De keuze voor wind is de enige logische voor Nederland

Marjan van Loon is er klaar voor om Shell door een belangrijke transitie heen te loodsen, richting de productie van duurzame energie.

Een koninklijk gebouw

Ooit was het hoofdkantoor van Shells voorganger, de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een van de grootste kantoren van Nederland. Het terugplaatsen van de tijdcapsule achter de gedenksteen aan de Haagse Carel van Bylandtlaan, markeert het begin van het einde van een ingrijpende renovatie. Oud van buiten, nieuw van binnen.

Waterstof maakt opgang

De nieuwe waterstofeconomie wortelt in de oude economie. Op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem produceerde AkzoNobel vroeger kunstvezels. Tegenwoordig huisvesten de opgeknapte fabrieksgebouwenjonge bedrijven die zich richten op schone technologie.

Emissieloos rijden

Als het aan het kabinet ligt, zullen alle nieuwe auto’s uiterlijk 2030 emissieloos zijn, dus op elektriciteit of waterstof rijden.

Industrie opent weg naar groene waterstof

Hoe kan de industrie voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs? Duurzaam opwekte waterstof is een van de oplossingen. Sigrid Bollwerk en Arend de Groot van TNO vertellen hoe de zaken ervoor staan en welke perspectieven zogenoemde ‘electrolyzers’ hierbij bieden.

Op waterstof naar Buitenpost

De spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden is meer dan 150 jaar oud. Maar dat is niet te oud voor een primeur. Volgend jaar start op het traject een proef met een waterstoftrein.Op naar Zuidhorn, Grijpskerk, Feanwâlden en Buitenpost.

Lees meer ...

Waterstof uit stopcontact

De Rheinland-raffinaderij van Shell heeft een Europese primeur. Op deze Duitse raffinaderij is de bouw gestart van de grootste elektrolyse­fabriek ter wereld. De installatie gaat met groene stroom waterstof maken voor eigen gebruik en mogelijk ook voor klanten buiten de raffinaderij.

Bouwen aan de Nieuwe Water(stof)weg

De industrie in de Rotterdamse haven moet verduurzamen. Waterstof speelt een sleutelrol voor de grote industriële gebruikers in dit gebied. Samenwerkingsverband H-vision wil daarom vanaf 2025 grootschalig waterstof voor handen hebben en gebruiken. De Nieuwe Water(stof)weg van grijs naar groen loopt via blauw.

Rondje om de Noord

Het bedrijf werd er wereldberoemd mee. Als eerste ter wereld bouwde familiebedrijf Holthausen een Tesla om tot waterstofauto. Venster ging met deze Groningse ‘Hesla’ op pad langs twaalf andere projecten en pioniers in de energietransitie.

8 weetjes om door de bomen het bos te kunnen zien.

Bomen spelen een sleutelrol in milieu en klimaat. Maar hoe doen ze dat? En wat levert het ons op? Elf weetjes om een boom op te kunnen zetten.

Durvers en doeners

Zonder ondernemerschap geen duurzame vooruitgang. Dat vraagt mensen met visie, lef en vasthoudendheid. Drie portretten van durvers en doeners … en een beetje Shell.

Lees meer ...

Oud en nieuw op Moerdijk Zonnepark levert stroom aan fabrieken

Shell Moerdijk opent begin 2019 zijn eigen zonnepark. De 76.000 zonnepanelen gaan stroom leveren aan de fabrieken op het chemiecomplex. “Niet eerder is de energietransitie zo concreet en zichtbaar als hier”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk.

Lees meer ...

Stappen zetten

Het is druk aan het klimaatfront. Studies en conferenties vechten om aandacht in de media. De rode draad in de berichtgeving is dat het terugdringen van de uitstoot van CO2 te langzaam gaat, in Nederland en in de wereld. Veel woorden en (te) weinig daden, zo zou je de kritiek kunnen samenvatten.

Lees meer ...

