
Wind
Nederland heeft geluk. Met de Noordzee beschikt het over een potentieel enorme, duurzame energiebron. De Noordzee is relatief ondiep, er staat veel wind en is zo ideaal voor de productie van stroom uit wind. Door het bouwen van windparken op zee, maken we groene stroom voor huizen en bedrijven en investeren we in nieuwe energie voor Nederland.
Samen met partners bouwen en exploiteren we windparken op zee. Met meer dan vijftig jaar ervaring op de Noordzee, ervaring met het uitvoeren van complexe projecten en de daartoe benodigde kennis en kunde is Shell één van de meest ervaren bedrijven in de offshore-industrie. Tegenwoordig breiden we die kennis en kunde verder uit via samenwerkingen met kennisinstituten en universiteiten.
Juist de Nederlandse markt is voor Shell heel interessant omdat Shell toegang heeft tot elke fase van het proces – van het opwekken van elektriciteit, tot het kopen en verkopen ervan, tot het rechtstreeks leveren aan klanten. In Nederland stapte Shell als eerste in windenergie op zee.
Wat als het niet waait?
Inmiddels beschikken we met onze partners over drie windparken op de Nederlandse Noordzee en is ons vierde windpark in ontwikkeling. De totale capaciteit van deze windparken is zo'n 2,4 GW. De eerste twee - Shell NoordzeeWind en Blauwwind - zijn al operationeel. De derde - CrossWind - is in aanbouw. Ons vierde windpark - EcoWende - is in voorbereiding.
Bijzonder: in CrossWind werken we met onze partners aan innovaties om ervoor te zorgen dat het windpark een constante hoeveelheid stroom levert, ongeacht hoe de wind waait.
Shell en Wind
Shell NoordzeeWind
Na meer dan 15 jaar 50% aandeelhouder te zijn geweest is Shell sinds eind maart 2021 eigenaar van het eerste Nederlandse windpark op zee: offshore windpark Egmond aan Zee.
Blauwwind
Samen met Partners Group, Eneco, Inpex en Luxcara, is Shell aandeelhouder in het Blauwwind consortium, welke het offshore windpark Borssele III & IV heeft gebouwd en exploiteert.
CrossWind
Samen met Eneco bouwt Shell via de joint venture CrossWind offshore windpark Hollandse Kust (noord): het eerste windpark met innovaties op zee gericht op systeemintegratie.
Shell Energy
De stroom van Shell Energy komt voor 100% van Nederlandse wind en zon. Dit zijn allebei duurzame bronnen, die niet zomaar op zullen raken! We wekken onze windenergie op met de windmolens in de Noordzee, die je ook op deze pagina terugziet. Met onze stroom haal jij het windje (en dus ook het zonnetje) in huis!
Stefan | Wind
Titel: Shell_Wind_Stefan_60_seconds_FINAL_16X9_1920x1080_ProRes422HQ
Duur: 59 seconden
Beschrijving:
Stefan, Wind Engineer van Shell, vertelt over zijn liefde voor bouwen, zijn werk voor Shell en het belang van windenergie. Terwijl hij vertelt, zien we hem thuis en op het werk, waar hij met diverse activiteiten bezig is.
Shell_Forest_Hans_30_sec_FINAL_16X9_1920x1080_ProRes422HQ Transcript
[Videobeelden]
Close-up van een rechterpols met een zwart armbandje en een rechterhand die een la van een wit kastje opentrekt. In het kastje ligt schrijfgerei en gereedschap, en hij pakt er iets uit.
[Audio]
We horen het geluid van de la die open schuift.
[Voice-over, mannenstem]
“Ik heb nooit anders geweten dan dat ik techniek leuk vond. Ik ken het niet anders.”
