Hoe het begon
Het ging goed met de chemische fabrieken van Shell Pernis in de jaren '60, maar door ruimtegebrek kon Shell daar geen nieuwe fabrieken bouwen.
De keuze viel snel op Moerdijk vanwege de centrale ligging, de relatief eenvoudige manier om Pernis en Moerdijk met elkaar te verbinden via ondergrondse pijpleidingen en de goede bereikbaarheid.
In de loop van de tijd is Shell Moerdijk uitgegroeid tot een grote verzameling fabrieken en een van de grootste chemische complexen van Nederland.
Het proces
Op het bedrijventerrein van Shell Moerdijk staat een groot aantal fabrieken. In deze fabrieken worden, met behulp van complexe processen, basischemicaliën gefabriceerd die hun oorsprong vinden in aardolie.
Een groot deel van de basisproducten voor de processen worden via ondergrondse pijpleidingen vanuit Shell Pernis aangevoerd. Deze worden verwerkt in het ‘hart’ van Moerdijk: de ‘kraker’ (de etheen fabriek).
In de kraker worden door een chemisch proces grote moleculen die uit Pernis komen in kleinere moleculen ‘gehakt’. Vervolgens gaan de producten die hier uit komen naar de andere fabrieken op Moerdijk, via pijpleidingen terug naar Pernis of naar klanten voor verdere verwerking.
Wist u dat...
- Het totale oppervlakte van Shell Moerdijk 325 hectare is, waarvan 250 hectare binnen het hek en daarvan is 175 bebouwd
- De totale capaciteit 4,5 miljoen ton product per jaar (inclusief bijproducten)
- Er dagelijks 1.300 medewerkers op het terrein zijn: 800 van Shell en 500 van aannemers
De helft van de grondstoffen arriveert per pijpleiding (veelal van en naar Pernis), 45 procent komt aan per schip en de overige 5 procent per trein en wegtransport (tankwagens).