Met het klimaatakkoord wil Nederland bereiken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% is gedaald ten opzichte van de uitstoot in 1990. Ongeveer 15% van die reductie valt onder mobiliteit, ook in Amsterdam. Een ambitie van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) is dat in 2030 al het gemotoriseerde vervoer uitstootvrij is.

De Amsterdam Economic Board, of kortweg AMEC Board, bevordert als onafhankelijke speler samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het doel is een slimme, groene en gezonde toekomst van de MRA. Op initiatief van de Board is de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek in het leven geroepen. Samen met zo'n 50 publieke en private partijen zet Shell Nederland zich in voor Zero Emissie Stadslogistiek in de Metropoolregio Amsterdam. 

waterstof stca

Een van de initiatieven van ETCA die deze ambitie ondersteund is de pomp voor groene waterstof die in 2019 in gebruik is genomen. Medewerkers van Shell Amsterdam kunnen twee waterstofauto’s met enkel waterdamp als uitstoot gebruiken voor zakelijke kilometers. Ook zijn er op de buitenparkeerplaats van ETCA veertien laders van dochteronderneming NewMotion te vinden en een Shell Recharge snellader. Hier kunnen de elektrische voertuigen van medewerkers en bezoekers, en twee elektrische deelauto’s, opladen. 

In de MRA zijn inmiddels ook meerdere Shell Recharge snelladers bij openbare stations te vinden. Shell Recharge is Shells snellaadservice voor elektrische voertuigen en is op steeds meer locaties te vinden in Nederland. Shell Nederland werkt momenteel aan een nog groter netwerk in Nederland waarbij eind 2020 minimaal 200 snelladers op Shell tankstations te vinden zijn. De laadpalen hebben een vermogen van 175 kW, waarmee een elektrische auto binnen 15-20 minuten oplaadt, met stroom gewonnen uit duurzame energiebronnen. 

Shell Nederland doet nog meer aan de energietransitie in en rond Amsterdam. Zo kunnen vrachtwagens vloeibaar aardgas, Liquefied Natural Gas (LNG) tanken bij het station in Westpoort. Deze vrachtauto’s stoten daardoor tot 22% minder broeikasgassen (‘well-to-wheel’) uit in vergelijking met diesel*. Ook is er hard gewerkt aan het eerste openbare waterstofvulpunt van Shell bij station Den Ruygenhoek langs de A4 bij Hoofddorp dat in 2020 geopend is. En de raffinaderij in Pernis levert zuivere CO2 in een CO2-pijpleiding van het Botlekgebied naar het havengebied in Amsterdam. Deze pijpleiding doorkruist een aantal grote glastuinbouwgebieden en voorziet 1500 hectare glastuinbouw van CO2. Dit is goed voor het kweekklimaat van agrarische producten, zoals tomaten en rozen.

* Deze data is gebaseerd op een Thinkstep onderzoek uit 2017, in opdracht van NVGA.

Meer Shell

Shell Recharge

Laad zowel je elektrische auto als jezelf op bij de snelladers van Shell Recharge. Door het hoge vermogen van onze snelladers ben je in 20 minuten weer onderweg.

Newmotion

NewMotion is Europa's grootste partner voor elektrisch laden en onderdeel van de Shell groep. Met de laadservice van NewMotion transformeert u de parkeerplaats bij uw kantoor of thuis tot slimme laadlocatie. 

Shell LNG Fuel voor wegtransport

Shell LNG is een kostenconcurrerende brandstofoplossing voor zware vrachtauto’s, die zowel de Emissies, als de exploitatiekosten kan helpen verlagen.