Windenergie speelt een belangrijke rol om de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord en de Europese Green Deal te behalen. Het waait alleen niet altijd even veel en hard. Hoe zorg je zelfs bij weinig wind dat er toch groene energie geleverd kan worden? Om deze en andere vraagstukken te beantwoorden is samenwerken cruciaal.

Een voorbeeld is het consortium CrossWind, een joint venture van Shell in Nederland en Eneco. CrossWind heeft de aanbesteding van het subsidievrije windpark op zee, Hollandse Kust (noord), gewonnen. Shell-onderzoekers werken samen met universiteiten zoals de TU Delft en kennisinstituten zoals TNO om technologische innovaties verder te ontwikkelen. Zo probeert dit consortium ervoor te zorgen dat een windpark op zee een constante stroomleverancier is, ongeacht hoe de wind waait.

Het offshore windpark zal vijf technologische innovaties bevatten die in de toekomst grootschalig gebruikt kunnen worden: een drijvend zonnepark; accu-opslag voor de korte termijn; turbines die optimaal zijn afgestemd op elkaar om de onderlinge negatieve 'windschaduw'-effecten te beperken; 'groene waterstof' gemaakt door elektrolyse als opslagtechniek en de combinatie van deze individuele maatregelen tezamen om een continue stroomvoorziening te garanderen, ongeacht de windsituatie.

Meer wind

Wind

Door het bouwen en runnen van windparken op zee, maken we groene stroom en investeren we in nieuwe energie voor Nederland. 

Een heel slim windpark

Het waait niet overal even hard. Hoe zorg je zelfs bij weinig wind dat er toch groene energie geleverd kan worden? In CrossWind werken we met onze partners aan vijf innovaties.