Elektrische wagens spelen een steeds grotere rol in het transporteren van mensen en producten. Effectieve laadsystemen zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen kunnen laden zonder dat de reis te lang onderbroken wordt of het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Het e-mobility team in Amsterdam werkt aan het ontwerp van een laadinfrastructuur die ervoor zorgt dat de bestuurders van elektrische voertuigen zorgeloos op pad kunnen. Daarnaast kijken de onderzoekers naar oplossingen die het elektriciteitsnet ontlasten. Als bijvoorbeeld een vloot bussen of taxi’s tegelijkertijd oplaadt, is de druk op het elektriciteitsnet erg hoog. Batterijen, zonne-energie, of een combinatie van beiden kunnen in dit geval een oplossing bieden.

De laadinfrastructuur kan opgesplitst worden in drie verschillende laadsystemen: thuis opladen, onderweg opladen en laden bij een hub of depot (bijvoorbeeld op het werk). Bij privégebruik is thuis opladen vaak de makkelijkste en voordeligste manier van laden. De meeste auto’s ’staan immers ‘s nachts thuis voor de deur. Shell-onderzoekers ondersteunen dochterbedrijven zoals het in Amsterdam gevestigde New Motion. New Motion is een van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten en heeft momenteel meer dan 40.000 elektrische laadpunten bij mensen thuis en bij bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Ook kijken de onderzoekers constant naar het verbeteren van de laadtijd van elektrische voertuigen. Shell Recharge is Shells snellaadservice voor elektrische auto’s en is op steeds meer locaties te vinden in Nederland. In de regio Amsterdam zijn inmiddels ook meerdere Shell Recharge snelladers bij openbare stations te vinden, zoals Schiphol en Amsterdam Westpoort. De laadpalen hebben een vermogen van 175 kW, waarmee een elektrische auto binnen 15-20 minuten oplaadt, met stroom gewonnen uit duurzame energiebronnen.
Daarnaast bouwt Shell samen met IONITY – een joint venture van BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group (inclusief Audi en Porsche) – aan een netwerk van oplaadpunten met een laadvermogen van 350 kilowatt langs de belangrijkste Europese snelwegen. De nieuwste elektrische auto’s kunnen hiermee in gemiddeld vijf tot acht minuten opladen.

Opladen terwijl je auto geparkeerd is op het werk of tijdens vrijetijdsbesteding is ook een handige manier om op te laden. Voor bedrijven wordt het steeds belangrijker om dit te kunnen aanbieden aan medewerkers of bezoekers. Ook bedrijven die een vloot elektrische voertuigen heeft, hebben een betrouwbaar laadsysteem nodig. Shell-experts ontwerpen en bouwen maatwerkoplossingen voor bedrijven. ETCA heeft haar eigen hub met 14 NewMotion laadpalen en 1 Shell Recharge snellader. 

Meer over elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Altijd en overal laden om gemakkelijk van A naar B te komen. Wie met de elektrische auto het land doorkruist, kan inmiddels bij 218 snelladers op 76 Shell-stations terecht voor nieuwe energie.

Shell Recharge

Laad zowel je elektrische auto als jezelf op bij de snelladers van Shell Recharge. Door het hoge vermogen van onze snelladers ben je in 20 minuten weer onderweg.