FLNG - LNG-fabriek op zee

Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) is een toepassing van het bekendere Liquefied Natural Gas (LNG). LNG-fabrieken koelen aardgas tot -162 graden Celsius. Dat maakt het gas vloeibaar en zo’n zeshonderd keer kleiner zodat het makkelijker in grote hoeveelheden te vervoeren is.

De kracht van water

Hoe verbouw je offshore-platformen op de Noordzee? NAM zocht en vond een slimme en veilige manier om de installaties aan te passen aan de nieuwe eisen.  

Mammoetorder

De berging van de Russische kernonderzeeër Kursk, het transport van het eigen, 45 meter hoge hoofdkantoor en het inhijsen van megaconstructies op zee en land, de krachtpatsers van Mammoet zijn wereldberoemd.  

Vol gas voor binnenvaart

Shell breidt het aantal tankschepen op de Europese binnenwateren de komende jaren uit. De nieuwe schepen gaan varen op vloeibaar aardgas LNG.  

Stapje voor stapje

De wereld van ouderen zo groot mogelijk houden. Dat is de missie van Maja Rudinac, oprichter van Robot Care Systems.  

Reizen door de tijd

Mobiliteit is in beweging. Blijft een eigen auto het symbool van vooruitgang en welvaart? Of gaan we auto’s delen. Een kijkje in de toekomst.
 

Tijd voor een klimaatwet

De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit in een advies voor het installeren van een klimaatwet.

Cruisevaart koerst op LNG

Vloeibaar aardgas (LNG) is hard op weg een serieuze plaats te veroveren als transportbrandstof in de maritieme sector. Rotterdam als draaischijf in transitie.

Zon op zee

Hoe kan je schoner en goedkoper aardgas produceren op de Noordzee? NAM plaatst op verbouwde platforms zonnepanelen voor de opwekking van stroom.

Wind in de zeilen

In 2023 wil Nederland dat 16% van de energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

De toekomst van elektrisch vliegen

Hoe gaan we in 2050 op vakantie? Stappen we met zelfrijdende rolkoffers in een drone-achtige taxi, die ons bij de dichtstbijzijnde luchthaven afzet om over te stappen op een elektrisch vliegtuig dat ons naar een zonnige bestemming vervoert?

Puzzelen met CO2

De kunstmestsector behoort tot de grootste gasverbruikers binnen de Nederlandse industrie.

Het nieuwe noorden

Vier jongeren uit de Noordelijke provincies over hun provincie en de toekomst. Een fotoserie.

De mobiele elektriciteitscentrale

In het levende laboratorium Green Village in Delft werken wetenschappers, studenten en bedrijven samen aan duurzame, innovatieve energieoplossingen. Shell neemt deel aan de ontwikkeling van de waterstofauto als stroomfabriek.

Groeispurt in de proeftuin

Vijftien tot twintig jaar voorlopen op de milieumaatregelen van morgen. Met dat doel voor ogen slaan bestuur, burgers en bedrijven op Ameland de handen ineen. “Op een eiland wonen mensen die gewend zijn voor zichzelf te zorgen.”

Emissieloos rijden

Als het aan het kabinet ligt, zullen alle nieuwe auto’s uiterlijk 2030 emissieloos zijn, dus op elektriciteit of waterstof rijden.