%25202019%2520-%2520Solvents%2520Distillation%2520pilot%2520plant_169.jpeg?imwidth=960)
Onderzoek in ETCA
Energie staat al meer dan honderd jaar centraal aan de Noordkant van het IJ. Amsterdam is met ETCA een van de drie belangrijkste onderzoeklocaties van Shell wereldwijd. Nieuwe ideeën, technologie en decennia aan ervaring komen hier samen om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien.
Het voormalig Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) begint in 2021 aan een nieuw leven als Energy Transition Campus Amsterdam. Samenwerking tussen het bedrijfsleven en academici voor de energietransitie is en blijft cruciaal. Daarom heeft Shell besloten om de deuren van het onderzoekscentrum in Amsterdam te openen voor start-ups, scale-ups, kennisinstituten, academici en bedrijven die werken aan oplossingen voor de energietransitie.
Meer over onderzoek in ETCA
Onderzoek: toen en nu
In 1914 bouwt Shell het eerste laboratorium aan de noordkant van het IJ. Onderzoekers beoordelen de kwaliteit van ruwe olie die in Nederlands-Indië en op andere plaatsen wordt gewonnen.
Nieuwe energie
Wereldwijd staat de samenleving de komende decennia voor een uitdaging. Terwijl de maatschappij steeds minder broeikasgassen moet gaan uitstoten, zal door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart het energieverbruik toenemen. Efficiënter gebruik en schonere energie zijn de kern van een groot deel van de onderzoeksactiviteiten binnen onderzoeksactiviteiten van Shell in Amsterdam.
Gastechnologieën
Ontdek hier de rol die gastechnologieën in de energietransitie kunnen spelen.”
Van fossiele naar hernieuwbare energie: een sleutelrol voor katalyse
In vrijwel elke technologie die door Shell in ETCA ontwikkeld wordt, komt een chemische reactie voor om de ene stof in de ander om te zetten. Met een katalysator is vrijwel elke chemische reactie beter uitvoerbaar.
Winningsonderzoek
Makkelijk bereikbare en winbare reserves worden echter schaars. Een van Shells benaderingen is om deze minder makkelijke reserves verantwoord te ontwikkelen.
Digitale technologieën: Drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie
Bij Shell in Amsterdam werken experts die zich volledig bezighouden met het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën. Denk aan drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Maar hoe dan?
Experimentele installaties
ETCA ontwerpt, bouwt en onderhoudt de meeste van de 1300 testinstallaties en proefopstellingen binnenshuis. Dit maakt het ETCA uniek.
Virtual tour Shell onderzoek in ETCA
Titel: ETCA – Virtual tour
Lengte: 6:29 minuten
Omschrijving:
Video geeft een virtuele rondleiding door de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA).
Video toont de verschillende faciliteiten die de ETCA huisvest, samen met de verschillende ambachten die daar worden uitgeoefend. Verder geeft de video een kort overzicht van de geschiedenis van de ETCA en belicht hij enkele van de ontwikkelingen en innovaties die bij de ETCA zijn ontstaan.
ETCA – Virtual tour
[Video]
Een reeks beelden wordt getoond, waaronder een waterstofauto, een glazen fles die zich vult met een heldere vloeistof en een verscheidenheid aan huishoudelijke producten. Vervolgens wordt een reeks Shell-medewerkers in laboratoriumjassen getoond die aan het werk zijn in verschillende laboratoria en installaties.
[Voice-over]
“Van waterstof tot batterijen, van schonere brandstoffen tot duurzame grondstoffen voor alledaagse producten.
Shell innoveert hier samen met bedrijven, universiteiten en kennisinstituten voor industrie en consument.”
[Achtergrondmuziek]
Zachte rustige achtergrondmuziek begint te spelen. Vanaf hier is achtergrondmuziek te horen gedurende de hele video.
[Video]
De camera kantelt naar beneden om de buitenkant van het ETCA-gebouw te laten zien. Vervolgens beweegt de camera door de glazen schuifdeuren naar de lobby van het gebouw. Een close-up toont twee handen die een 3D-geprint Shell-logo vasthouden. Vervolgens wordt een overzicht getoond van de lobby, die overgaat in een overzicht van een gang tussen laboratoria.
[Voice-over]
“Welkom bij Shell in Amsterdam.
