Van den Hoek – “Het grootste voordeel van Shell GTL Fuel ten opzichte van conventionele diesel is minder rookontwikkeling. Sterker nog ik producer eigenlijk helemaal geen zwarte rook meer”.

boat on water

Een schoner alternatief voor rondvaarten

Het is niet moeilijk voor te stellen dat op een mooie zomerdag honderden mensen op bootjes hier flaneren. Partyboten – grotere schepen beschikbaar voor feesten en partijen of rondvaarten – zijn als enige commerciële vaartuigen op de Vecht van de partij. De reders van de partyvloot zijn echte liefhebbers. Ze houden van de binnenvaart én van de rivier. “De mooiste rivier van Nederland”, roept Wim Kleine, directeur van Rederij Stichtse Vecht. “En daar horen schone schepen bij”, voegt hij er direct aan toe. Het is de reden dat Kleine, samen met Arjan van den Hoek, eigenaar van Rederij De Tijd, als een van de eersten overstapte op Shell GTL Fuel – en daarna bevriende reders overhaalde hetzelfde te doen. GTL verbrandt efficiënter dan gewone diesel en produceert daarom lokaal minder emissies zoals fijnstof, en zonder de karakteristieke zwarte rook die gepaard gaat met dieselverbranding. Kleine en van den Hoek ondervinden dat dagelijks. Van den Hoek: “Het grootste voordeel van Shell GTL Fuel ten opzichte van conventionele diesel is minder rookontwikkeling. Sterker nog ik produceer eigenlijk helemaal geen zwarte rook meer.” Het is ideaal voor gasten, omwonenden en voor hemzelf. “Als de wind fout stond en ik zat de hele dag met mijn hoofd in de rook, dan had ik echt hoofdpijn. Ik werd letterlijk ziek van mijn eigen rook. Daar heb ik nu nooit meer last van.” Ook voor de reders is de verminderde roetuitstoot is duidelijk merkbaar in die zin dat schepen makkelijker schoon te houden zijn. Kleine: “Er zit echt minder roet op de boot.” Daarnaast ervaren Kleine en van den Hoek ook geen stank meer. GTL is vrijwel geurloos. Het maakt dat inwoners de partyboten graag voorbij zien komen. En dat is precies wat de reders willen bereiken: blijven varen op dat mooie stukje Nederland, zonder aanpassingen aan de motoren. Van den Hoek weet het pakkend samen te vatten: “Shell GTL Fuel is geweldig spul. Voor ons is het een wondermiddeltje”. 

Yellow bus

Een onverwachte brandstofbesparing en geluidsreductie

“Na een paar maanden monitoring van het brandstof verbruik zagen we bij de regionale Euro V bussen een onverwachte daling van het brandstofverbruik van ruim een half procent. Ook de meest moderne Euro VI stadsbussen (in verschillende lengtes van 12, 18 en 24 meter) schakelden op U-OV’s eigen initiatief na enige tijd over op GTL. Hier bleek - met ca. 1,5 procent – de door ons gemeten brandstofbesparing zelfs hoger te liggen dan bij de Euro V bussen.

Na recent uitgevoerde metingen is tevens naar voren gekomen dat de motoren van de gehele vloot ook minder geluid produceren (1 tot 3 dB(A)), wat een extra voordeel oplevert voor de inwoners van de gemeente Utrecht.

“Shell GTL Fuel is enigszins duurder dan conventionele diesel, maar dit wordt door de voordelen die GTL met zich meebrengt in grote mate gecompenseerd”, besluit Van der Wal.

Roel Wachelder, DB Schenker Rail Nederland

Roel Wachelder, DB Schenker Rail Nederland

"De meetresultaten (die wij intern hebben uitgevoerd) liegen er niet om: in een moderne motor is een roetreductie gemeten tot wel 60% en in oudere motoren een reductie tot zelf 95%!"

"Het gebruik van Shell GTL Fuel levert ons een behoorlijke kostenreductie op: wij gebruiken geen roetfilters meer en wij hebben dus geen operationele verstoringen meer door roetfilter-regeneratie. Ook hebben wij minder onderhoudsintervallen."

Peter Witvliet, hoofd Roteb

Peter Witvliet, hoofd Roteb

"Het grote voordeel van Shell GTL Fuel is dat deze brandstof direct toepasbaar is in onze voertuigen!"

"Binnen aangegeven milieuzones in de binnenstad van Rotterdam morgen uitsluitend schonere voertuigen rijden. Het gebruik van Shell GTL Fuel draagt daar in positieve zin aan bij door een schonere uitstoot."

"Dankzij het gebruik van Shell GTL Fuel is de uitstoot beduidend lager dan bij het gebruik van conventionele diesel. Ons personeel en voorbijgangers worden daardoor minder blootgesteld aan rook en schadelijke emissies."

“ Met Shell GTL Fuel ervaarden we dat het geluidsniveau van de motor lager is - met dezelfde motorprestaties zowel bij stationair gebruik als met verhoogd toerental.”

John Veerman, Directeur Van Keulen

John Veerman, Directeur Van Keulen

"Door het gebruik van Shell GTL Fuel worden onze chauffeurs en andere mensen die rond het voertuig lopen minder blootgesteld aan schadelijke stoffen."

"Door het gebruik van Shell GTL Fuel leveren we dus een bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de Binnenstad."

"We krijgen uitsluitend positieve reacties van onze medewerkers en van gemeenten en zitten nu aan tafel bij partijen waar we voorheen niet gemakkelijk binnenkwamen. De overstap naar Shell GTL Fuel heeft tevens geleid tot positieve media-aandacht voor ons bedrijf."

Mark Rijnders, Sales Engineer Aggreko Nederland

Mark Rijnders, Sales Engineer Aggreko Nederland

“Met Shell GTL Fuel stoten onze generatoren minder lokale emissies uit, wordt het motorgeluid gereduceerd en is de brandstof nagenoeg geurloos. Dit is plezierig voor de evementenbezoekers en draagt bij aan het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit.”

“Een ander groot voordeel is dat we Shell GTL Fuel kunnen gebruiken zonder dat we onze dieselapparaten hoeven aan te passen. Het is dus heel gemakkelijk om over te stappen op deze brandstof.”

Meer in Klanten

Producteigenschappen Shell GTL Fuel

De kenmerken en eigenschappen van de innovatieve brandstof Shell GTL Fuel.

GTL productieproces

Een uitleg over het productieproces van Shell GTL Fuel.

Wellicht ook interessant

Shell brandstoffen

We vertellen je graag meer over onze producten, brandstofprijzen, brandstoflabels, tips voor zuiniger rijden en wat jij kunt doen om je uitstoot te verminderen.

Innovatie bij Shell

Onze benadering van innovatie lokt slimme ideeën uit, waarbij sommige gerealiseerd worden als waardevolle technieken en benaderingen die helpen om op een duurzame manier te voorzien in de groeiende energiebehoefte.