Feiten op een rij

  • Jaarlijkse productie van 11 GWh

  • 28.500 zonnepanelen (opgesteld vermogen 12 MW)

  • Oppervlakte: 14 hectare

  • Gemeente Emmen, 52.7545468707877, 6.936262092083439

Naast het zonnepark, dat in 2020 operationeel werd, is er in 2022 een waterstofvulpunt voor het regionale busvervoer en vrachtverkeer bij GZI Next geopend. Voor de komende jaren wordt er voorts gekeken naar de mogelijkheden naar productie van biobrandstoffen en duurzame energieopslag.

GZI Next is historische grond, hier was de toenmalige NAM-gaszuiveringsinstallatie vroeger heel belangrijk in de energievoorziening voor de regio. Die functie blijft dus behouden. Alleen al het zonnepark met 28.500 zonnepanelen is goed voor elektriciteitsproductie gelijk aan de jaarlijkse behoefte van ongeveer 4.000 Nederlandse huishoudens.

Met verbeteren van de biodiversiteit in gedachte is er rond het zonnepark Emmen een groenzone aan de voor- en achterzijde toegevoegd. In de “voortuin” zijn er boomjes en struiken geplant en op verschillende plekken is gezaaid voor een bloemenmix die insecten een goed leven gunt.

Behalve Shell zijn ook de Gasunie, de Provincie Drenthe, de New Energy Coalition, Energie Beheer Nederland (EBN), Emmtec en de NAM betrokken bij GZI Next.

Contact

Wilt u meer weten, of bent u geïnteresseerd in mogelijke samenwerkingsverbanden, neemt u dan gerust contact op met het Shell Solar team via onderstaand contactformulier: 

Zon

Meer Shell

Impuls voor GZI Next Emmen door bestelling waterstofbussen

Met de bestelling van tien waterstofbussen, die rondom Emmen worden ingezet, geven het OV-bureau Groningen- Drenthe en Qbuzz een impuls aan de ontwikkelingen van de energiehub GZI Next.

Zon

Duurzaam opgewekte stroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.