Goede ideeën, technologie en een berg aan ervaring komen hier samen voor de energieoplossingen van nu en straks.”
[Animatie]
Een animatie laat een tijdlijn zien met daarop verscheidene historische fotos die laten zien hoe de ETCA ontstaan is.
[Voice-over]
“Zo begon het: in 1914, 1 Shell-laboratorium in Amsterdam-Noord, 9 man personeel.
Het werden al snel honderden medewerkers, verdeeld over 27 hectare en 45 gebouwen.”
[Tekst in beeld]
1000 mensen met meer dan 50 nationaliteiten
13 voetbalvelden
[Video]
Een maquette van het ETCA-gebouw wordt getoond, gevolgd door beelden van de buitenkant van het echte gebouw. Vervolgens wordt de lobby van het gebouw getoond..
[Voice-over]
“En kijk nu: een bijzonder gebouw, 13 voetbalvelden groot, vol laboratoria, werkplaatsen, testhallen en kantoren.”
[Tekst in beeld]
596 zonnepanelen
[Video]
Zonnepanelen op het dak van het gebouw worden getoond.
[Voice-over]
“De zonnepanelen op het dak en stroom van Nederlandse windparken op zee voorzien het pand van energie.”
[Video]
Een Shell medewerker opent een luik buiten op de grond. Onder het luik bevind zich een reeks buizen.
[Voice-over]
“Ondergrondse warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen regelen de temperatuur in het gebouw.
Dit alles zorgt ervoor dat de uitstoot van het gebouw drastisch verlaagd.”
[Achtergrondmuziek]
Achtergrondmuziek verandert in meer up-beat muziek.
[Tekst in beeld]
-Werktuigbouwkunde
-Traditionele technieken
-Glasblazerij
-3D-printers
[Video]
Diverse Shell-medewerkers worden getoond terwijl ze aan/met verschillende fabricageapparatuur en -technieken werken. Een medewerker werkt met een draaibank, een is aan het glasblazen en een ander inspecteert enkele 3D-geprinte objecten.
[Voice-over]
“De meeste van de 1300 testinstallaties en proefopstellingen worden binnenshuis ontworpen, gebouwd en onderhouden. Dat maakt ons onderzoekscentrum uniek.
Werktuigbouwkundigen gebruiken er oude middelen en technieken, denk aan een draaibank uit 1948 en ambachtelijk glasblazen, maar ook splinternieuwe technieken, zoals de ultramoderne 3D-printers voor kunststof-en metaal.”
[Video]
Een 3D-printer is aan het werk te zien en beweegt een heldere lichtvlek over een laag grijs poeder. Dan is een metalen onderdeel te zien dat uit het poeder komt. Een paar 3D-geprinte metalen onderdelen worden getoond, samen met plastic accessoires voor gezichtsmaskers.
[Voice-over]
“De eerste 3D-printer arriveerde in 2012.
Zo kostte het minder tijd en materiaal om metalen prototypes te maken vergeleken met vroeger. Bovendien kunnen ze de meest ingewikkelde voorwerpen kunnen maken in kunststof of metaal.
Ze printen onderdelen voor de proefinstallaties, maar hebben ook medische hulpstukken voor maskers geprint tijdens de corona-pandemie.”
[Tekst in beeld]
Gas-to-Liquids (GTL)
[Video]
Een computerscherm toont een 3D-model van een onderdeel voor een machine, gevolgd door een fysieke versie van dat onderdeel op een roterend platform naast de computer. Vervolgens wordt een maquette van een grote raffinaderij getoond.
[Voice-over]
“En uiteraard kunnen ze metalen onderdelen voor in een echte fabriek maken.
Zoals een belangrijk onderdeel in ’s werelds grootste gas-to-liquids (GTL) fabriek in Qatar.”
[Video]
Een glazen fles in een machine wordt getoond. Een tuit boven de fles druppelt een heldere vloeistof in de fles. Een Shell-medewerker in een laboratoriumjas inspecteert met een zaklamp de binnenkant van de machine en de inhoud van de fles. Vervolgens worden een plastic tandenborstel en wasmiddel getoond. Een glazen fles wordt op een tafel geplaatst. Op het etiket op de fles staat "XTL Base oil XHVI-8"
[Voice-over]
“GTL wil zeggen dat we vloeibare brandstof uit aardgas maken.
