Carla (Milieuadviseur)

Carla Thijssen

Wie ben je?
Mijn naam is Carla Thijssen. Ik woon in Willemstad en werk als milieuadviseur.

Welke studie heb je gedaan?
Chemische Technologie aan de Hogeschool in Eindhoven. Daarna heb ik de opleiding milieukunde, geluidsdeskundige en hogere veiligheidskunde afgerond.

Wat houdt je functie in?
Als milieuadviseur heb ik veel contact met overheden voor het aanvragen van vergunningen, het opstellen van veiligheidsrapporten, begeleiden van controlebezoeken en overleggen over mogelijke effecten van onze werkzaamheden op het milieu. Daarnaast adviseer ik op het gebied van biodiversiteit, denk bijvoorbeeld aan maaibeleid en onkruidbestrijding en zoek ik samen met de valkenier naar oplossingen daar waar de natuur en de werkzaamheden op het Shell Moerdijk terrein elkaar raken.

Hoe lang ben je al werkzaam bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
Sinds 1986. Ik ben bij Shell gaan werken vanwege de vele mogelijkheden en uitdagingen die het bedrijf bood.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De diversiteit! Ik krijg op een dag vragen over de mogelijkheden voor afvalwaterverwerking van milieuvriendelijker reinigingsmethoden van fabrieken, het vliegen van drones boven ons bos (zonder de vogels en vleermuizen te verstoren), het maaien van het zonnepark waarbij ik probeer de biodiversiteit te vergroten en het tekenen van een vergunning voor het filmen van natuur op het terrein.
Mijn werk brengt me in contact met bijna alle afdelingen van Shell Moerdijk, maar ook met omwonenden. Het is heel mooi om bezig te zijn met projecten die eraan bijdragen om het milieu te verbeteren en daarmee de bewustwording van collega’s en contractor-collega’s te vergroten.

Wat doe je graag buiten werkuren?
In mijn vrije tijd ben ik veel buiten. Ik wandel, loop regelmatig hard, doe aan sloeproeien en ben een fervent zeiler. Daarnaast onderhoud ik graag mijn vogelvriendelijke tuin. Ik houd van koken voor vrienden en familie. 

Jaapjan (Programma manager)

Jaapjan van der Spek

Wie ben je?
Mijn naam is Jaapjan van der Spek, Groninger van oorsprong. Ik ben getrouwd, vader van 3 kinderen en we hopen deze zomer ons vierde kindje te verwelkomen. Vanuit mijn woonplaats Dordrecht fiets ik naar mijn werk op de speed pedelec.

Welke studie heb je gedaan?
Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente.

Wat houdt je functie in?
Als programma manager ben ik betrokken bij een groot intern programma om de kosten te verlagen en inkomsten te verhogen. Dat is nodig om investeringen te kunnen doen die de energietransitie van ons vraagt. Daarbij speelt ons gedrag ook een heel belangrijke rol. De definities ondernemend, slagvaardig en samenwerkend zijn daarbij van essentieel belang. Daarnaast help ik met het vormgeven en in praktijk brengen van plannen om met Shell Moerdijk de volgende stappen te kunnen zetten in de energietransitie.  

Hoe lang ben je al werkzaam bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
Ik werk sinds 2010 voor Shell. Shell is een internationale speler in de energie-industrie. Ik wilde graag werken bij een bedrijf dat met de energietransitie gaat veranderen en waarin ik zelf ook een waardevolle rol kan spelen. Dat is nu actueler dan ooit!

Wat vind je het leukste aan je baan?
Het samenwerken met vele Moerdijkse collega’s– dat vind ik ontzettend mooi om te doen en nooit saai. Samen geven we de veranderingen vorm om als een gezond bedrijf de toekomst aan te kunnen! 

Wat doe je graag buiten je werkuren?
Tijd doorbrengen met mijn gezin, liefst gecombineerd met tuinieren, skiën, zeilen en reizen.

Jennifer (Procesoperator)

Jennifer Schröder

Wie ben je?
Mijn naam is Jennifer Schröder, ik woon in Willemstad en werk als procesoperator.

Wat heb je voor opleiding gedaan?
In de tijd dat ik bij de beroepsbrandweer werkte, heb ik de zelfstudie Operator A & B via het ROC Tilburg gedaan. Vervolgens heb ik gedurende 6 maanden mijn praktijkopleiding bij Lyondell Basell kunnen afronden. 

