Feiten op een rij

  • Jaarlijkse productie van 13 GWh

  • 34.300 zonnepanelen (opgesteld vermogen 14 MW)

  • Oppervlakte: 20 hectare

  • Gemeente Heerenveen; 52.928322, 5.946749

Zonnepark Heerenveen-Zuid is aangelegd op landbouwgrond aanpalend aan een bedrijventerrein. Nadat de boer ermee stopte, kon het perceel een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie van de gemeente Heerenveen. De locatie is dan ook in nauw overleg met de gemeente en de directe omgeving ontwikkeld.

De Heerenveense wethouder voor Energietransitie, Jelle Zoetendaal, vat het zo samen. “Ik zeg altijd tegen mensen: we gaan gewoon veel meer in het landschap zien hoe onze energie wordt opgewekt. Door windmolens, maar ook door zonneparken. Dat hoort bij onze energietransitie. Ik ben blij dat het gelukt is om, met onze landschapsdeskundigen en de specialisten van Shell, een ontwerp te maken dat past in het landschap."

 

Biodiversity at solar farm Heerenveen-Zuid, the Netherlands (Photo Willem Rogge/CRNL)

Biodiversiteit op zonnepark Heerenveen-Zuid

Het nationaal biodiversiteitscentrum Naturalis was bij de eerste zonneparken van Shell in Nederland, in Moerdijk en Heerenveen, betrokken om biodiversiteit op dit soort locaties te bevorderen. Zo zijn er op het terrein van het zonnepark, waar voorheen maïs en raaigras stond, bloemen- en plantenmixen gezaaid, om de natuur en bedreigde insectensoorten een handje te helpen. Shell gebruikt de geleerde biodiversiteitsaanpak ook op haar andere zonneparken in Nederland. Behalve extra ruimte voor groen en bosschages zijn op Heerenveen-Zuid de panelen iets verder uit elkaar geplaatst, zodat de natuur onder de panelen zich goed kan ontwikkelen. Elzen keren terug rond het zonnepark, bomen die er heel vroeger ook stonden, langs de toenmalig loop van het later opgedroogde riviertje de Tjonger. Rondom het zonnepark zijn ook biodiversiteit-excursies georganiseerd met lokale basisscholen (zie inzetfoto).

Lokale duurzaamheidsprojecten Heerenveen

Shell en de gemeente Heerenveen hebben afgesproken dat Shell geldt steekt in lokale duurzaamheidsprojecten in het buurtschap Nieuweschoot, dat met nog geen 300 inwoners direct aan het zonnepark grenst. Ook krijgt het gemeentelijke duurzaamheidsfonds een extra injectie. Dat fonds is bestemd voor duurzaamheidsmaatregelen in vooral jaren 60- en 70-woningen. 

Ode aan de zon

Speciaal voor de opening van zonnepark Heerenveen-Zuid in november 2020, maakte Arjan Hut het Friese gedicht Sinnebyld (Zonnebeeld). Lees het hieronder in het Fries of Nederlands:

Contact

Voor vragen over de bouwwerkzaamheden en het zonnepark kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande formulier. 

Zon

Meer Shell en zon

Zon

Duurzaam opgewekte stroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen.

Zonnepark Koegorspolder

Shell bouwt bij Sluiskil in de gemeente Terneuzen zijn zesde Nederlandse zonnepark en Shells tweede in Zeeland. Het zonnepark, met de naam Koegorspolder, bestaat uit twee delen die apart zijn vergund (Sluiskil en Tractaatweg).

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.