Hoe is dat, racen op waterstof?

“Natuurlijk anders dan rijden in een benzineauto. Je hebt namelijk ‘instant power’, continu vermogen. Bij een benzineauto is dat niet zo, daar zit een vertraging in. Die heeft pas een piekvermogen bij een bepaald toerental. Rijden op waterstof is vergelijkbaar met rijden in een elektrische auto. Daarnaast moet je tactischer racen. Ik heb namelijk een buffer tot mijn beschikking tussen de brandstofcel en de elektromotor. Die vult zich met energie in de bochten en kan ik gebruiken om extra snelheid te maken als ik uit de bocht komt. Hoe je met die buffer omgaat, kan het verschil maken.”

En het geluid?

“Ja, de auto maakt andere geluiden. Er is een compressor aan het werk. En je hoort de brandstofcel. Eigenlijk hoor je alle instrumenten om het water en de zuurstof te laten reageren in de brandstofcel. Maar in mijn hoofd schakel ik de geluiden van de auto uit. Dat komt omdat ze niet precies overeenkomen met hoe je rijdt. Bij een benzineauto is dat wel zo. Die gaat extra geluid maken als je gas geeft.”

Een dilemma: racen in een benzineauto of in een waterstofauto?

“Natuurlijk zorgen ronkende benzinemotoren voor een hoop spektakel voor de toeschouwers. Maar als coureur heb ik geen voorkeur. Eigenlijk weet je met een waterstofauto beter waar je aan toe bent: als je het pedaal aanraakt, weet je dat je meteen vol vermogen hebt.”

Heb je angsten?

“Ik heb rally gereden. Met 200 kilometer per uur rakelings tussen de bomen door. Dus nee, als racer ken ik geen angsten. Je moet wel je gezond verstand gebruiken. Ik stap met een gerust gevoel een waterstofraceauto in, want ik heb vertrouwen in de mensen die aan de auto werken. Dat er een waterstoftank in de auto ligt, maakt me niets uit. Omdat ik weet hoe die technisch werkt.”

Vertel…

“Ik studeer ook aan de TU Delft, werktuigbouwkunde en Vehicle Engineering. Ik ben eigenlijk nog aan het afstuderen, haha. En heb ooit als teamlid van Forze meegeholpen aan het bouwen van een waterstofraceauto, de Forze VI. Toen ik topsporter werd, kwam mijn studie op een laag pitje. Maar ik ben altijd betrokken gebleven en nu actief als coureur. En als vraagbaak voor het team.”

Je bent de eerste coureur in een waterstofraceauto een podiumplek heeft gepakt, tegen de benzineauto’s.

“Ik blijf uiteindelijk toch die student die graag innovaties wil doorvoeren. Dat je waterstof op deze manier kunt aanprijzen aan de buitenwereld. Dat waterstof echt een serieuze optie is voor de toekomst. Als rijder voelde ik me bevoorrecht om voor zo’n team te rijden. Omdat ik weet hoe hard er aan die auto is gewerkt. Die podiumplek was daarom een ultiem gevoel.”

Wat verwacht je van de Forze IX?

“Meer vermogen, hogere topsnelheid, snellere rondetijden, meer spektakel. We komen tegenover ander geweld te staan. We willen ook in de hogere raceklasse de beste zijn!”

Meer Shell

Forze

Shell is de nieuwe hoofdsponsor van Forze. Een team van 60 slimme techstudenten die bouwen aan de snelste waterstofraceauto. Het doel: pionieren bij de innovatie van waterstof voor mobiliteit en racen op GT-niveau. Hun droom: meedoen aan Le Mans. Beleef het ultieme racegevoel en leer het team kennen.

Waterstof

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.