Maar ook grondstoffen voor bijvoorbeeld wasmiddelen, cosmetica en smeermiddelen.”
[Tekst in beeld]
Katalysekeuken
[Video]
Een Shell-medewerker verlaat een laboratorium en houdt de deur open zodat de camera naar binnen kan. Dan is een andere Shell-medewerker te zien die een industrieel apparaat bedient dat uit meerdere leidingen en knoppen bestaat. Beide medewerkers dragen laboratoriumjassen. Ten slotte wordt een Shell-medewerker, gekleed in een laboratoriumjas en een gezichtsmasker, getoond die een witte poedersubstantie in een machine stopt. De machine roert vervolgens het poeder.
[Voice-over]
“GTL-brandstof verbrandt schoner dan diesel of kerosine uit aardolie en produceert daardoor minder lokale uitstoot en geen zwarte rook.
Gas omzetten in vloeibare producten is een ingewikkeld chemisch proces. Sinds de jaren ‘70 optimaliseren Shell-onderzoekers het GTL-proces hier in het lab in Amsterdam.
Onmisbaar daarbij is de zogeheten katalysekeuken.”
[Video]
De Shell-medewerker uit de vorige scène is te zien die een klonterig poeder in een machine stopt. Er wordt een vaste witte substantie getoond die uit een opening aan het uiteinde van een metalen pijp komt. De medewerker pakt de witte substantie op en doet deze in een oven. Vervolgens is te zien hoe de werknemer een blauwe vloeistof toevoegt aan een fles die wat van de witte substantie bevat.
[Voice-over]
“Vrijwel in elke technologie die Shell in Amsterdam ontwikkelt, komt een chemische reactie voor. Met een katalysator zijn veel chemische reacties beter uitvoerbaar.
Oorspronkelijk richtte katalyseonderzoek zich op het omzetten van fossiele grondstoffen naar bijvoorbeeld brandstoffen en smeermiddelen, maar nu komt katalyse steeds meer in het teken van de energietransitie te staan.
Een katalysator helpt bijvoorbeeld om met dezelfde hoeveelheid energie meer waterstof te maken.”
[Video]
Een Shell-medewerker stapt uit een waterstof auto. Vervolgens worden een oplader voor elektrische auto's en een reeks elektrische auto's buiten het ETCA-gebouw getoond.
[Voice-over]
“Waterstof en elektriciteit zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de samenleving, maar helemaal zonder fossiele brandstoffen kunnen we nog niet.”
[Tekst in beeld]
Rocks & Fluids lab
[Video]
De camera beweegt door een laboratorium, waar een Shell-medewerker achter een computerscherm zit. De werknemer staat op van zijn bureau en plaatst vervolgens een monster in een groot industrieel apparaat. Een andere Shell-medewerker bedient een ander industrieel apparaat in het lab. Vervolgens worden twee steenmonsters op een tafel getoond. Een Shell-medewerker beveiligt een steenmonster in een industrieel apparaat. Alle medewerkers dragen laboratoriumjassen.
[Voice-over]
“Daarom onderzoekt Shell hoe we fossiele reserves zo verantwoord mogelijk kunnen gebruiken, tot we ze kunnen vervangen voor hernieuwbare varianten. In het zogeheten rocks & fluids lab ontmoeten de wereld van fossiele grondstoffen en nieuwe energie elkaar.
Onderzoekers bekijken de kwaliteit en kenmerken van verschillende soorten oliën, aardgas en gesteente
Daarnaast ondersteunen de laboratoria voor dit onderzoek ook projecten voor de energietransitie, zoals aardwarmte, CO2-opslag of de opslag van waterstof.”
[Tekst in beeld]
Waterstof
-Industrie
-Thuis
-Mobiliteit
Electrolyser
[Video]
Op een buitenterrein zijn twee Shell-medewerkers te zien die een metalen zeecontainer openen. In de container bevindt zich een apparaat dat bestaat uit veel kleine buizen en metalen units. Daarna worden de zonnepanelen op het dak van het ETCA gebouw getoond.
[Voice-over]
“Waterstof kan op verschillende manieren een grote rol spelen in de energietransitie.
