
“Compensatieprogramma brengt CO₂-neutraal rijden binnen bereik”
Müller Fresh Food Logistics (MFFL) sluit zich aan bij het CO₂-compensatieprogramma van Shell. “We doen al veel om onze uitstoot te beperken, maar volledig emissieloos rijden is voor ons gewoon nog niet mogelijk. Dan is dit een eenvoudige en directe manier om aantoonbaar resultaat te boeken. Zo komt CO₂-neutraal rijden in één klap binnen bereik”, aldus de enthousiaste algemeen directeur Jan-Peter Müller.
Door Jan-Peter Müller (redactie: Martin Dekker) op 10 dec. 2019
Vanaf 1 januari 2020 compenseert het familiebedrijf uit het Overijsselse Holten zijn totale dieselverbruik door de toeslag van één cent per liter. Het gaat om circa 400 vrachtwagens. Met de opbrengst financiert Shell gecertificeerde projecten waarbij in onder andere Peru en Indonesië bossen worden beschermd en aangelegd. Jan-Peter Müller ondertekende het contract donderdag 31 oktober samen met president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland. Zij was te gast bij de feestelijke opening van een nieuw distributiecentrum in Lekkerkerk. Dat liet MFFL bouwen na de overname van Prins Transport en Opslag op die locatie.
Bekroning
De 50-jarige ondernemer is een enthousiast voorstander van het compenseren van CO2-uitstoot. “Ik zou collega-wegvervoerders willen oproepen om ook aan het compensatieprogramma mee te doen. En zeker ook aan de opdrachtgevers… Als je de toeslag verrekent in de kostprijs van een eindproduct, is die niet meer terug te vinden. Hoe meer wij erover nadachten, hoe sterker we tot de conclusie kwamen dat je het eigenlijk niet kunt maken om het niet te doen.” Jan-Peter Müller ziet deze stap als de bekroning “van een samenwerking die al minstens veertig jaar bestaat, nog uit de tijd van de rechtsvoorgangers van Shell: eerst Strijbosch en later Oliecentra. Shell is als marktleider een betrouwbare leverancier met een kwaliteitsproduct en een groot netwerk. Ze leveren FuelSave Diesel voor onze homebase- en alle onderwegtankingen.” Dat het compensatieprogramma door Shell is opgezet, woog mee in de overweging om eraan mee te gaan doen, vertelt de ondernemer. “Dat wekt vertrouwen. Je kunt er bij Shell van uitgaan dat het goed geregeld is. Ik heb er kort onderzoek naar gedaan en de opzet ziet er gewoon goed uit. Het programma voldoet aan alle internationale maatstaven.”
Marktleider
De Müller-groep bestaat al meer dan tachtig jaar. Met Jan-Peter en zijn broer Anton staat inmiddels de derde generatie aan het roer. In 1938 begon hun opa in Holten met het vervoer van vee. Later kwamen daar allerlei vormen van wegtransport voor in de plaats; van melkauto’s, tankwagens en huifvervoer tot koelvervoer en diepvriestransport. “We hadden ook nog een begrafenisonderneming en een taxidienst en in de jaren 70 deden we zelfs de lokale ambulance… Zo werkte dat in een dorp.” “Rond de eeuwwisseling hebben we besloten ons te focussen op het koelvers leveren van levensmiddelen en diepvriestransport. Zodoende zijn we nu gespecialiseerd in het werk voor de foodservice en retail. We werken met name voor producenten en in toenemende mate ook voor winkelketens. Met alle logistieke diensten daaromheen kunnen we toegevoegde waarde bieden, inclusief bijvoorbeeld ompakken, verpakken en etiketteren.” Vandaag de dag is MFFL in Nederland marktleider op het gebied van koelversgroupage. In totaal werken er circa 900 mensen bij de groep. In Nederland heeft MFFL naast Holten en Lekkerkerk nog vestigingen in Roelofarendsveen en Nijkerk. Ter ondersteuning van het internationaal transport heeft het bedrijf een eigen vestiging in Tsjechië.
De rechtervoet van de chauffeur
De CO2-compensatie van de trucks ontslaat het bedrijf niet van andere maatregelen, vindt Jan-Peter Müller. “Zo is in Lekkerkerk het hele dak voorzien van zonnepanelen en hebben we voor het koel-/vrieshuis gekozen voor een milieuvriendelijke koelinstallatie. We hebben ook overal ledverlichting en hergebruiken regenwater.” Voor verdere CO2-reductie werkt MFFL ook samen met opdrachtgevers. “Die zijn daar ook actief mee bezig. Iedere dag is het voor ons aan de orde. Bijvoorbeeld door de beladingsgraad zo hoog mogelijk te krijgen en tijdvensters te synchroniseren, zodat de vrachtwagens niet onnodig hoeven te wachten bij klanten.” “We doen al veertig jaar aan brandstofbesparing; nu heet dat CO2-besparing. We hebben bijvoorbeeld Het Nieuwe Rijden ingevoerd. We hebben onze eigen rijschool en mentoren begeleiden de chauffeurs. De rechtervoet van de chauffeur blijft belangrijk voor het verbruik. Net als de bandenspanning. Ons zusterbedrijf Müller European Truck & Trailer Care controleert regelmatig op alle standplaatsen, maar ook op locatie, de bandenspanning – en voert dan eventueel ook andere technische controles uit.”
Spagaat
Over verduurzaming van de vloot zegt Jan-Peter Müller: “De EURO6 is al een heel schone wagen, laten we dat niet vergeten. En er wordt al een behoorlijke biocomponent aan de brandstof toegevoegd.” MFFL was een van de eerste wegvervoerders die aan Lean & Green meedeed en heeft in dat programma later ook een ster behaald. “Met 36 procent CO2-besparing binnen drie jaar.” Maar hij is voorzichtig als het gaat om de radicale overschakeling op nieuwe technieken of brandstoffen. “Er zijn zoveel ontwikkelingen op dat vlak dat het moeilijk kiezen is. Wat zijn de exacte besparingen en voordelen? Wanneer zijn de aangekondigde goede elektrische trucks echt te koop? Volgens ons gaat het nog wel een paar jaar duren voor er helderheid is over wat echt een goed oplossing voor de lange termijn is. Dat is de spagaat waar je als vervoerder in zit. Bij iedere investering die je doet, moet je tien jaar vooruitkijken. Voor mij is het absoluut nog niet duidelijk waar we over tien jaar staan als het om brandstoffen gaat. Je kunt niet overal aan meedoen en moet verstandige keuzes maken.”
