Feiten op een rij

  • Jaarlijkse productie van 29 GWh

  • Oppervlakte: 24,2 hectare

  • 55.000 zonnepanelen (opgesteld vermogen 30 MW)

  • Gemeente Terneuzen, 51.22005448461568, 3.792745141357958

Zonnepark Sas van Gent-Zuid is aangelegd op de voormalige vloeivelden van de suikerfabriek die er vroeger stond. Het ligt op een unieke plek: door een hoge wal en bomen geheel uit het zicht. Voorts is het een visitekaartje van hoe hoofdzakelijk industriële gronden met weinig andere opties goed voor een duurzame toekomst kunnen worden ingezet.

Grote bijdrage klimaatdoelen Zeeland

Volgens het KNMI heeft Zeeland gemiddeld 3 procent meer zonuren dan de rest van Nederland. Stroom uit zon is een belangrijk klimaatdoel voor de provincie. Shell levert met de zonneparken Sas van Gent-Zuid en Koegorspolder (verwachte klaar in 2023) een flinke bijdrage. Samen leveren ze meer dan de helft van de 200 megawatt die de gemeente Terneuzen heeft gepland, en ruim een derde van wat heel Zeeland voor het jaar 2030 heeft afgesproken. Gelet op CO2-besparking ten opzichte van gebruik van fossiele energie is Sas van Gent-Zuid alleen al goed voor een geschatte CO2-uitstootreductie van 16.7 kiloton per jaar.

Natuur op zonnepark Sas van Gent-Zuid

Shell werkte samen met nationaal onderzoeksinstituut Naturalis om de biodiversiteit van zonneparken in Nederland te vergroten. Op Sas van Gent-Zuid is er ruimte gehouden voor de natuur. Zo blijft een vijver van circa 100 bij 30 meter in het hart van het park onaangetast, om planten en dieren te gunnen. De natuurlijke omheining van bomen en struiken zal blijven, waardoor het zonnepark vrijwel geheel uit het zicht wordt onttrokken. Ook komen er regelmatig herten op het zonnepark, die in alle rust onder de zonnepanelen kunnen schuilen voor de regen, of schaduw vinden op een warme dag. Het zonnepark is in principe onbemand, en groter onderhoud wordt met het welzijn van dieren in het achterhoofd goed gepland.

Meer weten over Sas van Gent-Zuid: lees het nieuwsverhaal op Shell.nl