Energie staat al meer dan honderd jaar centraal aan de Noordkant van het IJ. STCA is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd. Nieuwe ideeën, technologie en decennia aan ervaring komen hier samen om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien.

Meer over onderzoek in STCA

Onderzoek: toen en nu

In 1914 bouwt Shell het eerste laboratorium aan de noordkant van het IJ. Onderzoekers beoordelen de kwaliteit van ruwe olie die in Nederlands-Indië en op andere plaatsen wordt gewonnen.

Nieuwe energie

Wereldwijd staat de samenleving de komende decennia voor een uitdaging. Terwijl de maatschappij steeds minder broeikasgassen moet gaan uitstoten, zal door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart het energieverbruik toenemen. Efficiënter gebruik en schonere energie zijn de kern van een groot deel van de onderzoeksactiviteiten binnen STCA. 

Gastechnologieën

Ontdek hier de rol die gastechnologieën in de energietransitie kunnen spelen.”

Van fossiele naar hernieuwbare energie: een sleutelrol voor katalyse

In vrijwel elke technologie die bij STCA ontwikkeld wordt, komt een chemische reactie voor om de ene stof in de ander om te zetten. Met een katalysator is vrijwel elke chemische reactie beter uitvoerbaar. 

Winningsonderzoek

Makkelijk bereikbare en winbare reserves worden echter schaars. Een van Shells benaderingen is om deze minder makkelijke reserves verantwoord te ontwikkelen.

Digitale technologieën: Drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie

Bij STCA werken experts die zich volledig bezighouden met het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën. Denk aan drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Maar hoe dan?

Experimentele installaties

STCA ontwerpt, bouwt en onderhoudt de meeste van de 1300 testinstallaties en proefopstellingen binnenshuis. Dit maakt het STCA  uniek.

NIEUW Scenario: een klimaatneutraal EU in 2050

NIEUW Scenario: een klimaatneutraal EU in 2050

De EU richt zich erop om klimaatneutraal te zijn in 2050. Het Shell Scenarios team beschrijft een technisch haalbaar traject hoe de EU daar kan komen.

Lees meer

Meer Shell

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA)

Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) om draait. STCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?