In slechts 35 dagen tijd werden 76.000 zonnepanelen geïnstalleerd. “Dit is een zichtbare en concrete stap voor Shell Moerdijks energietransitie,” zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk.

solar panels

Vandaag wordt het zonnepark geopend door Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie van de provincie Noord-Brabant. Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk bespreekt het zonnepark. 

“In mijn eerste week pakte ik de fiets om te zien wat er in die hoek van het terrein plaatsvond”, vertelt Zwinkels, per 1 september General Manager. “Ik was wel benieuwd hoe 76.000 panelen in zo’n korte periode geïnstalleerd zouden worden.”

Rij aan rij

“Het was een prachtige zonnige dag toen ik voor het eerst ging kijken”, vervolgt hij. “Je denkt dat je je wat kunt voorstellen bij 27 megawatt aan zonnepanelen, maar als je het dan voor het eerst ziet, dan is het echt indrukwekkend. Rij aan rij, werd de ene na de andere paal de grond ingeslagen. Het constructieteam was druk in de weer met het plaatsen van de stalen constructies die de zonnepanelen gingen ondersteunen. Ondertussen reden elke dag vrachtwagens af en aan met panelen, terwijl graafwagens sleuven groeven. Elke keer als ik er langs fietste was er weer een rij volgelegd. En dat ging ongelooflijk snel. In vijf weken tijd waren alle 76.000 panelen geïnstalleerd.”

Een enerverende periode

Zwinkels viel, zoals hij zelf zegt, met de neus in de boter toen hij in september het stokje van Shell Moerdijk overnam van voorganger Paul Buijsingh. “Het was een warm welkom – en weerzien na zes jaar - maar best een enerverende tijd”, zegt de General Manager met gevoel voor understatement. 

Gedurende zijn eerste maanden vierde Shell Moerdijk haar vijftigjarige bestaan. Tal van festiviteiten vonden plaats op het terrein. Tijdens de Open Dag begin oktober 2018 gingen de poorten ook open voor meer dan 1.200 bezoekers. “We merkten toen al direct dat een zonnepark van deze omvang de aandacht trekt. Mensen zien voor welke uitdaging wij – als industrie en samenleving – staan om de komende decennia de CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen. 

Solar Panels

Energietransitie

Het zonnepark heeft een piekcapaciteit van 27 megawatt, dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 9.000 Nederlandse huishoudens. “Theoretisch gezien zouden we hiermee alle woningen in de dorpen in de directe omgeving van Moerdijk van stroom kunnen voorzien,” vertelt Zwinkels. “Het zonnepark is een duidelijke stap in de goede richting, toch is het maar drie procent van ons totale elektriciteitsverbruik. Om de energietransitie te laten slagen is meer dan één oplossing nodig, er moet een combinatie aan maatregelen worden getroffen. In de komende jaren zullen nog meer maatregelen volgen, de een na de ander.”

Energie-efficiëntie

En dat begint met energiebesparing. “Het beperken van je energiebehoefte is niet alleen goed voor je CO2-uitstoot, maar ook voor de bedrijfsvoering omdat het kosten verlaagt. Het Moerdijk-team is continu bezig de energieconsumptie van bestaande installaties te verlagen, tegelijkertijd wordt er gekeken naar innovatieve manieren om de energie-efficiëntie van de chemische processen te verbeteren”, zegt Zwinkels. “Met de energietransitie in gedachten kijken we ook anders naar vervangingsvraagstukken. Volgend jaar zetten we bijvoorbeeld onze eerste stap in het elektrificeren van één van onze stoomaangedreven turbines, stoom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.”

Eén van de vele stappen

Maar de baas van Moerdijk ziet ook dat samenwerken met de directe omgeving en industriële buren één van de andere volgende stappen kan zijn. Zo ontvangt Shell bijvoorbeeld stoom van een nabijgelegen afvalverbrandingsinstallatie. “Het is voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar, maar we werken dagelijks aan de energietransitie. Daarom is dit zonnepark zo’n krachtig symbool. Shell kan hiermee laten zien dat we naast energie-efficiëntie maatregelen ook actief investeren in nieuwe energie-activiteiten. Dit zonnepark is veilig, betrouwbaar, op eigen terrein, daar waar de stroom nodig is. En kijk nou zelf”, zegt Zwinkels, terwijl hij zijn armen spreidt om de omvang van het zonnepark te omvatten, “wat een prachtig uitzicht!” 

Officiële opening 

Vandaag wordt het zonnepark officieel geopend. Tijdens een solar safari zien en ervaren de gasten de verschillende aspecten van het zonnepark, waarna Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie van de provincie Noord-Brabant de openingshandeling verricht. Aansluitend vindt in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen een regionale energiedebat plaats. Hierbij laten Noord-Brabantse statenleden, deskundigen, lokale politici, industrie, organisaties en bewoners ‘Nieuw Licht’ schijnen op de energietoekomst van Noord-Brabant.

Contact

Wilt u meer weten, of bent u geïnteresseerd in mogelijke samenwerkingsverbanden, neemt u dan gerust contact op met het Shell Solar team via onderstaand contactformulier: 

Zon