De schoorsteen wordt in ongeveer 20 dagen gesloopt

Ontwerpen, bouwen, onderhouden, slopen en weer opnieuw ontwerpen en bouwen. Op die manier houden we Shell Pernis draaiend en blijft het voldoen aan de eisen van deze tijd. Op dit moment werken we hard aan de constructie van het SDA-project. Daarmee kunnen we in de nabije toekomst hoogwaardige producten maken met een lagere milieu-impact.

Om in nieuwe fabrieken te kunnen investeren moeten we soms ook afscheid nemen van bestaande installaties. In 2014 hebben we besloten de fabrieken waar we basisolie maken – grondstoffen voor smeermiddelen – buiten gebruik te nemen. In 2016 is het laatste onderdeel van deze fabriek stilgelegd en nu worden de installaties gesloopt.

Springstof geen optie

De sloop van een schoorsteen midden in een draaiende raffinaderij is nogal een klusje. Martin Herrema en Jan Overduin van Shell Pernis leggen uit hoe je zoiets aanpakt. “Sloop is hier mogelijk nog complexer dan nieuwbouw”, zegt Martin Herrema, Construction Demolition Team Lead. “We moesten zoeken naar een oplossing die ging werken. Gebruik van springstof is geen optie. Voor dat we konden gaan slopen moesten we berekeningen maken. En er is er maar 1 waar ik naar luister met berekeningen en dat is Jan.”

Die Jan dat is Jan Overduin, Civil Engineer bij Shell Pernis: “We moesten terug naar het oorspronkelijke ontwerp van de schoorsteen uit 1952. De schoorsteen heeft geweldig goed gepresteerd al die jaren. Je ziet duidelijk dat ‘ie vanuit de proceskant is ontworpen voor rookgastemperaturen van 300 graden. Dat betekent dat de relatief grote hoeveelheid bewapening is medebepaald door deze hittebelasting. De schoorsteen heeft nog steeds een bewapening waarmee te rekenen is.

En nu de schoorsteen is afgekoppeld en in koude toestand verkeerd, is diezelfde hoeveelheid bewapening gebruikt om het krachtenspel van de hefsteiger op te kunnen nemen. We moesten terug in het archief uit de jaren vijftig met alle rekenmethodes van toen en de schoorsteen herberekenen op de belastingconditie van nu. Een pluim voor betonvlechters anno 1952. Op elk niveau was met hun werk van toen, nu nog goed te werken.”

Na alle berekeningen heeft aannemer Meuva een hefsteiger met een plateau om de schoorsteen gebouwd. Vandaaruit wordt de schoorsteen stukje bij beetje ‘afgeknipt’. Er is cameratoezicht om de mensen op de hoogte te kunnen beschermen en gelijk te kunnen ingrijpen als er wat is. Jan: “Voor belastingconditie bij stormwind, hebben we flink wat berekeningen gemaakt.

Er werken immers mensen op 85 meter hoogte en we moeten er absoluut zeker van zijn dat het ook met flinke windkracht veilig is. Maar wat we in theorie hebben berekend, laten we in praktijk niet gebeuren. We houden de weersvoorspellingen dagelijks in de gaten.”

20 dagen

“De planning is dat we in ongeveer 20 dagen de schoorsteen gesloopt hebben. Maar snelheid is niet het belangrijkste. Veiligheid staat voorop. We nemen geen risico’s en willen 85 meter beton en staal extreem veilig afvoeren”, sluit Martin af.