duidelijk dat u uw beslissing toekomstbestendig wilt maken, maar als u slechts een fractie van de beschikbare functionaliteit gaat gebruiken, is dit misschien niet voor u. Wees niet afwijzend voor nieuwere bedrijven, maar laat je niet verblinden door aanbiedingen die te-goed-om-waar-te-zijn zijn. Kijk naar het kleinere plaatje: wat is de contractsituatie en is er een uitweg voor het geval het niet lukt? Vraag getuigenissen aan en vraag of u het product bij een ander bedrijf ziet werken. Het is zelfs mogelijk om een proefversie van "lite" te installeren om u een idee te geven van het systeem.

The right partner

3. Training en ondersteuning

Het is essentieel dat u en andere gebruikers goed worden opgeleid. Verspreid de kennis, anders zult u merken dat u de 'go-to'-persoon wordt, wat tijdrovend is. Waar vindt de training plaats - op locatie of op afstand? Zorg ervoor dat alles goed is ingesteld en dat je niet alleen hoog en droog blijft. Zo moeten digitale dashboards worden aangepast om u met één druk op de knop de informatie te geven die u en uw collega's nodig hebben, in een gemakkelijk te begrijpen formaat, misschien met grafische elementen. Daarbij, is er 24/7 ondersteuning en bijscholing voor nieuwe medewerkers?

4. Gebruiksgemak

In het ideale geval zou uw systeem webgebaseerd moeten zijn, maar wel toegang geven aan andere apparaten, zoals smartphones en tablets zodat waarschuwingen indien nodig 24/7 kunnen worden ontvangen. Het moet snel, gebruiksvriendelijk zijn en kunnen integreren met bestaande systemen, terwijl goed ontworpen dashboards vaak de beste manier zijn om een direct overzicht te geven. Sommige bedrijven hebben hun oplossingen ook nodig om te communiceren met HR- en financiële afdelingen. Waarschuwingsfunctionaliteit is vooral handig omdat ze kunnen worden ingesteld om u op de hoogte te houden van alles, van ongebruikelijke incidenten buiten het uur en herinneringen voor voertuigonderhoud tot wekelijkse afrondingen van de afgelegde afstand.

5. Aanpassingsvermogen

Zorg ervoor dat u een systeem kiest dat met uw bedrijf kan meegroeien. Uw bedrijfsdoelstellingen kunnen bijvoorbeeld veranderen (er kan bijvoorbeeld meer aandacht komen voor duurzaamheid of uw bedrijf kan snel uitbreiden), dus uw wagenparkbeheersysteem moet flexibel zijn.

6. Veiligheid

Vraag potentiële providers welke beveiligingsmaatregelen zijn getroffen, waar de gegevens zijn opgeslagen en, cruciaal, wie de eigenaar is? Wordt de software regelmatig getest op doorboren om de gegevens van uw bedrijf veilig te houden? En wat gebeurt er als u in de toekomst overstapt naar een andere aanbieder van wagenparkbeheer - verliest u uw historische gegevens?
 

Telematica kan het wagenparkbeheer revolutioneren en leiden tot betere veiligheid, efficiëntere chauffeurs en lagere kosten, maar het kiezen van het juiste systeem is de sleutel om de volledige potentie te realiseren.

Vind het juiste plan voor u

Met onze bundelopties kunnen we u helpen bij het selecteren van het juiste niveau van gegevens dat het beste aansluit bij uw bedrijf en budget - en Shell Card monitoring is altijd inbegrepen.

Een gesprek aanvragen