Fleet whitepaper cover

Ultieme efficiëntie of digitale disruptie?

Op weg naar het wagenpark van de toekomst

Tot voor kort hebben commerciële wagenparken relatief weinig veranderingen gekend, met stapsgewijze innovatie in voertuigbeheer, onderhoud, financiering en brandstoftypes. Deze ontwikkelingen zullen de komende tijd naar verwachting echter in een stroomversnelling raken. De branche verandert in een samensmelting van nieuwe technologieën, diensten en een grotere connectiviteit. Nieuwe vaardigheden zullen nodig zijn en nieuwe spelers en bedrijfsmodellen zullen het daglicht zien.

Meer dan de helft van de Nederlandse wagenparkbeheerders zien kansen in de transitie naar elektrische voertuigen, maar verwachten ook dat hun eigen rol zal veranderen.

Shell Fleet Solutions heeft opkomende innovaties en trends geanalyseerd om professionals te helpen bij het navigeren door deze veranderingen en te ondersteunen bij het plannen van het wagenpark van de toekomst.

Download nu

Opkomende trends in commerciële wagenparken

  • Hoe het wagenpark zich ontwikkelt volgens experts

    Onderzoek onder 750 wagenparkbeheerders laat zien dat hun wagenparken in de nabije toekomst onherkenbaar zullen veranderen. Vrijwel alle kleinere voertuigen zijn dan waarschijnlijk elektrisch - grotere voertuigen voor langere afstanden zijn overgegaan op hernieuwbare en emissiearme brandstoffen. Veel voertuigen zullen zelfrijdend zijn, met routinematig onderhoud via softwaredownloads en kunstmatige intelligentie. Individuele wagenparkvoertuigen kunnen zichzelf verplaatsen naar de optimale locatie om ‘s nachts te tanken en parkeren, zodat ze klaar zijn voor hun taken van de volgende dag.  Mogelijk zien we zelfs ‘voertuigloze’ wagenparken. Het wagenpark van de toekomst zal meer, en nieuwe, vaardigheden vragen van wagenparkbeheerders en hun teams. 

  • Wat de veranderingen betekenen voor wagenparkbeheerders

    Meer dan de helft van de Nederlandse wagenparkbeheerders is – zo blijkt uit het onderzoek – enthousiast over de toekomst in hun sector, en verwacht ook de komende vijf jaar nieuwe brandstoftypes in hun wagenpark te introduceren. Door nieuwe technologieën en ontwikkelingen op het gebied van automatisering, verwacht bijna de helft van de Nederlandse wagenparkbeheerders dat hun eigen rol zal gaan veranderen. Deze groep verwacht dat hun focus gaat verschuiven van het managen van voertuigen naar het managen van mensen. De grote veranderingen zullen ook gepaard gaan met verwachte uitdagingen, waarbij operationele kosten en het kunnen voldoen aan alle wetgevingen de voornaamste uitdagingen zullen zijn. De ondervraagden verwachten daarom ook extra kennis en training nodig te zullen hebben om zich voor te bereiden op aankomende veranderingen.

  • Anticiperen op de toekomst

    Gezien de werkdruk waar veel wagenparkbeheerders mee kampen, hebben zij vaak geen tijd om nieuwe technologieën specifiek of uitgebreid te testen. Ook geeft een groot deel van de respondenten aan moeite te hebben  alle veranderingen bij te kunnen houden. Het nieuwe rapport van Shell Fleet Solutions geeft wagenparkbeheerders een overzicht van alle trends en ontwikkelingen, zodat zij zo goed mogelijk kunnen anticiperen op de toekomst.

  

Ook interessant

Shell Card, de zakelijke tankpas van Shell

Hoe groot of klein uw wagenpark ook is en of u nu lokaal of internationaal opereert, profiteer net als miljoenen klanten wereldwijd van de meer dan 50 jaar Shell-expertise op het gebied van brandstofkaarten. 

Slimme elektrische laadpalen voor uw bedrijf

Beschikt uw bedrijf over een wagenpark met elektrische auto’s of overweegt u elektrisch rijden te introduceren? Ontdek dan de laadoplossingen van Shell en NewMotion zoals slimme laadpalen voor op werk of thuis.

Vraag de Shell Card tankpas aan

Of u nu een zelfstandig ondernemer bent of een internationaal opererend logistiek wagenpark heeft, de Shell Card zorgt voor efficiënt beheer en kostenbesparing.

Vraag hier onze tankpas eenvoudig aan.