Shell ReFuel 2020

Trucks van Reining rekenen zelf af

De trucks van Reining gaan hun brandstof binnenkort zelf betalen op Shell Truck Diesel-stations. Automatisch, draadloos en veilig. Op verzoek van deze Nederlands-/Duitse wegvervoerder heeft Shell dat samen met Prometheus Informatics, de leverancier van de boordcomputers, mogelijk gemaakt.

Door Edwin Flikkema (redactie: Martin Dekker) op 16 dec. 2020

Voor Reining was de mogelijkheid om direct, draadloos en veilig via de boordcomputer te betalen een grote wens. Veiligheid en fraudepreventie zijn de belangrijkste redenen voor deze innovatie, vertelt fleetmanager Edwin Flikkema, werkzaam op het kantoor in Kolham. Reining heeft een vloot van ongeveer 350 voertuigen. Het bedrijf is gespecialiseerd in volumevervoer en warehousing van hygiëneartikelen, verpakkingsmaterialen voor de voedingsindustrie, automotive en isolatiemateriaal. De trucks kruisen vooral door en binnen de Benelux, Franrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië.

Boordcomputer

Reining zag al vroeg de voordelen van digitalisering. Een hoofdrol is weggelegd voor de boordcomputer van Prometheus Informatics uit Veenendaal. “Dat is de verbindende factor tussen de chauffeur en de auto enerzijds en de backoffice anderzijds. Voor de planning, orderverwerking, openingstijden en toegangscodes van afleveradressen, maar ook voor urenregistratie en andere personele aangelegenheden.” “We doen al heel veel via Shell”, vertelt Flikkema. “Betaling voor de tol in geheel Europa via de EETS-box, en ook de truckwash, het parkeren. Onze chauffeurs hoeven dat soort kosten dus niet voor te schieten. Als extra voordeel heeft onze administratie de transacties meteen digitaal beschikbaar. Dat werkt uitstekend. Zo weten we van dag tot dag wat de kosten van de voertuigen zijn.”

De truck identificeert zich automatisch

Reining wilde ook de brandstoftransacties voortaan via de boordcomputer afhandelen. “Nu betaalt de chauffeur nog met een Shell Card. We wilden dat veiliger maken, fraude tegengaan. Helaas maken we regelmatig mee dat een pas geskimd wordt.” Shell en Prometheus Informatics zijn met dat verzoek aan de slag gegaan en hebben het technisch mogelijk gemaakt dat de boordcomputer de betaling digitaal, contactloos en veilig uitvoert. Dat gebeurt via een API (Application Programming Interface) voor de betalingssoftware van Shell.

De boordcomputer is met een chip uitgerust die verbinding maakt met het Shell-station zodra de Reining-truck daar arriveert. Zo identificeert het voertuig zich automatisch. De chauffeur geeft aan welke pomp hij wil gebruiken en die wordt vrijgegeven. Na afronding van het tanken wordt de transactie automatisch verwerkt. “De chauffeur hoeft ook niet meer de kilometerstand en het aantal getankte liters diesel op de boordcomputer in te vullen. Dus ook geen kans meer op typefouten.”

Testfase

“We zitten nu in de testfase”, vertelt Flikkema. “Vóór de zomer van 2021 hopen we de hele vloot ermee uit te rusten.” Hij is blij met de oplossing. “De chauffeur kan gewoon tanken zoals hij gewend is. Dat was ons uitgangspunt; hij moet er geen omkijken naar hebben. Hij heeft straks geen pasjes of pincodes meer nodig. Die kan hij dus ook niet kwijtraken. Verder wordt de kwaliteit van de brandstofgegevens hierdoor verbeterd.”