Het initiatief tot de productie van 500 liter duurzame, synthetische kerosine kwam van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Shell ging de uitdaging aan. Yuri Sebregts, Executive Vice President Technology: “Een complexe uitdaging, waar we met nieuwe technologieën moesten werken die we nog niet eerder hebben toepast, met de vraag om de brandstof te leveren in ongeveer een half jaar tijd.” Op de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) kregen onderzoekers het voor elkaar. Ze wisten voor het eerst 500 liter vliegtuigbrandstof te produceren op basis van CO2, water en hernieuwbare energie.

President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon: “Shell is een actieve speler in de energietransitie en deze bijdrage is daar een voorbeeld van. Ik ben ontzettend trots dat het ons is gelukt.”

“Samen met onze partners moeten we nu opschalen”

De synthetische kerosine werd gebruikt tijdens een KLM-vlucht naar Madrid. Nu is vliegen op 100 procent synthetische kerosine nog niet toegestaan. De max. is 50 procent. Dus werd de synthetische kerosine voor het tanken gemengd met reguliere kerosine. Van Loon: “Dit is een belangrijke eerste stap en samen met onze partners moeten we nu opschalen, versnellen en het commercieel haalbaar maken.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt op de website van het ministerie dat verduurzaming van de luchtvaart een internationale opgave is waar we samen voor staan. “Vandaag zetten we een mooie stap in het nieuwe hoofdstuk van onze luchtvaart. Deze innovatie zal de komende decennia van groot belang zijn om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen.”

Meer Shell

Vliegen op water, CO₂ en groene stroom

Onderzoeker Marcel houdt van afwisseling in zijn werk. Toch werkt hij al 16 jaar op de gas-to-liquids (GTL) afdeling van het Shell Technology Centre in Amsterdam. 

Onderzoek in ETCA

Wat doet Shell allemaal in ETCA en welk soort onderzoek wordt hier uitgevoerd?

Shell bouwt grote installatie voor biobrandstoffen

Het vervoer moet schoner. Mede daarom gaat Shell op de raffinaderij in Pernis een grote installatie bouwen voor de productie van biobrandstoffen. De Rotterdamse installatie maakt over een paar jaar genoeg om te voldoen aan de Europese vraag van Shell naar biobrandstoffen.