Sprachen während des Shell Energie-Dialogs über den Weg zu Netto-Null-Emssionen: Parl. Staatssekretär Steffen Bilger; Huibert Vigeveno (Shell), Christian Hochfeld, Agora Energiewende; Dr. Fabian Ziegler (Shell), Nico Rosberg und Moderatorin Dr. Melinda Crane.

''Je moet het gewoon doen''

Atos Nederland is dit jaar begonnen met het stapsgewijs elektrificeren van zijn wagenpark. De ambitie is dat de uitstoot van de medewerkers met een leaseauto binnen vijf jaar op nul uitkomt. Het was een gezamenlijk initiatief van HR- en Sustainability-medewerkers dat onder leiding van Joost van Willigenburg, hoofd HR Nederland vorm heeft gekregen. Zijn belangrijkste tip voor bedrijven die hun wagenpark willen vergroenen: “Je moet het gewoon gaan doen. Als dat (nog) niet precies kan zoals je had bedacht, begin je zoals het wél kan.”

Door Joost van Willigenburg (redactie: Martin Dekker) op 10 dec. 2019

Leasing is in Nederland zeer populair. Niet zo vreemd dus dat Atos Nederland binnen het wereldwijde concern (actief in 73 landen) de meeste leaseauto’s heeft rondrijden. Het gaat om circa 1.800 auto’s. “Dat betekent dat het veel impact heeft als we ons wagenpark kunnen vergroenen”, zegt Joost van Willigenburg. Nederland is de tweede binnen Atos, na het Verenigd Koninkrijk, dat die stap heeft gezet. Daarmee heeft het mede een voorbeeldrol voor andere landen. “We zijn een projectteam gestart met collega’s van HR Compensation & Benefits, Inkoop en Sustainability, geadviseerd door Fleet Support en diverse leasemaatschappijen, en hebben besloten het stap voor stap te doen. Aangezien met de introductie van elektrische auto’s de meeste milieuwinst te boeken is, hebben we ons daar eerst op gefocust. Vanaf 2020 gaan we met de openbaarvervoer- en de fietsregeling aan de slag.”

Joost van Willigenburg (Atos Nederland) gaat over op elektrisch rijden
Joost van Willigenburg (Atos Nederland) gaat over op elektrisch rijden

Kostenneutraal

De HR-afdeling ging niet over één nacht ijs. De ideeën zijn eerst uitvoerig binnen en buiten de organisatie getoetst. Zo groeide ook het draagvlak bij het personeel. “Dat is te danken aan twee collega’s: Frank Winnubst, toenmalig directeur Compensation & Benefits, en Casper Weijtenburg, de coördinator van dit traject. Zij hebben uitvoerig en met heel wat mensen en afdelingen gesproken. Dat was heel intensief, we hebben er zowat een jaar voor uitgetrokken. Om te achterhalen wat het betekent voor medewerkers, voor de financiële afdeling, voor de bestaande inkoopcontracten… Echt alle consequenties van het nieuwe autobeleid, over de volledige breedte.” “Daar zijn de uitgangspunten voor een visie op mobiliteit uitgerold. Duurzaamheid is dan uiteraard belangrijk, maar ook moeten medewerkers zo goed mogelijk kunnen reizen, wilden we de keuzevrijheid in stand houden en mensen stimuleren om minder te reizen. De autoregeling moest verder eenvoudig zijn én kostenneutraal of zelfs goedkoper zijn voor zowel Atos als de medewerkers.”

Balans

De centrale ondernemingsraad hechtte veel waarde aan de keuzevrijheid. Daardoor kunnen de medewerkers nog steeds uit heel veel uitvoeringen kiezen: 419. “In elke leasecategorie hebben we een elektrische auto toegevoegd. Zo hebben we een balans weten te bereiken tussen een lagere CO2-uitstoot en keuzevrijheid. Het uiteindelijke doel is in vijf jaar naar nul uitstoot te gaan.” “De bedoeling is dat we het aantal elektrische modellen jaar na jaar uitbreiden. Er komen meer elektrische auto’s op de markt en de verwachting is dat ze goedkoper worden. Dat maakt het voor mensen aantrekkelijker om over te stappen.” Bij de selectie van de elektrische auto’s liep het projectteam tegen een probleem aan: voor de gehele Atos-groep heeft het hoofdkantoor in Parijs overkoepelende inkoopcontracten gesloten met autofabrikanten. “We hebben gelukkig de ruimte gekregen om voor onze elektrische auto’s af te wijken van de mondiale afspraken.” Ook de leasemaatschappijen en Fleet Support, dat als externe partij het wagenparkbeheer uitvoert en Atos adviseert, stelden zich constructief op.

Laadpunt thuis

“We doen een extra aanbod waarbij men als extra optie voor een laadpaal thuis kan kiezen. Tegen een gereduceerd tarief en verwerkt in de eigen bijdrage. Totdat het laadpunt is afgeschreven, blijft het eigendom van Atos. Daarna wordt het van de medewerker. Natuurlijk vergoeden we de privé geladen stroom.” Laden onderweg kan met de Shell Card. “Die gebruiken we nu ruim vier jaar. Eerst alleen voor benzine en diesel; nu ook voor laden.” NewMotion (onderdeel van Shell) verzorgt de laadpunten bij de mensen thuis – en de uitbreiding van het aantal laadstations bij de Atos-vestigingen – en regelt ook de verrekening van de elektriciteitskosten. De fiscale behandeling van de auto van de zaak heeft een grote invloed op keuzes van zakelijke rijders. “Dat heb je als bedrijf niet in de hand. Gedrag wordt in ons land sterk gestuurd via de belastingen. Bijtellingspercentages zijn voor veel mensen leidend. Duurzaamheid is een argument, heus, maar het is wel zo lekker als elektrisch rijden minder kost. Ik maak me dan ook best wel zorgen voor de toekomst, als de Nederlandse overheid de bijtelling stapsgewijs gelijk gaat trekken. Sinds de hybrides onder het hoge tarief vallen, is de verkoop ingestort.”

Missie

Joost is blij dat zijn het initiatief binnen Atos Nederland positief werd ontvangen en de steun steeds verder groeit. “Ik zie dit als een missie, als een onderdeel van mijn baan waarmee ik op een positieve manier invloed kan hebben op hoe we omgaan met vervoer en met milieu. Als je dan door zo’n verandering kunt zorgen dat medewerkers goedkoper kunnen rijden, meer keuze hebben én het bedrijf minder CO2 uitstoot, kan niemand zeggen dat het een slecht idee is.” “Maar het allerbelangrijkste is: je moet het gewoon gaan doen. Als dat (nog) niet precies kan zoals je had bedacht, begin je zoals het wél kan. Gewoon beginnen en de eerste successen vieren en als vliegwiel gebruiken om mensen nóg enthousiaster te maken en te laten nadenken over mobiliteit. Dat werkt!”