TGTH

De reis is het doel

Door Anna van den Broek en Freuke Diepenbrock op 04 jul. 2019

Een race die er niet om draait wie het eerste aankomt. Dat is op zichzelf al niet gebruikelijk. Maar als het gaat om wie het minste CO2 uitstoot, dan wordt het wel heel ongewone uitdaging. “Het is inderdaad een heel nieuw idee. Vooral omdat de race rond de wereld gaat”, legt Sanne van Grinsven uit. Zij maakt deel uit van het projectteam dat deze zomer The Great Travel Hack organiseert in Europa, in navolging van de Amerikaanse editie die eerder dit jaar is opgenomen.

Het Amerikaanse reisavontuur waarin twee teams van Los Angeles naar New York reizen, is deze zomer al te volgen via de social mediakanalen van Shell.

Volgens Van Grinsven zal het avontuurlijke reisprogramma van Shell uiteindelijk wereldwijd worden uitgezonden in drie tvseries van vijf afleveringen. De Europese race van Londen naar Istanbul moet in oktober te zien zijn, na de opnames deze zomer. In het najaar vindt de Great Travel Hack vervolgens plaats in Azië. Beelden van deze slotronde komen naar verwachting beschikbaar in het voorjaar van 2020.

Futuristisch

“Door met dit reisprogramma de wereld rond te gaan, laten wij vanuit Shell zien hoe wij de weg willen effenen naar een schonere toekomst waarin we veel minder CO2 uitstoten”, legt Van Grinsven uit. “Dat is waarom wij dit doen. En het is een race, dus het is leuk om naar te kijken en het belicht meteen de energietransitie in de praktijk. De teams maken steeds verschillende keuzes waardoor je als kijker oplossingen voorbij ziet komen waar je vroeg of laat daadwerkelijk zelf mee te maken gaat krijgen.”

Zo komen niet alleen elektrische auto’s voorbij, maar ook auto’s op waterstof of op propaan. “En bijzondere steppen of speciale vierwielers. Het lijkt misschien futuristisch, maar het criterium is steeds dat het moet functioneren. Je moet je er mee kunnen vervoeren. Als kijker zie je hoe vervoer er in de toekomst uit zou kunnen zien”, zegt Van Grinsven.

Verschillende opties

In de Amerikaanse serie zien we bijvoorbeeld hoe team A in een auto rijdt op waterstof. Als de leden moeten tanken dan kunnen ze na een paar minuten hun route weer vervolgen. Hun tegenstanders van team B drinken tegelijkertijd koffie aan het zwembad omdat elektrisch laden veel langer duurt. “Zo komen de verschillende opties in de praktijk in beeld.”

Op het traject Los Angeles-New York is verder een vrachtwagen te zien die op waterstof rijdt en een buggy die over de bergen scheurt op propaangas. In de Europese serie zullen weer andere alternatieve voertuigen aan bod komen, zoals elektrische boten en uiteraard elektrische auto’s. Daarnaast zijn er treinen die op groene energie rijden. “We laten natuurlijk ook zien welke andere bedrijven bezig zijn de omslag te maken. Energietransitie is iets dat je samen moet doen.”

Meer technisch

Volgens Van Grinsven is het de bedoeling dat de Europese serie meer technische achtergrond en uitleg gaat geven dan de Amerikaanse. “We vinden het belangrijk dat je er echt iets van kunt opsteken.” Als deelnemers zijn reislustige jonge mensen geselecteerd die vooral bekend zijn bij jonge tv-kijkers. Toch wil dat niet zeggen dat Shell zich met de Great Travel Hack alleen richt op jongeren. “We willen een brede groep aanspreken tussen 18 en 54 jaar die technisch geïnteresseerd is en zich betrokken voelt bij de energietransitie.” Daarnaast zal het programma zeker ook mensen aanspreken die van avontuurlijke reizen houden, verwacht Van Grinsven. “De race door Amerika heeft alleen al prachtige beelden van de omgeving en de natuur daar opgeleverd. Daar zoeken we voor onze Europese editie natuurlijk ook naar.”

Meer over The Great Travel Hack