Dit is het eerste operationele waterstofvulpunt van Shell voor bussen in de wereld. Shell heeft het subsidievrije waterstofvulpunt gebouwd in opdracht van het OV-bureau Groningen Drenthe. Daarnaast levert Shell de groen gecertificeerde waterstof die er getankt kan worden. Het waterstofvulpunt is beschikbaar voor 20 waterstofbussen van Qbuzz.

“Waterstof is echt pionieren. Zo gebruiken we hier groen gecertificeerde waterstof, totdat we zelf groene waterstof kunnen produceren. We testen van het vulpunt nog regelmatig, om het zo optimaal mogelijk te laten functioneren,” aldus Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager bij Shell Nederland. ‘’We zijn gaan bouwen ook al staan de markt en infrastructuur voor waterstof nog in de kinderschoenen.’’

Het waterstofvulpunt is geopend door Gronings gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk, Gerrit Spijksma, directeur QBuzz en Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager Shell Nederland.

Waterstofbussen bieden een oplossing voor de langere afstanden van het streekvervoer. Het tanken neemt ongeveer 10 minuten in beslag en met een volle tank van 25 kilo waterstof kunnen de bussen zo’n 400 kilometer afleggen. De enige uitstoot die uit de uitlaat van de bus komt, is waterdamp.

Meer Shell

Waterstofbussen Groningen en Drenthe

In juni 2021 is het eerste operationele Shell-waterstofvulpunt voor bussen in gebruik genomen in Groningen. Het vulpunt is subsidievrij gebouwd en zal beschikbaar zijn voor 20 streekbussen van Qbuzz die op waterstof rijden. Lees hier meer over het vulpunt.

Waterstof

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.