Noorden sorteert voor op groene waterstofeconomie

Overheid, bedrijven en burgers in Drenthe, Friesland en Groningen bedenken al sinds de eeuwwisseling plannen om hun economie en vooral hun energievoorziening te verduurzamen. De uitvoering is in een stroomversnelling terechtgekomen nu er snel nieuwe, duurzame bedrijvigheid moet komen als alternatief voor de krimpende aardgasactiviteiten.

Een andere kijk

Hoe kijkt een nieuwe generatie aan tegen Shell en energie? Wat moeten we doen met alle verschillende meningen? Hoe laat je zien dat je écht met duurzaamheid bezig bent?   

De mobiele elektriciteitscentrale

In het levende laboratorium Green Village in Delft werken wetenschappers, studenten en bedrijven samen aan duurzame, innovatieve energieoplossingen. Shell neemt deel aan de ontwikkeling van de waterstofauto als stroomfabriek.

Geen luchtkastelen maar échte huizen

Chriet Titulaer deed in 1989 al een poging om het huis van de toekomst vorm te geven. Al snel werd hij ingehaald door de realiteit. De vraag blijft echter actueel: hoe zullen we over dertig jaar wonen?  

Onmisbaar instrument

Om klimaatverandering beperkt te houden moeten er stevige maatregelen worden genomen. Het afvangen en opslaan van CO₂ (CCS) is een onmisbaar instrument.

Op de toppen van de golf

Grote stappen vragen een lange adem. Oud-hoogleraar, architect en uitvinder Jon Kristinsson werkt met vrienden in afzondering aan de ontwikkeling van een golfcentrale op zee.

Wie doun ’t zulf

De gaswinning in Noord-Nederland heeft littekens achtergelaten, maar de Groningse gedeputeerde Nienke Homan gelooft in een prachtige toekomst voor haar provincie. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. “Wij begrijpen als geen ander de noodzaak om vaart te maken met de transitie naar duurzame energie. En dan kan je maar beter de koppositie innemen. Dat doen we op onze eigen, noordelijke manier.”

Lees meer ...

Carla Lagendijk

“In het onderwijs krijgen kinderen vaak een label. Daar ben ik wars van”. Carla Lagendijk stond jarenlang voor de klas bij onze Generation Discover partner SV Gio, dat kinderen met een leerachterstand helpt.

Energie voor een tweede leven

Op het Europese vasteland is het grootste cluster aan bedrijven in de olie- en gasindustrie te vinden in Zuidoost-Drenthe. Voortbouwen op de daar verworven kennis en bedrijvigheid kan de energietransitie versnellen, denkt de Emmer wethouder en locoburgemeester Bouke Arends. Een oude gasinstallatie krijgt daarbij een spilfunctie.

Lees meer ...

Rondje om de Noord

Het bedrijf werd er wereldberoemd mee. Als eerste ter wereld bouwde familiebedrijf Holthausen een Tesla om tot waterstofauto. Venster ging met deze Groningse ‘Hesla’ op pad langs twaalf andere projecten en pioniers in de energietransitie.

De bel en ik

De Montessorischool in Enschede, vijfde klas: mijnheer Nussmeijer vertelt over het wonder dat ons land nog niet zo lang geleden ten deel is gevallen: Slochteren. Arm aan grondstoffen waren we, ontworsteld aan de zee, te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. En nu was daar ‘de bel’.

Lees meer ...

Op waterstof naar Buitenpost

De spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden is meer dan 150 jaar oud. Maar dat is niet te oud voor een primeur. Volgend jaar start op het traject een proef met een waterstoftrein.Op naar Zuidhorn, Grijpskerk, Feanwâlden en Buitenpost.

Lees meer ...

Kolen en gas

In 1956 verhuisden mijn oma en mijn tante naar Heerlen. Tante Ella ging werken bij de Staatsmijnen in Geleen en wij brachten voortaan elke vakantie door in de Mijnstreek. Vanaf de heuvels tussen Heerlen en Kerkrade kon je bijna alle twaalf mijnen met hun hoge schoorstenen, koeltorens en zwarte steenbergen zien liggen.

Lees meer ...

Zien en durven

Familiebedrijf Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl verdient al meer dan een eeuw zijn brood op het water.

Eelco Osse

"Het levert ons vaak veel kennis op". Toeleverancier Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool vertelt in Shell Venster over samenwerken met multinationals.

Gedreven door wind

Het Nederlandse 2 B Energy zet de windsector op de kop. Eigenzinnigheid moet productiekosten scherp verlagen.

Een gezamenlijke missie

Twee werelden, één doel. ‘Fossiel’ en ‘wind’ hebben elkaar gevonden op het vlak van het ontwikkelen van de Noordzee.  

Een blik op milieutop Parijs

Na vier jaar aan het roer te hebben gestaan van het Internationaal Energie Agentschap geeft Maria van der Hoeven haar visie op de relatie tussen energie en milieu. Wat verwacht zij van milieutop in Parijs?

Gidsland Duitsland

Duitsland zet fors in op het gebruik van waterstof als transportbrandstof van morgen. Shell is vandaag al van de partij. In 2023 moet er een landelijk dekkend netwerk van 400 waterstofstations zijn aangelegd. 

Beloofd is beloofd

Voorwoord voor Shell Venster #4, 2018 door Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland.

Middelpunt van nieuwe energie

De Noordzee is de voortuin van de lage landen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de zoektocht naar de toekomstige energievoorziening speelt de Noordzee een centrale rol.

Het nieuwe noorden

Vier jongeren uit de Noordelijke provincies over hun provincie en de toekomst. Een fotoserie.

Land van hoofdkantoren

Nederland telt, vergeleken met andere landen, onevenredig veel hoofdkantoren van grote internationale concerns.  

Oliestad Rotterdam

De Rotterdamse Gemeentebibliotheek staat symbool voor de relatie van de stad met de olie-industrie.

Pernis is een blijvertje

De omschakeling naar energieverbruik met een lagere CO2-uitstoot zal ingrijpende gevolgen hebben voor de raffinage­sector.