Shells eigen faciliteiten in Nederland zijn op weg naar een groenere toekomst. Zo ook het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA).

Dit 90.000 m² grote gebouw heeft natuurlijk ook energie nodig. Het STCA heeft 196 zonnepanelen op het dak en 128 kleurrijke zonnepanelen aan de gevel voor directe energievoorziening. De temperatuur wordt geregeld via ondergrondse warmte- en koudeopslag samen met warmtepompen, die gebruikmaken van de elektriciteit van Nederlandse windparken.

Het nieuwe openbare park van STCA geopend in 2020

De vier bronnen, twee warmte en twee koude, zitten op een diepte van ongeveer 180 meter. In de winter leveren de warmtebronnen warm water om het gebouw mee te verwarmen. Zodra dit is afgekoeld, wordt het opgeslagen in de koudebronnen in de bodem. Het koelen van het gebouw in de zomer kan door middel van dit koude water. Als het water dan weer opgewarmd is, wordt het teruggevoerd naar de warme bronnen voor opslag.

Deze combinatie van duurzame energiesystemen zorgt ervoor dat Shells laboratorium aan het IJ in Amsterdam nagenoeg CO2 -neutraal is.

Shell heeft voor al haar kantoren in Nederland gekozen voor het gebruik van de LEED-certificering. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design en is een wereldwijd erkend certificeringssysteem voor duurzaamheid van gebouwen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het gebouw zelf, maar ook naar de processen die in het gebouw plaatsvinden. LEED maakt gebruik van vier niveau’s (Bronze, Silver, Gold en Platinum). Het STCA heeft onlangs de Gold-certificering gekregen. Hiermee zijn wij een van de 4 gebouwen in Nederland die deze status hebben verkregen. Meer over LEED leest u hier (alleen in het Engels).

Meer Shell

De samenleving en Shell

Shell is betrokken bij de maatschappij waarin het onderneemt. Daarom steunen we in de omgeving van onze vestigingen sociale, culturele en sportieve projecten.

Nabuurschap

In de steden waar we aanwezig zijn, ondersteunen we maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan een energietransitie voor iedereen.

Shell Sustainability Report

Meer weten over onze milieugerelateerde en sociale prestaties?