Shell wil een goede buur zijn voor mensen die wonen of werken in gebieden waar wij werken.

Rondom het onderzoekscentrum heeft ETCA steeds meer buren. Door middel van sociaal-maatschappelijke initiatieven wil Shell iets voor deze lokale samenleving betekenen. Er zijn verschillende manieren waarop wij dat doen. 

Inspireren voor wetenschap en techniek 

Door jongeren op een inspirerende manier kennis te laten maken met techniek en wetenschap, zet Shell zich in voor verspreiding van de Nederlandse techniekkennis. 

JINC

JINC helpt jongeren op weg naar werk. JINC is geen afkorting, maar gewoon de naam van deze organisatie. Dankzij JINC maken kinderen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Naast een financiële bijdrage aan het programma van JINC, faciliteert Shell in Amsterdam ook snuffelstages en kunnen medewerkers sollicitatietraining geven. Zo krijgen basisschool- en vmbo-leerlingen uit Amsterdam de kans om te groeien en leren de Shell-medewerkers van de verfrissende inzichten en nieuwsgierigheid van jonge Amsterdammers.

Hans heeft zich deze dag laten verbazen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, laser- en 3D-technologieën.

Voormalig locatiemanager van het vroegere ETCA, Andreas Nowak, heeft ook meegedaan. Tijdens het initiatief de Baas van Morgen heeft middelbare scholier Hans van de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer voor een dag het stokje van Andreas overgenomen. Hans heeft zich deze dag laten verbazen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, laser- en 3D-technologieën. 

Sociale cohesie

Het Leefkringhuis is een stichting die gezinnen in Amsterdam-Noord op verschillende manieren ondersteunt. Elk jaar kunnen kinderen uit gezinnen waar niet genoeg geld is voor een kerstcadeau hun kerstwens doorgeven. De wensen worden in de kerstbomen in het Atrium van ETCA opgehangen, waar medewerkers er een kunnen uitzoeken. Tijdens een feestelijk evenement in ETCA krijgen de kinderen hun cadeautje. 

Ook heeft het Leefkringhuis geholpen een nieuwe bestemming te geven aan meubilair van het voormalige hotel van Shell in Den Haag. Omdat er de laatste jaren onvoldoende gebruik van werd gemaakt, is het hotel gesloten. Al het meubilair is gedoneerd aan 19 verschillende sociaalmaatschappelijke instellingen in Nederland. Het Leefkringhuis heeft een plekje gevonden voor spullen variërend van boxspringbedden en strijkijzers tot minikoelkasten en bureaus.

Betrokken medewerkers

Ook op andere manieren probeert Shell zoveel mogelijk in de samenleving te staan. Bijvoorbeeld door tijdens een teamuitje met 60 Shell-medewerkers klusjes te doen bij het Eduard Douwes Dekker verzorghuis in de buurt. De activiteiten varieerden van tuinieren tot schilderen, maar ook gewoon iets leuks doen met de bewoners. 

Stichting Studiezalen streeft ernaar om gelijke kansen te creëren voor ieder kind. De stichting biedt 600 kinderen uit achterstandsgezinnen in Amsterdam de gelegenheid om te leren en ze kunnen er terecht met soms hele basale problemen. Een van de initiatieven waar Shell-medewerkers aan deelnemen is een online platform waar kinderen hun vragen over bijvoorbeeld huiswerk kunnen stellen. Voor een groep leerlingen is er inmiddels zelfs een mooie wekelijkse 1-op-1 sessie ontstaan.

Meer Shell

Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA)

Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (ETCA) om draait. ETCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.

Shell in de samenleving

De manier waarop we ons huis verwarmen, onze auto laten rijden, onze spullen vervoeren en produceren is aan het veranderen. Midden in deze verandering hebben we ook te maken met de onzekerheid van een energiecrisis en hoge inflatie. Dit mag niet ten koste gaan van de omschakeling naar schone energie. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat die verandering doorzet en dat schonere energie voor iedereen bereikbaar is?

Over Shell in Nederland: Feiten en cijfers

Wat weet jij écht over Shell in Nederland? Verrijk je kennis met feiten en cijfers. Ontdek bijvoorbeeld hoe we samen op weg zijn naar CO2-neutrale energie voor thuis, onderweg en op het werk.