SEO heeft onderzoek gedaan op basis van publiek toegankelijke data. Daaruit blijkt dat het meeste geld in de onderzochte periode ging naar stroom uit wind op zee. Ook gaat er veel geld naar stroom uit zon en biobrandstoffen. Van de bedrijven is Shell met een geschat bedrag van drie miljard euro de grootste investeerder in de Nederlandse energietransitie. Iets meer dan de helft van Shells investeringen ging naar stroom uit wind op zee. Ook de bouw van een biobrandstoffenfabriek draagt bij aan de koppositie van Shell.

SEO Economisch Onderzoek analyseerde ook wie het meest uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling in de energietransitie. Universiteiten en TNO voeren deze lijst aan. Van de private bedrijven is Shell met een geschat bedrag van 64 miljoen euro de grootste investeerder. Ook neemt Shell van de private bedrijven het vaakst deel aan onderzoeksconsortia in de energietransitie. 

Andere investeringen

Shell besloot SEO Economisch Onderzoek te vragen om de investeringsanalyse naar aanleiding van een SEO-rapport naar investerende partijen in duurzame elektriciteit. “Dat maakte ons nieuwsgierig naar welke partijen de drijvende kracht zijn achter de Nederlandse energietransitie als je ook andere investeringen in de energietransitie meeneemt, zoals investeringen in duurzame brandstoffen, energie-efficiëntie en CO2-reductie”, zegt energietransitie-manager bij Shell Corporate Relations in Nederland Herman van der Meyden.

SEO Economisch Onderzoek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam en doet onafhankelijk onderzoek in opdracht van overheid en bedrijfsleven. De investeringsanalyse verrichtte SEO op onafhankelijke wijze en op basis van data uit publiek beschikbare bronnen.

In de afgelopen twee jaar kondigde Shell voor meer dan 4 miljard aan investeringen aan in de Nederlandse energietransitie. Deze investeringsbesluiten zijn niet allemaal meegenomen in de analyse. Besluiten bijvoorbeeld die na 2021 vielen, zoals de aangekondigde bouw van Shells waterstoffabriek bij Rotterdam, zijn niet meegeteld. Ook zijn investeringen in energie-efficiëntie niet meegenomen vanwege databeperkingen, denk daarbij aan het vernieuwen van fornuizen op Shell Moerdijk.

Shell product ranges

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?