‘Mijn inspiratie, dat was mijn vader, hij zei altijd: ‘Als je het niet probeert dan leer je ook niks. Waarom zou je iets niet zelf kunnen?' Dat heb ik ter harte genomen. Een kijk op het leven die me altijd het gevoel gaf dat je iets gewoon moet dóen en uitproberen. Dat heeft mij wel gevormd. Ik moet toegeven dat ik het ook overal in terug zie. Op m’n werk doe ik veel met mijn hoofd, als ik vrij ben doe ik graag dingen met m’n handen. Ik kan niet zo goed stil zitten. Boeken lezen is aan mij minder besteed, ik knap graag dingen op, onderzoeken hoe iets in elkaar steekt om dan weer te kijken hoe ik het in orde krijg.

‘Als je het niet probeert dan leer je ook niks. Waarom zou je iets niet zelf kunnen?'

Nog steeds probeer ik veel nieuwe dingen uit. Ik zit graag met mijn vingers in de aarde. Ik vermeerder ook allerlei planten zelf in m'n eigen tuin. Van rozemarijn en lavendel tot rozen of olijfbomen. Alleen de rododendron staat nog op mijn lijstje <lacht>. Als ik ergens anders mooie bloemen zie neem ik stekjes mee <lacht> om die thuis weer te kweken. Er staan nog steeds bloemen in mijn tuin die ik twintig jaar geleden voor het eerst in de grond stopte. Bloemen zijn dus ook herinneringen aan een plek of tijd. Mijn vrienden moeten daar om lachen. Tijdens onze laatste vakantie in Italië zag ik prachtige rozen. Iets later loop ik terug met een koffiebekertje met wat aarde en stekjes. Dan zie ik al mijn vrienden meewarig naar me kijken, die zijn vooral bezig geweest om mooie souvenirs te kopen. Loop ik daar met m’n stekjes <lacht>.

‘Als je het niet probeert dan leer je ook niks’ is een credo dat ook voor mijn werk geldt. Uitproberen, stappen maken, dat kan natuurlijk in een omgeving waar continu verbeteren een hoofdrol speelt. Ben ik natuurlijk niet alleen in. Zo maken we veel stappen vooruit, die tegenwoordig steeds meer met de energietransitie te maken hebben. Mijn vakgebied is chemische technologie maar ik heb me de laatste tijd ook met overtuiging ingezet voor de komst en bouw van ons zonnepark. Mooi hoe dat ging.

De chemicaliën die we hier in Moerdijk produceren kun je zien als ‘bouwstenen’ waarmee uiteindelijk eindeloos veel producten worden gemaakt, die jij en ik elke dag gebruiken. Van verpakkingen, voor je iPhonehoesje bijvoorbeeld, tot zonnepanelen, in isolatiemateriaal, materiaal voor de bouw of voor de productie van auto’s. Veel van die materialen leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de wereld onze ‘bouwstenen’ nodig heeft, dat gaat de komende twintig jaar niet veranderen. De manier waarop we die kunnen produceren wél. Vanuit die gedachte ontstond het plan om te gaan werken met wind- of zonne energie om zo ons werk een stukje duurzamer en groener te maken. En zo zie je maar als je iets gewoon doet, probeert en echt mogelijk wil maken dan gebeurt dat ook. Eigenlijk heel snel hebben we toen in 2018 en begin 2019 ons zonnepark gebouwd. Wist je trouwens dat die zonnecellen meer energie opleveren als het koud is? Natuurlijk hebben ze wel zon nodig, maar een koude heldere winterdag is eigenlijk het beste.

‘De wereld heeft onze ‘bouwstenen’ dus nodig, dat gaat de komende twintig jaar niet veranderen. De manier waarop we die produceren wél.’

Echt een prachtig, enorm park, bijna 30 hectare groot. Bijna een kilometer lang aan zonnecellen met meer dan 75.000 zonnepanelen. Vergelijkbaar met de energiebehoefte van de gemeente Zevenbergen. Qua energie opwekking is dat echt heel significant en daar ben ik wel trots op. En het leuke is: wij gebruiken die elektriciteit allemaal zelf. Ik ben hier nauw bij betrokken geweest. Vanaf het eerste idee tot het opzetten van contracten, en de juiste mensen bij het project betrekken. Daarna is de dagelijkse gang van zaken overgegaan naar een deel van Shell dat voor zonne energie zorgt. Maar als er iets speelt komen ze toch vaak bij mij terecht omdat ik er toch nog veel van weet. Wat ook mooi is om te zien: eigenlijk wil het hele bedrijf zich met het park bemoeien. Het is een project dat veel mensen aan zich bindt. 

‘…het leuke is: wij gebruiken die elektriciteit allemaal zelf .’

Het zonnepark staat voor een mentaliteit die je bij al mijn collega’s hier aantreft: altijd kijken hoe we dingen anders kunnen doen, schoner, proefballonnetjes oplaten. We zeggen vaak: ‘Als je ergens energie instopt krijg je dat ook terug.’ Zo proberen we nu ook een circulair concept uit. Daarbij zet je plastic restmateriaal weer om naar de basisgrondstoffen voor onze fabrieken. Verder onderzoeken we of we op de langere termijn onze zogenaamde ‘kraakfornuizen’ kunnen vervangen door een elektrische variant. Vergelijk het maar met auto’s, alsof je van benzine overstapt naar een elektromotor. Dat doen we stapje voor stapje. Belangrijke stappen om de uitstoot van Shell Moerdijk te reduceren.

‘Als je ergens energie instopt krijg je dat ook terug.’

Ons werk is focussen op de vele complexe puzzelstukjes en elk stukje oppakken, aanpakken en oplossen. Voor de buitenwacht is dat soms lastig om te zien of te doorgronden. Daarom is het belangrijk om goed te blijven uitleggen wat we doen en waarom. Ik werk nu al sinds 1987 voor Shell, het is mooi om te zien dat ik binnen die grote onderneming telkens weer in een nieuw bedrijf werk. Zowel Shell als Shell Moerdijk bewegen met de energietransitie en dus met de maatschappij mee. De wil is er dus, we dóen het ook, we proberen uit en gaan elke uitdaging aan. Al met al best mooi dat een oudgediende als ik op deze manier dus ook een steentje kan bijdragen aan de energietransitie. De toekomst? Er is nog zoveel te doen, te proberen, te repareren, te planten. Op naar nog meer schonere energie en … misschien wel, als het me lukt, en dat zou natuurlijk mijn grootste prestatie ooit zijn, ga ik dit jaar ook de rododendron vermeerderen <lacht>.

Meer Shell

Make the Future

Het #MakeTheFuture programma van Shell speelt in op de ontwikkelingen en de verschillende initiatieven die kunnen bijdragen aan een energierijke, CO2-arme toekomst.  Om een kijkje te nemen in lokale initiatieven, delen Esmerelda, Lisa, Wendy, Hans, Roland en Stefan hun verhaal. Zij nemen ons mee en tonen ons hoe ze zich dagelijks inzetten voor meer duurzame energie.

Zon

Zonnestroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen. Shell heeft in Nedelands zes zonneparken.