Het initiatief tot de productie van 500 liter duurzame, synthetische kerosine kwam van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Shell ging de uitdaging aan. Yuri Sebregts, Executive Vice President Technology: “Een complexe uitdaging, waar we met nieuwe technologieën moesten werken die we nog niet eerder hebben toepast, met de vraag om de brandstof te leveren in ongeveer een half jaar tijd.” In het Shell Technology Center Amsterdam kregen onderzoekers het voor elkaar. Ze wisten voor het eerst 500 liter vliegtuigbrandstof te produceren op basis van CO2, water en hernieuwbare energie.

President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon: “Shell is een actieve speler in de energietransitie en deze bijdrage is daar een voorbeeld van. Ik ben ontzettend trots dat het ons is gelukt.”

“Samen met onze partners moeten we nu opschalen”

De synthetische kerosine werd gebruikt tijdens een KLM-vlucht naar Madrid. Nu is vliegen op 100 procent synthetische kerosine nog niet toegestaan. De max. is 50 procent. Dus werd de synthetische kerosine voor het tanken gemengd met reguliere kerosine. Van Loon: “Dit is een belangrijke eerste stap en samen met onze partners moeten we nu opschalen, versnellen en het commercieel haalbaar maken.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt op de website van het ministerie dat verduurzaming van de luchtvaart een internationale opgave is waar we samen voor staan. “Vandaag zetten we een mooie stap in het nieuwe hoofdstuk van onze luchtvaart. Deze innovatie zal de komende decennia van groot belang zijn om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen.”

Meer Shell

Onderzoek in STCA

Wat gebeurt er allemaal in STCA en welk soort onderzoek wordt hier uitgevoerd?

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.