Uit honderden aanmeldingen uit Europa en Israël zijn tien finalisten gekozen voor de grote finale. Alle finalisten hebben hun innovatieve oplossingen, waarmee ze een blijvende impact kunnen maken op het energiesysteem van de toekomst, gepitcht aan een jury van experts. De bedrijven die verder samen zullen werken met de experts zijn:

Start-up track Scale-up track
Winnaar Geyser Batteries (Finland) biedt high-power energieopslag oplossingen aan voor zwaar gebruik, gebaseerd op een nieuw, gepatenteerd elektrolyt die gemaakt is op waterbasis en unieke engineering en productie.  Everimpact (Verenigd Koninkrijk) helpt steden en industrieën met het meten en verminderen van hun uitstoot. Het bedrijf maakt gebruik van IoT-software die satelliet-, grondsensoren en AI-gegevens combineert, om zo de CO2-voetafdruk van steden vast te stellen.
Runner-up Supercritical (Verenigd Koninkrijk) ontwikkelt 's werelds eerste ultra-efficiënte hogedruk electrolyser om waterstof en zuurstof te produceren vanuit water, zónder uitstoot. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van warmte en druk.  FlexiDAO (Spanje/Nederland) is een cleantech start-up die softwareoplossingen en advies aanbiedt om bedrijven te helpen hun koolstofvrije energiedoelstellingen te bereiken.

‘’Het is duidelijk dat de finalisten zich enorm goed hadden voorbereid, de pitches waren van hoge kwaliteit. De innovaties zijn relevant voor zowel de New Energy Challenge, als voor Shell en het is eigenlijk jammer dat we geen tien winnaars kunnen hebben,” zegt Joep Huijsmans, General Manager Power van Shell Global Solutions International.

“Ook dit jaar zijn we weer diep onder de indruk van het talent en de innovaties die de finalisten laten zien. Stuk voor stuk werken zij aan veelbelovende oplossingen voor de energietransitie. We gaan met beide scale-up bedrijven mogelijk een pilot ontwikkelen,” zegt Geert van de Wouw, Managing Director van Shell Ventures.

Aanloop naar de finale

In de twee weken voor de beslissende dag kregen de finalisten diverse onlinetrainingen en workshops om hun propositie te verbeteren. Deze interactieve sessies bereidde de top tien voor op de finaledag: op deze dag gingen zij pitchen voor de jury, gevolgd door de live broadcast en onthulling. Vorig jaar was het evenement voor het eerst digitaal. Dat beviel zo goed dat de finalisten dit jaar weer vanuit huis konden deelnemen; dit jaar wel met publiek live aanwezig. Ook was er dit jaar weer de mogelijkheid om te stemmen op de ‘Viewer’s Favorite’; gewonnen door Supercritical.

Over de New Energy Challenge

De New Energy Challenge wordt al zes jaar op rij georganiseerd door Get in the Ring, Rockstart, Shell en Yes!Delft. Het doel is om de beste start-ups en scale-ups die een blijvende impact kunnen maken op het energiesysteem van de toekomst uit Europa en Israël samen te brengen om de versnelling van de energietransitie mogelijk te maken. In lijn met de recente opening van de Energy Transition Campus in Amsterdam, willen we kennisdeling en innovatie bevorderen.

Meer Shell

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Intussen werken we op steeds meer plekken in Nederland ook aan schonere energie. Alleen al in de afgelopen drie jaar hebben we besloten om hier circa 6,5 miljard euro in te steken. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie. 

Shell in Nederland

Wat is en wat doet Shell in Nederland?