Shell wil een goede buur zijn voor mensen die wonen of werken in gebieden waar wij werken.

Rondom het kantoor in Amsterdam-Noord heeft Shell steeds meer buren. Door middel van sociaal-maatschappelijke initiatieven wil Shell iets voor deze lokale samenleving betekenen. Er zijn verschillende manieren waarop wij dat doen. 

Inspireren voor wetenschap en techniek 

Door jongeren op een inspirerende manier kennis te laten maken met techniek en wetenschap, zet Shell zich in voor verspreiding van de Nederlandse techniekkennis. 

Jet-Net bezoekt regelmatig het STCA zodat middelbare scholieren zich voor hun studiekeuze kunnen oriënteren op technische beroepen binnen het bedrijfsleven.

Jet-Net

Jet-Net (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland) is een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Shell is een van de initiatiefnemers van dit programma om leerlingen van havo en vwo op een praktische en aantrekkelijke manier kennis te laten maken met techniek. Jet-Net bezoekt regelmatig het STCA zodat middelbare scholieren zich voor hun studiekeuze kunnen oriënteren op technische beroepen binnen het bedrijfsleven. 

Lees meer

JINC

JINC helpt jongeren op weg naar werk. JINC is geen afkorting, maar gewoon de naam van deze organisatie. Dankzij JINC maken kinderen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Naast een financiële bijdrage aan het programma van JINC, faciliteert Shell in Amsterdam ook snuffelstages en kunnen medewerkers sollicitatietraining geven. Zo krijgen basisschool- en vmbo-leerlingen uit Amsterdam de kans om te groeien en leren de Shell-medewerkers van de verfrissende inzichten en nieuwsgierigheid van jonge Amsterdammers.

Hans heeft zich deze dag laten verbazen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, laser- en 3D-technologieën.

De locatiemanager van het STCA, Andreas Nowak, heeft ook meegedaan. Tijdens het initiatief de Baas van Morgen heeft middelbare scholier Hans van de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer voor een dag het stokje van Andreas overgenomen. Hans heeft zich deze dag laten verbazen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, laser- en 3D-technologieën. 

Sociale cohesie

Het Leefkringhuis is een stichting die gezinnen in Amsterdam-Noord op verschillende manieren ondersteunt. Elk jaar kunnen kinderen uit gezinnen waar niet genoeg geld is voor een kerstcadeau hun kerstwens doorgeven. De wensen worden in de kerstbomen in het Atrium van STCA opgehangen, waar medewerkers er een kunnen uitzoeken. Tijdens een feestelijk evenement in STCA krijgen de kinderen hun cadeautje. 

Ook heeft het Leefkringhuis geholpen een nieuwe bestemming te geven aan meubilair van het voormalige hotel van Shell in Den Haag. Omdat er de laatste jaren onvoldoende gebruik van werd gemaakt, is het hotel gesloten. Al het meubilair is gedoneerd aan 19 verschillende sociaalmaatschappelijke instellingen in Nederland. Het Leefkringhuis heeft een plekje gevonden voor spullen variërend van boxspringbedden en strijkijzers tot minikoelkasten en bureaus.

Ter ere van het 100-jarige bestaan van de ‘van der Pek-buurt’ is de 9 tuindorpen fietsroute ontwikkeld door een betrokken buurtbewoner. STCA heeft het buurtfeest ondersteunt door 6000 exemplaren van de kaarten te printen. Deze zijn tijdens het feest gedistribueerd en nog steeds te vinden in de Openbare Bibliotheken in Amsterdam-Noord.

Betrokken medewerkers

Ook op andere manieren probeert Shell zoveel mogelijk in de samenleving te staan. Bijvoorbeeld door tijdens een teamuitje met 60 STCA-medewerkers klusjes te doen bij het Eduard Douwes Dekker verzorghuis in de buurt. De activiteiten varieerden van tuinieren tot schilderen, maar ook gewoon iets leuks doen met de bewoners. 

Stichting Studiezalen streeft ernaar om gelijke kansen te creëren voor ieder kind. De stichting biedt 600 kinderen uit achterstandsgezinnen in Amsterdam de gelegenheid om te leren en ze kunnen er terecht met soms hele basale problemen. Een van de initiatieven waar Shell-medewerkers aan deelnemen is een online platform waar kinderen hun vragen over bijvoorbeeld huiswerk kunnen stellen. Voor een groep leerlingen is er inmiddels zelfs een mooie wekelijkse 1-op-1 sessie ontstaan.

Meer Shell

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA)

Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) om draait. STCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.

De samenleving en Shell

Shell is betrokken bij de maatschappij waarin het onderneemt. Daarom steunen we in de omgeving van onze vestigingen sociale, culturele en sportieve projecten.

Over Shell in Nederland: Feiten en cijfers

Wat weet jij écht over Shell in Nederland? Verrijk je kennis met feiten en cijfers. Ontdek bijvoorbeeld hoe we samen op weg zijn naar CO2-neutrale energie voor thuis, onderweg en op het werk.