
Reizen door de tijd
Mobiliteit is in beweging. Blijft een eigen auto het symbool van vooruitgang en welvaart? Of gaan we auto’s delen. En besturen we die wagen ook zelf of doet de computer dat? Een kijkje in de toekomst.
Stel je voor dat je op een ochtend in 2036 ontwaakt. Na een paar minuten sta je op en kijk je naar buiten. Er staan enkele auto’s bij laadpalen, maar verder is de straat leeg. Na het ontbijt is het tijd om te vertrekken. Je pakt je mobiele telefoon en roept ‘Ik wil om half tien bij de Markthal in Rotterdam zijn’.
Meteen verschijnen er reisopties op het scherm met reistijden en kosten. Je kiest er één uit: de zelfrijdende taxi naar Amsterdam Centraal nemen, vandaar met de hogesnelheidstrein - die om de tien minuten vertrekt - naar Rotterdam Centraal reizen en het laatste stuk naar station Blaak met de metro afleggen. De Markthal is daar vlakbij.
Twee minuten later krijg je het signaal dat de zelfrijdende taxi voor staat. Je stapt in, maakt je gordel vast en gaat op weg. De taxi weet al wie je bent en waar je naartoe wilt. Je ziet nog net een buurman verderop zijn kinderen uitzwaaien, die met een zelfrijdende auto naar school gaan.
Onderweg is het druk. Uit sommige auto's ontsnapt een wolkje stoom; die rijden kennelijk op waterstof. Alle auto's rijden kort achter elkaar, maar houden steeds voldoende afstand en remmen op tijd, zodat de verkeerstroom zich soepel voortbeweegt.
Ergens op de rechterbaan rijden vijf vrachtwagen als een soort trein dicht achter elkaar. Waar nodig laten auto's voetgangers, fietsen en andere auto's keurig voorgaan. De mensen in de auto’s voeren gesprekken met medepassagiers of onzichtbare anderen, doen wat met hun tablets, fatsoeneren hun haar of stiften hun lippen. Een enkeling houdt het stuur nog vast.
Bij het station aangekomen kun je meteen door het poortje naar de trein lopen, waarin je op een gereserveerde stoel plaats neemt. Je belt even met een collega, maar de medepassagiers hebben daar geen last van, omdat je telefoon is voorzien van anti-geluid.
Is dit de toekomst? Niemand weet het precies. Duidelijk is wel dat er de komende jaren veel gaat veranderen in de wereld van de mobiliteit en vooral in die van het personenvervoer. Surya Ramkumar van McKinsey, Leo Kusters van TNO en Bram Hendrix van AutomotiveNL vertellen wat we allemaal kunnen verwachten.