Techniekmeisjes voor de Catcracker Pernis
Techniekmeisjes voor de Catcracker Pernis

De meisjes worden welkom geheten door Marjolein Mutsaers, Learning Supervisor Moerdijk. “Ik weet met mijn technische achtergrond uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te laten zien welke fantastische mogelijkheden er zijn om als vakvrouw in een technisch bedrijf aan het werk te gaan. Daarom ben ik blij dat wij dit kunnen doen voor deze meiden en ik hoop dat ook mijn eigen kinderen in de toekomst op deze manier kennis kunnen maken met de mogelijkheden die je hebt als je kiest voor techniek!”

Na deze ontvangst en een toelichting op het programma stappen de meiden in de bus voor een rondrit over het Shell terrein. Richard Gouw, Learning Advisor, is de busgids en vertelt wat er allemaal gebeurt in en rondom onze raffinaderij. Onderweg wordt er ook een bezoek gebracht aan een controlekamer, de werkplaats en de brandweer. Het is geen alledaags gezicht op het terrein van Shell Pernis, 30 meisjes gekleed in rode overalls, kijken hun ogen uit.

Jacques Demmenie, docent wiskunde, begeleidt de meisjes tijdens het bezoek aan Pernis. “Wij vinden het heel belangrijk dat meisjes in het tweede lesjaar al in aanraking komen met techniek. Daarom zijn we heel blij dat wij tijdens Girlsday aan deze tour bij Shell Pernis mogen deelnemen want dit geeft een goed beeld van werken in de techniek. Deze kennismaking op jonge leeftijd kan vaak doorslaggevend zijn voor de keuze van een technisch profiel aan het eind van dit lesjaar.”

Tijdens een lekkere lunch op het Centraal Kantoor kunnen de meisjes kennis maken met onderhoudsmonteur Kirsten en procesoperator Saskia. Beide collega’s zijn te bewonderen in de VHTO- filmpjes ‘Dit doe ik’ waarbij zij vertellen waarom zij voor een technische opleiding hebben gekozen en hoe hun werkdag bij Shell eruit ziet. Aan het einde van de dag krijgen alle meiden nog een goody-bag met o.a. een stukje gereedschap, een zoutwaterauto die ze zelf thuis of op school in elkaar kunnen zetten en nog enkele leuke gadgets.

“We kunnen terugkijken op een heel geslaagde dag”, zegt Elly Snijders, Lead HR Accountmanager. “Met Girlsday willen we meisjes duidelijk maken dat techniek er ook echt voor hen is. Met een technische opleiding kun je later prachtig en -niet onbelangrijk- goed betaald werk krijgen. Bij Shell zien we graag meer vrouwen aan het werk in technische banen. Hopelijk hebben we vandaag weer een aantal meisjes kunnen enthousiasmeren voor een technische opleiding”.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT.