Generation Discover Bright Idea

Leerlingen basisschool De Globetrotter uit Katendrecht en YouTube sensatie Dylan Haegens aanwezig bij opening

“Ik vind het fantastisch om samen met Wethouder De Jonge hier vandaag te mogen zijn,” zegt Marjan van Loon. “Hij en ik delen de overtuiging dat techniekonderwijs de sleutel vormt voor een mooie toekomst van ieder kind in Nederland. Ze vervolgt: “De komende twee weken nodigen we hier kinderen uit om na te denken over dingen als energie, water en voedsel. Hoe kunnen we ons welvaartsniveau op pijl houden en tegelijkertijd duurzamer gaan leven?”

Hugo de Jonge stelt: “Rotterdam loopt voorop in het stimuleren van wetenschap en technologie in het onderwijs. Om die reden lanceer ik vandaag de WTWijzer. Een digitale tool voor Rotterdamse basisscholen, waarmee leerkrachten en directeuren hun route naar 2020 kunnen uitstippelen. De WTWijzer is ontwikkeld door de gemeente samen met pabo’s, schoolbesturen en makerspaces. Met de WTWijzer leveren wij een bijdrage aan de talentontwikkeling van deze voor Rotterdam zo belangrijke generatie. Shell’s Generation Discover programma sluit hier feilloos bij aan.”

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen bij de introductie van deze vakken te ondersteunen, heeft Shell in samenwerking met partners de Generation Discover Bright Ideas Challenge ontwikkeld.

Deze Bright Ideas Challenge sluit aan bij de OCW kernleerdoelen. Via deelname aan de Challenge, die bestaat uit een online lespakket en een klassenbezoek aan de dome, komen leerlingen op een interactieve en inspirende manier in aanraking met wetenschap en technologie. Op deze manier ontdekken ze tegelijkertijd dat zij zélf tot allerlei slimme ideeën kunnen komen die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst en daarmee de toekomst van ons allemaal.

Niet alleen Rotterdamse leerlingen, maar ook leerlingen uit andere regio’s in Nederland kunnen deelnemen aan de Bright Ideas Challenge. Na Rotterdam reist de hub door naar Helmond, Amsterdam, Enschede en Emmen. Per regio, ingedeeld volgens de vijf landsdelen van het Techniekpact, selecteert een jury de drie beste oplossingen. De winnaars maken kans op het realiseren van hun idee in virtual reality. Deze ideeën worden tijdens de tweede editie van het Generation Discover Festival in oktober 2017 gepresenteerd, waar ook een landelijke winnaar zal worden gekozen.

YouTube sensatie Dylan Haegens, was als jurylid aanwezig bij de opening van de Bright Ideas Hub in Rotterdam: “Ik vind het super leuk om te zien hoe deze kids worden geïnspireerd om hun dromen na te jagen. Zelf heb ik het geluk om als YouTuber mijn brood te verdienen met datgene wat ik leuk vind, en dat wens ik iedereen toe. Ik ben heel benieuwd naar alle coole ideeën die de kinderen gaan bedenken. Schoenen waar je mee kan vliegen zonder de lucht te vervuilen? Een mobieltje dat werkt op zonne-energie en waarmee je ook kan tandenpoetsen? We gaan het meemaken!“

Nieuwsgierig naar deze futurische dome? Op doordeweekse dagen is de hub gereserveerd voor schoolklassen, maar in het weekend zijn alle bezoekers welkom. Inschrijven kan via www.generationdiscover.nl/brightideas.

Voor mediavragen, neem contact op met:

Shell Mediacontacten | media-nl@shell.com | 070 377 87 50