Het kan gebruikt worden in de industrie, thuis, op kantoor en voor mobiliteit.
Shell produceert groene waterstof in een zogeheten elektrolyser.
Deze splitst water op in waterstof en zuurstof met behulp van groene stroom, afkomstig van zonnepanelen op het dak.”
[Video]
Buiten het ETCA-gebouw wordt een waterstofauto getoond, naast een waterstofpomp. Er wordt een bord weergegeven met de tekst “Opladen Waterstof Voertuigen”. Een Shell-medewerker koppelt de auto los van het pompstation en stapt in de auto.
[Voice-over]
“Een deel van de groene waterstof gaat naar onzewaterstofpomp.
Deze pomp is de laatste schakel in een hele waterstofketen, van de energie opgewekt door onze zonnepanelen tot de uitstoot van waterdamp uit de auto.
Shell-medewerkers kunnen waterstofdeelauto’s gebruiken voor zakelijke reizen.”
[Tekst in beeld]
Een primeur: duurzame kerosine
[Video]
Een reeks pijpen wordt getoond. De leidingen leiden naar een hoog gebouw. Vervolgens wordt een Shell-medewerker, gekleed in een laboratoriumjas, getoond die een witte trommel opent, met daarin een witte poederachtige substantie. Twee glazen flessen in een machine vullen zich langzaam met een heldere vloeistof. Vervolgens wordt een KLM passagiersvliegtuig aan het tanken getoond. Op de achterkant van de tankwagen staat: “Synthetische kerosine. De toekomst?".
[Voice-over]
“Een ander deel van de waterstof gaat naar een grote proefinstallatie om te onderzoeken hoe het GTL-proces een rol kan spelen in de energietransitie.
Met het GTL-proces als basis, hebben Shell-onderzoekers begin 2021 voor het eerst 500 liter vliegtuigbrandstof geproduceerd op basis van CO2, water en hernieuwbare energie. Een passagierstoestel van KLM vloog ermee. Een wereldprimeur.”
[Tekst in beeld]
Digitale technologieën
[Video]
Er is een Shell-medewerker te zien die naar enkele computerschermen kijkt. De schermen tonen verschillende grafieken en diagrammen. Vervolgens gaat de camera door een deur met de tekst "Digital Facility". Een Shell mederwerker werkt aan een drone. Vervolgens wordt een Shell-medewerker getoond met een virtual reality-headset.
[Voice-over]
“Shell gebruikt steeds meer digitale technologieën. Zo is er een digitale weergave van de elektrolyser die de echte opstelling nabootst. Onderzoekers kunnen deze live bekijken en zo verbeteringen sneller doorvoeren. Digitale technologieën kunnen ook op andere manieren een grote rol spelen in de energietransitie. ”
[Video]
Twee Shell-medewerkers, gekleed in laboratoriumjassen, staan tussen leidingen in een industriële installatie. Twee andere Shell-medewerkers kijken naar computerschermen met verschillende diagrammen
[Voice-over]
“Drones of robots bijvoorbeeld kunnen een fabriek veilig inspecteren. En: door middel van kunstmatige intelligentie kan een mogelijke storing in een fabriek worden ontdekt en voorkomen. In beide gevallen kan hierdoor worden voorkomen dat een fabriek moet worden stilgelegd. Dit is veiliger, bespaart geld en hoe stabieler een fabriek functioneert, hoe minder energie deze verbruikt.”
[Video]
De lobby van het ETCA-gebouw wordt getoond, gevolgd door een serie portretbeelden van Shell-medewerkers. Ten slotte wordt een 3D-geprint schelplogo op een tafel geplaatst.
[Voice-over]
“Wij hopen dat deze virtuele tour een inkijkje heeft gegeven in het onderzoekswerk bij Shell.
Onze innovaties zijn voor het publiek niet altijd direct zichtbaar.
Maar ze helpen allemaal om in de energiebehoeften van vandaag en morgen te voorzien.”
[Animatie]
Het Shell logo verschijnt tegen een witte achtergrond.
[Achtergrondmuziek]
Shell jingle (mnemonic) is klinkt terwijl het Shell logo verschijnt.
Meer Shell
Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA)
Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (ETCA) om draait. ETCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.
De nieuwe energiekaart
Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.
Shell in Nederland
Wat is en wat doet Shell in Nederland?