Hoe lang werk je al bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
In november 2018 ben ik begonnen bij Shell Moerdijk. Mijn eerste werkgever was het Ministerie van Defensie. Na een aantal uitzendingen was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik overgestapt naar de beroepsbrandweer in Rotterdam. Hier werkte ik als duiker, chauffeur en bediende ik de ladderwagen.
Na hier heel veel te hebben geleerd, heb ik de stap naar Shell gemaakt omdat Shell een mooi en groot internationaal concern is met veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Wat houdt je functie in?
Ik werk als procesoperator voor de fabriek ‘Verladingen Ethyleen Oxide’. Onze afdeling is verantwoordelijk voor de laad- en losactiviteiten van alle producten die bij Shell Moerdijk worden gemaakt. Dit kan in de vorm van vervoer per schip, over de weg of per treinwagon. Ook is onze afdeling onderdeel van de eigen bedrijfsbrandweer en daarbij komt mijn ervaring bij de beroepsbrandweer natuurlijk goed van pas. Als bedrijfsbrandweer zijn we verantwoordelijk voor de veiligheidsprocedures en bieden we ondersteuning bij incidenten op ons terrein.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat is vooral het contact met aannemers en transporteurs, maar ook de connectie met de binnenvaart en mijn taak bij incidenten op Moerdijk. Eigenlijk teveel om op te noemen. Het is echt een baan met veel doorgroeimogelijkheden en de veelzijdigheid is heel interessant.

 Hoe zou je jezelf omschrijven?
Ik zou mezelf omschrijven in drie woorden: doorzetter, aanpakker en leergierig. Doorzetten slaat op het volgen van een complete zelfstudie en daar ook dingen voor opofferen. Een aanpakker omdat ik me ergens fanatiek voor inzet als ik iets belangrijk vind. Zo heb ik het initiatief opgestart om bij Shell Moerdijk het plastic afval te gaan scheiden. En als laatste, leergierig. Ik ben continu bezig met zelfontwikkeling en probeer altijd tot het uiterste te gaan.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Samen met mijn vriend – die ook bij Shell werkt – ga ik graag kitesurfen. Verder reizen we heel veel in en buiten Nederland met onze mooie oude Mercedes 407D camper. Als we dan thuis zijn, gaan we lekker wandelen met onze drie Spaanse (straat)honden; dat is ook onze grote passie. 

Nicole (Procestechnoloog)

Nicole Duim

Wie ben je?
Mijn naam is Nicole Duim, ik ben getrouwd en moeder van een zoontje.

Welke studie heb je gedaan?
Na de middelbare school ben ik Chemical Engineering gaan studeren in Delft. Ik ben uiteindelijk afgestudeerd in de ‘proces’ richting. Die richting gaf me een mooie aansluiting op een functie binnen een chemisch bedrijf.

Wat houdt je functie in?
Als procestechnoloog ondersteun ik het operationele team waarbij ik zorg dat processen verder kunnen worden verbeterd zodat er zo optimaal mogelijk gewerkt kan worden in de fabrieken.

Hoe lang ben je al werkzaam bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij Shell Moerdijk. In deze periode zag ik hoe goed en op een leuke manier er met elkaar werd samengewerkt en welke uitdagingen en kansen er zijn. Na mijn stage in 2015 bood Shell mij een baan aan en die kans heb ik met beide handen aangegrepen.  

Wat vind je het leukste aan je baan?
De samenwerking met verschillende mensen op onze site en daarbuiten is voor mij het allerleukste aan mijn baan. De kennisuitwisseling en de nieuwe dingen die ik elke keer weer leer zijn super interessant. Ook vind ik het heel leuk dat je bij het doorvoeren van verbeteringen de effecten vaak snel kunt opvolgen in de fabriek.

Wat doe je graag buiten je werkuren?
Dan ben ik graag buiten om te wandelen en te fietsen in de natuur. Daarnaast vind ik het leuk om in de keuken te bakken en te koken. 

Timo (Metroloog)

Timo Farla

Wie ben je?
Mijn naam is Timo Farla, 34 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Zevenbergen.

Welke studie heb je gedaan?
Na mijn studie Technische Informatica heb ik een aantal losse kalibratiediploma’s behaald waaronder  standaard metrologie, onzekerheidsrekeningen en meetsysteemanalyses. In januari 2020 ben ik geslaagd voor mijn eerste hbo Postbachelor diploma - kwaliteitsfunctionaris laboratoria - en heel recent slaagde ik voor mijn tweede: kwaliteit- en verandermanagement.

Wat houdt je functie in?
Als metroloog ben ik verantwoordelijk voor het gehele kalibratieproces van meetmiddelen voor de locaties Moerdijk en Pernis. In mijn kalibratielaboratorium onderzoek ik via gestandaardiseerde methoden of de gegeven waarden voldoen aan de specificaties. Bij afwijkingen onderzoek ik waar deze vandaan komen, waarom ze ontstaan en los ik deze op.

