Chemietransitie

Chemietransitie

Chemie is overal. De chemische industrie levert basischemicaliën voor allerlei producten. Zonder die producten zou het leven er heel anders uitzien. Maar…

Door Matthijs Timmers op 14 okt. 2021

Lees het bijbehorende Venster artikel

 

De grondstof van al die basischemicaliën is fossiel, en dus eindig. Bovendien zorgt de productie van basischemicaliën voor veel CO2-uitstoot. Daarom zal de chemiesector op deze twee fronten moeten verduurzamen. De weg naar duurzame bronnen en een schone productie is lang, maar ingeslagen. In het kielzog van de energiesector is ook de chemische industrie begonnen aan een duurzame transitie.

Duurzame bronnen

Olie is nu de voornaamste grondstof voor basischemicaliën. In de toekomst zullen steeds vaker hernieuwbare materialen in plaats van fossiele grondstoffen de basis zijn voor deze chemicaliën. Denk aan gebruikt frituurvet of allerlei andere soorten biogrondstoffen. In de chemische fabriek van Moerdijk is Shell bezig basischemicaliën te produceren op basis van biomateriaal. Daarvan is bijvoorbeeld weer bioverpakkingsmateriaal te maken, of biokleding.

Daarnaast kan plastic afval als grondstof dienen voor de productie van chemicaliën. Op die manier helpt de chemische industrie mee aan de circulaire economie en voorkomt zij dat plastic in het milieu belandt. In een fabriek in de VS verwerkt Shell plastic afval tot nieuwe basisgrondstoffen voor allerlei producten. Ook in de fabrieken van Moerdijk zal dat later mogelijk worden.
Shell heeft de ambitie om richting 2025 wereldwijd jaarlijks één miljoen ton plastic afval te gebruiken als grondstof voor de eigen chemie-installaties. In Nederland heeft Shell in september 2021 aangekondigd door een samenwerking en belang in Blue Alp twee installaties te bouwen die vanaf 2023 jaarlijks 30 kiloton plastic afval verwerken tot pyrolyse-olie. Dit kan als grondstof dienen aan krakers van Shell Moerdijk en in Duitsland.

Schone productie

De grondstoffen voor alle basischemicaliën kunnen dan wel duurzaam zijn, het produceren ervan kost nog altijd veel energie. Bij het productieproces komt daardoor veel CO2 vrij. Daarom moet ook de productie van chemische producten schoner. Shell werkt op verschillende manieren hieraan. Zo krijgen de fabrieken van Moerdijk nieuwe fornuizen. Die zijn nodig voor de productie van basischemicaliën. Die modernisering zorgt voor een CO2-reductie van 10%. Daarnaast zijn ook de fabrieken elektrisch aan te drijven, in plaats van met fossiele brandstoffen. Shell is bezig de fabriek op onderdelen te elektrificeren.

Chemietransitie nodig voor energietransitie

De chemietransitie is noodzakelijk. Zeker omdat basischemicaliën hard nodig zijn voor allerlei producten zonder welke de energietransitie niet kan slagen. Denk aan de kunststof bumpers die elektrische auto’s lichter maken zodat ze minder elektriciteit vragen. Denk aan al die kabels en connectoren van polycarbonaat en nylon die zonne-energie naar het elektriciteitsnet brengen. Denk aan de behuizing van laadpalen. En denk aan de kunststof elementen in windturbines. De energietransitie heeft de chemietransitie nodig. En andersom.

 

 

 

 

 

 

 

Meer Shell

Venster

Venster is het Nederlandstalige kwartaalmagazine van Shell Nederland. Met gesprekken met senior leaders, wetenschappers en beleidsexperts binnen en buiten Shell, en diepteverhalen.

Shell bouwt grote installatie voor biobrandstoffen

Het vervoer moet schoner. Mede daarom gaat Shell op de raffinaderij in Pernis een grote installatie bouwen voor de productie van biobrandstoffen. De Rotterdamse installatie maakt over een paar jaar genoeg om te voldoen aan de Europese vraag van Shell naar biobrandstoffen.

"We moeten de handen ineen slaan"

Wetenschap en industrie kunnen niet zonder elkaar. Voor Professor Ben L. Feringa (1951) is dat zonneklaar. En hij kan het weten. Ondanks dat het primaat van zijn werk fundamenteel onderzoek is, leerde hij bij Shell wat het behelst om wetenschappelijke ontdekkingen marktrijp te maken. “