
Productie groene waterstof en deelauto’s bij ETCA
Verduurzaming van waterstofproductie, door middel van het afvangen en opslaan van CO2 (‘blauwe waterstof’) of door het produceren van waterstof door middel van elektrolyse op basis van duurzame stroom ‘(groene waterstof’), zal een groot verschil maken om CO2-uitstoot verder te beperken.
Op het terrein van de Energy Transition Campus worden beide toepassingen gebruikt. Er wordt groene waterstof geproduceerd met de elektriciteit die wordt opgewekt door de 232 zonnepanelen die speciaal hiervoor op het dak liggen. Water wordt in een zogenaamde elektrolyser met behulp van de groene stroom gesplitst in waterstof en zuurstof.
Een deel van de geproduceerde waterstof gaat naar de Gas-to-Liquids (GTL) proefinstallatie en een deel naar de waterstofpomp van ETCA. GTL is een technologie die in plaats van olie aardgas gebruikt om vloeibare producten te maken zoals brandstoffen voor (vracht-)auto’s met dieselmotoren. Maar ook grondstoffen voor alledaagse producten zoals wasmiddelen, cosmetica en kunststof. Een tweede duurzaamheidsslag wordt gemaakt als in plaats van aardgas, groene waterstof gebruikt wordt als grondstof voor de proeffabriek.

De waterstofpomp op het terrein van ETCA is in 2019 in gebruik genomen. Deze pomp illustreert als eerste in de regio Amsterdam de hele waterstofketen, vanaf de energie opgewekt door de zon tot aan de uitstoot van enkel waterdamp uit de auto. Medewerkers van Shell Amsterdam kunnen twee waterstofdeelauto’s gebruiken voor hun zakelijke kilometers.
Hoe werkt rijden op groene waterstof eigenlijk? Nadat het water in een elektrolyser met behulp van stroom gesplitst is in waterstof en zuurstof, gaat de onder druk vloeibaar gemaakte waterstof de auto in. Daar wordt het in een zogeheten brandstofcel door toevoeging met zuurstof omgezet in elektriciteit en daar rijdt de auto dan op. Het duurt ongeveer vijf minuten om vijf kilogram waterstof te tanken en daar kun de auto ongeveer 500 kilometer op rijden.
Ook bouwt Shell mee aan een initieel netwerk van openbare waterstofstations in Nederland. Het eerste openbare waterstofvulpunt van Shell is in gebruik genomen op station Den Ruygenhoek langs de A4 bij Hoofddorp. De waterstofdeelauto’s van ETCA worden gebruikt om het vulproces te testen.
Meer Shell
Make the Future
Het #MakeTheFuture programma van Shell speelt in op de ontwikkelingen en de verschillende initiatieven die kunnen bijdragen aan een energierijke, CO2-arme toekomst. Om een kijkje te nemen in lokale initiatieven, delen Esmerelda, Lisa, Wendy, Hans, Roland en Stefan hun verhaal. Zij nemen ons mee en tonen ons hoe ze zich dagelijks inzetten voor meer duurzame energie.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.
Energie en innovatie
Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.