
Samen optrekken in duurzaamheid
Als je als bedrijf ook in de toekomst succesvol wilt blijven, moet duurzaamheid een leidraad zijn, vindt Erik Ros. Hij is operationeel en commercieel directeur van Bakker Logistiek. Het bedrijf uit Zeewolde heeft bewezen daarbij een voorlopersrol niet uit de weg gaan. Het was een van de eerste ondernemingen in Nederland die trucks op LNG inzette. Shell, al vijftien jaar de vaste brandstofpartner van het bedrijf, trekt daarin samen met Bakker Logistiek op.
Door Erik Ros (redactie: Martin Dekker) op 10 dec. 2019
Bakker Logistiek is een van de grootste logistieke dienstverleners van de Benelux. De specialist in transport en warehousing voor de foodsector heeft tien vestigingen en zorgt met een vloot van circa 500 vrachtwagens voor de dagelijkse bevoorrading van supermarkten en winkelketens.
Weer gekozen voor LNG
Efficiency en effectiviteit waren de belangrijkste redenen voor Bakker Logistiek om lang geleden al voor Shell te kiezen als brandstofleverancier, vertelt Erik Ros. “Onze trucks rijden op Shell FuelSave Diesel.” Al sinds 2012 zet het bedrijf ook Iveco’s in op LNG, vloeibaar gemaakt aardgas. Die tanken eveneens bij Shell. “De ervaringen uit het verleden, mede ten aanzien van de kosten en betrouwbaarheid, hebben ons doen besluiten om andermaal voor LNG te kiezen. De voertuigen worden dagelijks ingezet voor supermarktdistributie.” Verduurzaming is een cruciaal onderdeel van de bedrijfsstrategie, legt Erik Ros uit. “Bakker Logistiek werkt voor de klantsuccessen van nu én in de toekomst. Hierbij is op verantwoorde wijze omgaan met de middelen die ons ter beschikking staan van evident belang. Deze focus ontwikkelt zich ook samen mét klanten en partners.”

Oplossing staat centraal
Shell ziet hij als een van die partners. Het Europees dekkende netwerk is voor Bakker van groot belang. Erik Ros: “Vanwege de sterke verdichting van ons transportnetwerk. Goede beschikbaarheid van stations op of nabij de routes die onze voertuigen dagelijks afleggen, bespaart tijd voor de chauffeurs.” De relatie tussen Bakker Logistiek en Shell bestaat al ruim vijftien jaar. De samenwerking is stapsgewijs uitgebreid. PeterPaul Haverbeke, als Key Accountmanager de vaste contactpersoon voor Bakker Logistiek, vertelt: “Voorheen heette onze afdeling ‘Commercial Fleet’, sinds vorig jaar is het ‘Shell Fleet Solutions’. Dat is geen cosmetische verandering; het geeft aan op welke basis wij het liefst werken. De oplossing die we samen met de klant bedenken, staat centraal. De verkoop van brandstof is daar een onderdeel van – niet het uitgangspunt. Vanuit een partnership bouwen we aan langetermijnrelaties.”
Managementinformatie
Op die manier kan Shell beter inspelen op behoeftes van zakelijke klanten. Shell Fleet Hub is daarvan een sprekend voorbeeld. Met dit managementplatform zijn alle transacties binnen een dag inzichtelijk voor de klant. Dat levert de operationele en financiële afdeling een actueel overzicht van de kosten. Bakker Logistiek maakt al gebruik van dit managementplatform. “Maar de mogelijkheden breiden uit”, zegt Peter-Paul Haverbeke. “In overleg gaan we kijken hoe we meer gegevens die voor Bakker Logistiek waardevol zijn, kunnen aanleveren en welke managementinformatie we eventueel kunnen toevoegen.” De chauffeurs hebben allemaal al een Shell Card. Die benut Bakker Logistiek ook voor tolbetaling door heel Europa. Dankzij de handige tol-registratietool kunnen de voertuigen gemakkelijk worden aangemeld voor de verschillende systemen die in diverse landen bestaan.
Partner in mobiliteit
LNG zorgt voor een reductie van de CO2-emissies. Ros: “Ten opzichte van traditionele brandstoffen kan die oplopen tot 15 procent en bij gebruik van bio-LNG zelfs tot 95 procent.” Maar daar blijft het niet bij, voorspelt Ros. “Ook elektrificatie speelt steeds meer een rol, net als de overgang op waterstof in de toekomst”, aldus de operationeel en commercieel directeur. “Wij zijn actief in stedelijke gebieden, tussen de distributiecentra en productielocaties, op het snelwegennetwerk en op internationale routes. Ieder voertuig, de specificaties van het voertuig en de energiebehoefte daarvan is anders bij die verschillende transportstromen. Daarom zoeken we voor de toekomst een waaier van oplossingen en niet één.” Daarbij is het een voordeel dat Shell al die oplossingen in huis heeft: zo kan Bakker Logistiek bij één, vertrouwde partner terecht. Erik Ros: “We willen niet naar verschillende dienstverleners voor verschillende varianten van energie.”
CO2-compensatie
Vanuit Shell worden de duurzame doelstellingen van Bakker Logistiek onderschreven en ondersteund. Haverbeke haalt het nature-based solutions programma van Shell aan als voorbeeld: “Bakker Logistiek neemt ongeveer 14 miljoen liter diesel per jaar af. Dat is 50 miljoen kilogram CO2-uitstoot. Het kost voor Bakker Logistiek een cent per liter diesel om zijn uitstoot in het gebruik van deze diesel te compenseren. Shell draagt op zijn beurt een cent per liter af voor de uitstoot van CO2 die vrijkomt bij het winnen van de olie tot aan de bezorging van de brandstof aan de pomp.” “Het terugdringen van de CO2-uitstoot moet plaatsvinden over de gehele keten. Bakker Logistiek kan daarin als vooraanstaande transporteur in de foodsector een rol spelen, onder andere in het compenseren van onvermijdbare CO2-uitstoot, en wij kunnen onder meer bijdragen door schonere brandstoffen te leveren.” Bakker Logistiek en Shell zitten op hetzelfde spoor als het om verduurzaming gaat, constateren Erik Ros en Peter-Paul Haverbeke: “We hebben elkaar nodig om sterk en verantwoord te ondernemen. Nu en in de toekomst.”
