Een koninklijk gebouw

Ooit was het hoofdkantoor van Shells voorganger, de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een van de grootste kantoren van Nederland. Het terugplaatsen van de tijdcapsule achter de gedenksteen aan de Haagse Carel van Bylandtlaan, markeert het begin van het einde van een ingrijpende renovatie. Oud van buiten, nieuw van binnen.

NASA temde waterstof en vloog naar de maan

Een hachelijk moment in de laatste minuten voor de lancering van de Apollo 11. Terwijl astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins instappen voor hun historische reis naar de maan, stokt het vullen van de brandstoftanks met vloeibare waterstof.

Het mes snijdt aan twee kanten: Ad Bergwerff

Dorpsslagerij Bergwerff in Pernis is uitgegroeid tot een vleesbedrijf met meer dan vijftig personeelsleden. De komst van een bedrijfskantine in de Shell-raffinaderij in Pernis stond aan het begin van die metamorfose.

"We moeten voldoen aan de verwachtingen van de samenleving"

Ben van Beurden over de nieuwe koers die Shell in het verleden heeft ingezet en de plannen voor de toekomst. “Er is echt iets in gang gezet.”

Energietransitie is warmtetransitie

Hoe gaan we straks onze huizen verwarmen? En wie gaan straks als eersten hun cv-ketel omwisselen voor een aansluiting op het warmtenet? En waar komt die warmte dan vandaan? De gemeenten krijgen een sleutelrol.

De Olympische Waterstofspelen van Tokio

Judoka Anton Geesink won 55 jaar geleden zijn historische gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Volgend jaar keert het sportevenement terug naar de Japanse hoofdstad. Het wordt wederom een historisch evenement. Deze Olympische Spelen moeten de meest duurzame ooit worden, met behulp van waterstof.

Groningen en Drenthe koplopers met waterstofbussen

Het Noorden kiest voor de toekomst. In Groningen en Drenthe gaan stads- en streekbussen vanaf eind 2020 rijden op waterstof. Shell levert de brandstof.

Wetenschap als motor voor de energietransitie

De energietransitie is misschien wel de grootste uitdaging van nu. Shell werkt samen met tal van wetenschappers en Nederlandse universiteiten aan schonere oplossingen. “Met onze onderzoeken willen we een verschil maken voor de maatschappij. “Samenwerking met het bedrijfsleven brengt realisatie van ons werk een stap dichterbij.”

Warmte van moeder aarde

Gaan we ons huis straks verwarmen met een warmtepomp of met aardwarmte? Waarschijnlijk met beide, verwachten Energie Beheer Nederland, Shell en andere publieke en private partijen. Zij schatten in, dat aardwarmte in 2050 voor een vijfde zal voorzien in de vraag naar warmte voor huizen, gebouwen, tuinbouw en de lichte industrie in Nederland.

Wie, wat, waterstof

Wat is waterstof? En hoe maak je het? Twaalf weetjes over waterstof.

Opladen maar

Nederland telt momenteel bijna 139.000 stekkerauto's, waarvan 45.000 volledig elektrisch. De eigenaren daarvan willen ook op vakantie. Kan je met een stekkerauto onbekommerd door Europa toeren?

Op frituurvet de wereld rond

De scheepvaart is verantwoordelijk voor ruim twee procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het gebruik van biobrandstoffen kan de belasting van milieu en klimaat helpen verminderen. Het containerschip Mette Maersk probeerde dit op de route van Rotterdam naar Shanghai - door te varen op gebruikt frituurvet. 

De keuze voor wind is de enige logische voor Nederland

Marjan van Loon is er klaar voor om Shell door een belangrijke transitie heen te loodsen, richting de productie van duurzame energie.

Waterstof maakt opgang

De nieuwe waterstofeconomie wortelt in de oude economie. Op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem produceerde AkzoNobel vroeger kunstvezels. Tegenwoordig huisvesten de opgeknapte fabrieksgebouwenjonge bedrijven die zich richten op schone technologie.

Emissieloos rijden

Als het aan het kabinet ligt, zullen alle nieuwe auto’s uiterlijk 2030 emissieloos zijn, dus op elektriciteit of waterstof rijden.

Industrie opent weg naar groene waterstof

Hoe kan de industrie voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs? Duurzaam opwekte waterstof is een van de oplossingen. Sigrid Bollwerk en Arend de Groot van TNO vertellen hoe de zaken ervoor staan en welke perspectieven zogenoemde ‘electrolyzers’ hierbij bieden.

