Met een transponder kan de luchtverkeersleiding de positie van de drone in de lucht volgen. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het gebruik van een transponder verplicht gesteld voor vluchten die plaatsvinden in het controle gebied van een luchthaven. De Nederlandse drone operator Dutch Drone Company heeft inmiddels de inspectie van een in gebruik zijnde affakkelinstallatie op een productie locatie van Shell Pernis succesvol kunnen uitvoeren, dank zij de technische ondersteuning van het NLR. Door het gebruik van een drone voor deze inspectie hoeft de productie niet te worden stilgelegd, wat bij een normale ‘menselijke’ inspectie wel vereist is.

Voor Shell Pernis levert dit ook veel op. Hiermee wordt voorkomen dat een installatie uit- en weer in bedrijf moet worden genomen. Daarmee slaan we aantal vliegen in een klap: het is beter voor milieu, veiliger (er hoeven geen mensen op hoogte te werken) en we hebben een hogere beschikbaarheid van de installatie wat beter is voor onze economie.

Jan-Floris Boer, projectleider bij het NLR: “Deze drone inspectievlucht was uniek doordat met een transponder nu ook in het controle gebied van een luchthaven kon worden gevlogen. De sector werkt nu samen met LVNL aan vervolgstappen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor nog meer maatschappelijk relevante toepassingen van drones.”