Bij Shell in Amsterdam werken experts die zich volledig bezighouden met het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van digitale technologieën. Denk aan drones, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Maar hoe dan?

Drones kunnen een petrochemische fabriek veilig inspecteren, zonder dat de activiteiten in de fabriek hoeven te worden stilgelegd. Een ander voorbeeld is de inzet van robots om op afstand inspectierondes te doen. Waar voorheen een werknemer dat deed, kan dat nu volledig geautomatiseerd gebeuren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het opnemen van meterstanden, signaleren van defecten of zelfs branddetectie. Hierdoor worden minder mensen blootgesteld aan risico’s in de fabriek.

Een andere ontwikkeling is het gebruik van assistentie op afstand. Dit is een techniek waarbij een camera in een veiligheidshelm ervoor zorgt dat experts op afstand ‘door de ogen’ van de medewerker ter plaatse mee kunnen kijken en advies kunnen geven. Dit kan handig zijn op een boorplatform en scheelt reizen naar het platform met een helikopter.

Virtual reality wordt vooral veel voor trainingen gebruikt. In een virtuele omgeving kan je alles simuleren wat je maar wilt, zoals omgaan met noodsituaties als het blussen van branden maar ook het leren tanken van een Shell-tankwagen.

Als laatste voorbeeld kunstmatig intelligentie (Artificial Intelligence, ook wel AI). AI maakt het mogelijk om data te interpreteren op een schaal die geen mens ooit zou aankunnen. Hierdoor kunnen de capaciteiten en bijdragen die mensen leveren sterk verbeteren. Zo kan een fabriek door gebruik te maken van AI bijvoorbeeld een storing zien aankomen. Hierdoor kan AI voorkomen dat een fabriek stilgelegd moet worden. Dit bespaart veel geld en hoe stabieler een fabriek functioneert, hoe minder energie het nodig heeft. 

Meer Shell

Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA)

De Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) is in meer dan 110 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut voor research & development. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd, en sinds 2022 zijn start-ups, scale-ups en kennisinstituten er ook neergestreken om samen te werken aan de omschakeling naar schonere energie.

Onderzoek in ETCA

Wat doet Shell allemaal in ETCA en welk soort onderzoek wordt hier uitgevoerd?