Slotwoord General Manager Richard Zwinkels

“Wij hadden deze incidenten moeten voorkomen. Ik neem en voel daarvoor de verantwoordelijkheid. Veiligheid was, is en blijft onze kernwaarde. Dit betekent het beschermen van de mensen die bij ons werken en de mensen die in de omgeving wonen. En dit betekent het beschermen van het milieu.

We doen er alles aan om incidenten te voorkomen. We nemen veiligheid mee in al onze ontwerpen, processen, beslissingen en in ons handelen. Toch zijn er twee grote incidenten geweest. Ik begrijp dat we hierover openbaar verantwoording moeten afleggen.

Bij de explosie hebben twee medewerkers verwondingen opgelopen. Voor hen, en ook voor andere collega’s, heeft de klap een grote impact gehad – voor sommigen speelt het vijf jaar na dato nog steeds.

Wij hebben ook het vertrouwen van onze buren, autoriteiten en klanten beschaamd, en we werken er sinds het eerste moment hard aan om dat vertrouwen terug te winnen. Zij zijn voor ons heel belangrijk en vormen een integraal onderdeel van ons bestaansrecht. We leren. We kijken naar buiten. Dat was al zo voor de incidenten en daarvan zijn we nu des te meer doordrongen.

De Officier van Justitie en ik, we hebben hetzelfde doel: een veilige procesindustrie. Wij werken daar allebei hard aan. Allebei vinden wij dat Shell Moerdijk daarin een voortrekkersrol kan en moet vervullen. Datzelfde geldt voor alle medewerkers bij Shell. Iedereen is ervan doordrongen dat goed werken alleen maar op een veilige manier kan.

Eén ding moet mij, ook namens mijn collega’s, nog van het hart. Ik wil graag dat de rechters een goed beeld hebben van onze veiligheidscultuur. Op Shell Moerdijk leven wij Goal Zero: nul ongevallen, nul lekkages. Dat is mijn streven, dat is het streven van Shell Moerdijk. Wij blijven verbeteren. Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag. Daar staat Shell Moerdijk voor, daar sta ik voor.”