Vier ondernemende durvers en doeners

Zonder ondernemerschap geen duurzame vooruitgang. Dat vraagt mensen met visie, lef en vasthoudendheid. Bekijk de verhalen van vier durvers en doeners.

Van het gas zijn we nog niet af

Nederland moet ‘van het gas af’. Het klinkt sinister en dat is het ook. Bijna zestig jaar heeft Nederland dubbelop van het Groningse aardgas geprofiteerd. Heel Nederland centraal verwarmd met de schoonste van de fossiele brandstoffen en de overheid extra rijk dankzij de inkomsten uit het gas.

Lees meer ...

Nieuwe parel van Pernis

De Shell-raffinaderij in Pernis sorteert voor op de toekomst. De productie in de gloednieuwe SDA-installatie startte afgelopen juni volgens plan en veilig. Medio december was het reden voor een feestje. Maar wat valt er te vieren?

Lees meer ...

Snel en gemakkelijk Shell verbouwt website

Snel de informatie vinden die je zoekt. De vernieuwde site Shell.nl brengt de digitale bezoeker sneller op de plaats van bestemming. Bovendien spelen beelden en video’s een steeds grotere rol.

Lees meer ...

Hulp bij de afwas

In de slipstream van de herstelwerkzaamheden van de raffinaderij in Pernis, direct na de Tweede Wereldoorlog, heeft Shell de basis gelegd voor de petrochemie.

Lees meer ...

Shell speelt hoofdrol in Groningen

Peter den Oudsten is iets meer dan vier jaar geleden benoemd tot burgmeester van Groningen. Sindsdien staan de problemen rond gaswinning op nummer één in zijn agenda. Voor de PvdA-burgemeester is Shell hoofdrol­speler bij zowel het aardbevingen­dossier als bij het versnellen van de energie­transitie in de Noordelijke provincie.

Lees meer ...

Maritieme mijlpaal

Bunkerschip Cardissa heeft begin oktober, midden in het uitgestrekte Rotterdamse havengebied, voor het eerst de op LNG-varende tanker Gagarin Prospect voorzien van vloeibaar aardgas. De scheepvaart gaat voor schoner.

Lees meer ...

Versnellen kan alleen als we het samen doen

Ze komen van twee totaal verschillende werelden, maar hebben samen één doel: Nederland krijgt vijf miljoen nieuwe bomen. In Nationaal Park Hollandse Duinen spreken Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland en Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, met elkaar over de bijzondere samenwerking.

We moeten het vertrouwen herstellen

Vijf jaar na zijn aantreden als Chief Executive Officer van Shell spreekt Ben van Beurden over klimaatproblematiek, zijn stijl van leidinggeven en de grootste financiële transformatie van Shell ooit.

Lees meer ...

Oliestad Rotterdam

De Rotterdamse Gemeentebibliotheek staat symbool voor de relatie van de stad met de olie-industrie.

Pernis is een blijvertje

De omschakeling naar energieverbruik met een lagere CO2-uitstoot zal ingrijpende gevolgen hebben voor de raffinage­sector.  

Tweede leven voor afval

Rotterdamse fabriek zet restafval om in bouwsteen chemische industrie

Geen woorden maar daden

Havenbedrijf pakt voorstrekkersrol bij energietransitie

Broedplaats aan de Maas

Oude, in onbruik geraakte loodsen en haventerreinen in Rotterdam zijn een broedplaats voor jonge, innovatieve bedrijfjes.  

FLNG - LNG-fabriek op zee

Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) is een toepassing van het bekendere Liquefied Natural Gas (LNG). LNG-fabrieken koelen aardgas tot -162 graden Celsius. Dat maakt het gas vloeibaar en zo’n zeshonderd keer kleiner zodat het makkelijker in grote hoeveelheden te vervoeren is.

De tweede jeugd van de Europese chemie

Een paar jaar geleden maakte de Europese chemie zich grote zorgen over de toekomst.