Op waterstof naar Buitenpost

De spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden is meer dan 150 jaar oud. Maar dat is niet te oud voor een primeur. Volgend jaar start op het traject een proef met een waterstoftrein.Op naar Zuidhorn, Grijpskerk, Feanwâlden en Buitenpost.

Lees meer ...

Waterstof uit stopcontact

De Rheinland-raffinaderij van Shell heeft een Europese primeur. Op deze Duitse raffinaderij is de bouw gestart van de grootste elektrolyse­fabriek ter wereld. De installatie gaat met groene stroom waterstof maken voor eigen gebruik en mogelijk ook voor klanten buiten de raffinaderij.

Bouwen aan de Nieuwe Water(stof)weg

De industrie in de Rotterdamse haven moet verduurzamen. Waterstof speelt een sleutelrol voor de grote industriële gebruikers in dit gebied. Samenwerkingsverband H-vision wil daarom vanaf 2025 grootschalig waterstof voor handen hebben en gebruiken. De Nieuwe Water(stof)weg van grijs naar groen loopt via blauw.

Rondje om de Noord

Het bedrijf werd er wereldberoemd mee. Als eerste ter wereld bouwde familiebedrijf Holthausen een Tesla om tot waterstofauto. Venster ging met deze Groningse ‘Hesla’ op pad langs twaalf andere projecten en pioniers in de energietransitie.

8 weetjes om door de bomen het bos te kunnen zien.

Bomen spelen een sleutelrol in milieu en klimaat. Maar hoe doen ze dat? En wat levert het ons op? Elf weetjes om een boom op te kunnen zetten.

Durvers en doeners

Zonder ondernemerschap geen duurzame vooruitgang. Dat vraagt mensen met visie, lef en vasthoudendheid. Drie portretten van durvers en doeners … en een beetje Shell.

Lees meer ...

Oud en nieuw op Moerdijk Zonnepark levert stroom aan fabrieken

Shell Moerdijk opent begin 2019 zijn eigen zonnepark. De 76.000 zonnepanelen gaan stroom leveren aan de fabrieken op het chemiecomplex. “Niet eerder is de energietransitie zo concreet en zichtbaar als hier”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk.

Lees meer ...

Stappen zetten

Het is druk aan het klimaatfront. Studies en conferenties vechten om aandacht in de media. De rode draad in de berichtgeving is dat het terugdringen van de uitstoot van CO2 te langzaam gaat, in Nederland en in de wereld. Veel woorden en (te) weinig daden, zo zou je de kritiek kunnen samenvatten.

Lees meer ...

Vier ondernemende durvers en doeners

Zonder ondernemerschap geen duurzame vooruitgang. Dat vraagt mensen met visie, lef en vasthoudendheid. Bekijk de verhalen van vier durvers en doeners.

Van het gas zijn we nog niet af

Nederland moet ‘van het gas af’. Het klinkt sinister en dat is het ook. Bijna zestig jaar heeft Nederland dubbelop van het Groningse aardgas geprofiteerd. Heel Nederland centraal verwarmd met de schoonste van de fossiele brandstoffen en de overheid extra rijk dankzij de inkomsten uit het gas.

Lees meer ...

Nieuwe parel van Pernis

De Shell-raffinaderij in Pernis sorteert voor op de toekomst. De productie in de gloednieuwe SDA-installatie startte afgelopen juni volgens plan en veilig. Medio december was het reden voor een feestje. Maar wat valt er te vieren?

Lees meer ...

Snel en gemakkelijk Shell verbouwt website

Snel de informatie vinden die je zoekt. De vernieuwde site Shell.nl brengt de digitale bezoeker sneller op de plaats van bestemming. Bovendien spelen beelden en video’s een steeds grotere rol.

Lees meer ...

Hulp bij de afwas

In de slipstream van de herstelwerkzaamheden van de raffinaderij in Pernis, direct na de Tweede Wereldoorlog, heeft Shell de basis gelegd voor de petrochemie.

Lees meer ...

Shell speelt hoofdrol in Groningen

Peter den Oudsten is iets meer dan vier jaar geleden benoemd tot burgmeester van Groningen. Sindsdien staan de problemen rond gaswinning op nummer één in zijn agenda. Voor de PvdA-burgemeester is Shell hoofdrol­speler bij zowel het aardbevingen­dossier als bij het versnellen van de energie­transitie in de Noordelijke provincie.

Lees meer ...