Hoe lang ben je al werkzaam bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
Toen ik zeven jaar geleden hoorde dat Shell een metroloog zocht, heb ik gelijk gesolliciteerd.
Het leek mij geweldig om een spin in het web te zijn bij een organisatie met zoveel diverse processen.
Mijn moeder werkt ook bij Shell Moerdijk en de positieve verhalen die zij vertelde, wilde ik zelf graag beleven. De kans om een eigen meetkamer te runnen en deze naar eigen hand in te richten, greep ik dan ook met beide handen aan.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het continu verder verfijnen van meetmethoden om een steeds hogere nauwkeurigheid te bereiken. Storing zoeken bij afwijkende resultaten: is mijn methode verkeerd, wijkt mijn meetapparatuur af of toch het gemeten instrument? De benodigde precisie voor het vakgebied, want een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben. Sommige metingen zijn al op nano-niveau!

Wat doe je graag buiten werkuren?
In de zomer toer ik graag met mijn oude Italiaanse scooter. Daarnaast heb ik een actief sociaal leven en ben ik vaak op pad. Op momenten van rust en bezinning schaak ik soms, kweek ik hete chilipepers of start ik een spelcomputer op.

Richard (General Manager)

Richard Zwinkels

Wie ben je?
Ik ben Richard Zwinkels, getrouwd met Nicolette en vader van twee dochters en twee zonen.

Welke studie heb je gedaan?
Scheikundige Technologie in Delft

Wat houdt je functie in?
Als General Manager ben ik verantwoordelijk voor alles wat zich afspeelt op het terrein van Shell Moerdijk. Mijn focus ligt op veilig werken, betrouwbaar produceren en Moerdijk op een kosteneffectieve manier neerzetten voor de toekomst. Dat kan ik uiteraard niet alleen. Samen met nog zo’n 850 collega’s leggen we de veiligheidslat en de zorg voor de omgeving steeds hoger. Daarbij krijgen we voor het onderhoud van onze fabrieken dagelijks hulp van nog eens zo’n 500 aannemer-collega’s. De komende tien jaar willen we aanzienlijk investeren in onze installaties en fabrieken: in betrouwbaarheid, in vernieuwing, in energietransitie en in circulariteit. Om deze investeringen te kunnen doen, zijn we gestart met een intern programma om onze kosten te verlagen en onze inkomsten te verhogen. Zo hopen we een pad in te slaan naar een duurzame toekomst met een duidelijke ambitie om hoogwaardige recycling van plastics te gaan ontwikkelen.

Hoe lang ben je al werkzaam bij Shell en waarom ben je voor Shell gaan werken?
Ik ben in 1995 bij Shell begonnen als technoloog bij SAPREF, een joint venture van Shell en BP, in Durban (Zuid-Afrika). Hierna heb ik in verschillende functies in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gewerkt. Van 2010 tot 2012 werkte ik ook al bij Shell Moerdijk, toen als Productie en Onderhoud Manager; daarna ‘verhuisde’ ik voor een paar jaar naar de raffinaderij in Pernis. Al die ervaringen brachten me naar mijn huidige baan. Ik vind het echt fantastisch dat ik sinds september 2018 General Manager van Shell Moerdijk mag zijn.

Wat vind je het leukste aan je baan?
De afwisseling in mijn werk is geweldig. Ik heb met zoveel verschillende mensen contact, zowel in- als extern, over heel veel verschillende onderwerpen. Geen dag is daarom hetzelfde. Je denkt misschien dat ik de hele dag achter een bureau zit, maar niets is minder waar. Ik ga heel graag ‘naar buiten’: het fabrieksterrein op in mijn overall. Om te zien hoe projecten verlopen, of veiligheidsrondes te lopen én om het persoonlijke gesprek te voeren met collega’s en aannemer-collega’s. Kunnen zij hulp gebruiken in hun dagelijks werk? Waar kunnen zaken of processen soepeler verlopen? Kan ik daar samen met het managementteam bij helpen? Een bedrijf als dit leid je niet vanachter een bureau; gelukkig maar want dat zou niet goed bij me passen.

Wat doe je graag buiten werkuren?
Mijn vrije tijd breng ik graag door met mijn gezin. Op zaterdag sta ik als coach langs de lijn van het hockeyveld. Ik houd echt van het buitenleven, ga graag skiën en golfsurfen. Daarnaast fiets ik iedere dag naar mijn werk op mijn speed pedelec: behalve goed voor mijn conditie is het ook heerlijk om te doen en past dit in de energietransitie die we als bedrijf en samenleving aan het doormaken zijn. 

Meer Shell Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Op Moerdijk worden grote stappen gezet naar een duurzame toekomst, onder meer met de bouw van een fabriek voor chemische recycling. Daarmee kan plastic pas echt worden hergebruikt, dankzij circulaire chemie.

Laatste nieuws

Overzicht van de nieuwsberichten van Shell Moerdijk.

Over ons

In deze sectie o.a. een overzicht van onze activiteiten en verantwoordelijkheden in Nederland. Lees ons magazine Shell Venster of download onze apps.