Energie staat al meer dan honderd jaar centraal aan de Noordkant van het IJ. Amsterdam is met ETCA een van de drie belangrijkste onderzoeklocaties van Shell wereldwijd. Nieuwe ideeën, technologie en decennia aan ervaring komen hier samen om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien.

Het voormalig Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) begint in 2021 aan een nieuw leven als Energy Transition Campus Amsterdam. Samenwerking tussen het bedrijfsleven en academici voor de energietransitie is en blijft cruciaal. Daarom heeft Shell besloten om de deuren van het onderzoekscentrum in Amsterdam te openen voor start-ups, scale-ups, kennisinstituten, academici en bedrijven die werken aan oplossingen voor de energietransitie.

Meer over onderzoek in ETCA

Onderzoek: toen en nu

In 1914 bouwt Shell het eerste laboratorium aan de noordkant van het IJ. Onderzoekers beoordelen de kwaliteit van ruwe olie die in Nederlands-Indië en op andere plaatsen wordt gewonnen.

Nieuwe energie

Wereldwijd staat de samenleving de komende decennia voor een uitdaging. Terwijl de maatschappij steeds minder broeikasgassen moet gaan uitstoten, zal door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart het energieverbruik toenemen. Efficiënter gebruik en schonere energie zijn de kern van een groot deel van de onderzoeksactiviteiten binnen onderzoeksactiviteiten van Shell in Amsterdam. 

Gastechnologieën

Ontdek hier de rol die gastechnologieën in de energietransitie kunnen spelen.”

Van fossiele naar hernieuwbare energie: een sleutelrol voor katalyse

In vrijwel elke technologie die door Shell in ETCA ontwikkeld wordt, komt een chemische reactie voor om de ene stof in de ander om te zetten. Met een katalysator is vrijwel elke chemische reactie beter uitvoerbaar.

Winningsonderzoek

Makkelijk bereikbare en winbare reserves worden echter schaars. Een van Shells benaderingen is om deze minder makkelijke reserves verantwoord te ontwikkelen.

Digitale technologieën: Drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie

Bij Shell in Amsterdam werken experts die zich volledig bezighouden met het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën. Denk aan drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Maar hoe dan?

Experimentele installaties

ETCA ontwerpt, bouwt en onderhoudt de meeste van de 1300 testinstallaties en proefopstellingen binnenshuis. Dit maakt het ETCA  uniek.

Knappe handen

Handen uit de mouwen voor techniek. Shell-onderzoekers vertellen wat ze doen, waarom ze dat doen en wat u er straks aan heeft.

Lees meer

Meer Shell

Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA)

Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (ETCA) om draait. ETCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?