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een close-up van het gezicht en de schouders van een man in een zwart T-shirt met donkerbruin haar. Hij is ergens mee bezig en beweegt zijn hoofd naar links. Dan verspringt het beeld naar een shot van dezelfde man, net iets minder close-up. We zien de linkerkant van zijn gezicht vanaf de voorkant. Hij kijkt geconcentreerd. Op de onscherpe achtergrond zijn boeken en een schilderij te zien.
[Audio]
We horen een krassend geluid.
[Videobeelden]
Het beeld verspringt, zodat we nog steeds het hoofd van de man zien, maar nu is op de voorgrond, midden in beeld, zijn onscherpe rechterhand te zien die iets vasthoudt en met een houten plank bezig is. Hij veegt erover.
[Audio]
We horen een veeggeluid.
[Er is achtergrondmuziek te horen]
Er klinkt zachte, lichte muziek.
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een close-up van een linkerhand die bezig is met een Lego-bouwwerk. Er wordt met verschillende kleuren blokjes een gebouw gemaakt. Dan verspringt het beeld naar een close-up van een witte windmolen van Lego, die links in beeld te zien is. De wieken draaien rond, tegen een onscherpe, rozekleurige achtergrond.
[Voice-over, mannenstem]
“Dit is een van m'n eerste herinneringen dat ik het leuk vond om dingen te maken en te bouwen.”
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een close-up van de rechter zijkant van het hoofd en de nek van dezelfde man, vanuit een hoge hoek. Nu heeft hij een blauw overhemd aan. Op de achtergrond zien we een onscherp fotoboek waar hij in bladert. Dan verspringt het beeld naar een shot waarin de man linksvoor onscherp te zien is en het fotoboek in het midden scherp. We kijken als het ware mee over zijn schouder. Er staan foto’s in het boek van een vliegtuig gemaakt van Lego, met poppetjes erin. De man houdt met zijn handen het boek vast.
[Voice-over, mannenstem]
“Ik was hier vijf jaar en toen heb ik meegedaan aan een constructiewedstrijd van speelgoed, en toen heb ik de tweede plek gewonnen.”
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een close-up van het fotoboek, met de rechterhand van de man erop. Aan zijn ringvinger draagt hij een gouden ring. De foto van een jongetje in het boek is onscherp. Dan verspringt het beeld opnieuw en zien we het gezicht van de man met een onscherp, onduidelijk bouwwerk op de voorgrond. Vervolgens verspringt het beeld naar een close-up van het bouwwerk waar hij mee bezig is. Het is iets met palen en een haak aan een touw.
[Voice-over, mannenstem]
“Eigenlijk bouwen we nog steeds dingen. Het is alleen veel groter en complexer geworden.”
[Er is achtergrondmuziek te horen]
Er klinkt zachte, lichte muziek.
[Videobeelden]
Nu is het bouwwerk, dat op een tafel ligt, in zijn geheel te zien. De camera draait eromheen. Het is een schip met verschillende constructies of machines erop. Het beeld verspringt naar een close-up van het hoofd van de man, met een stukje van een bouwwerk onscherp op de voorgrond. Als het bouwsel begint te bewegen, zien we dat het een windmolen is. De man kijkt er geconcentreerd naar, terwijl hij de wieken met zijn hand ronddraait.
[Voice-over, mannenstem]
“En dan is het gewoon speelgoed voor grote jongens.”
[Videobeelden]
We zien een close-up van de miniatuurwindmolen en de hand die de wieken ronddraait, en op de achtergrond is onscherp het andere bouwwerk op de tafel te zien. Dan verspringen we naar een breedbeeld van een echte windmolen, met uitgestrekte havens en blauwe, licht bewolkte lucht op de achtergrond. De wieken van de molen draaien.
[Audio]
We horen zachtjes het geluid van de draaiende windmolen.
[Voice-over, mannenstem]
“Het bijzondere aan dit project is dat windenergie eigenlijk vrij voorhanden is.”
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar de onderkant van een grote windmolen, met andere windmolenmasten ernaast en erachter. Op de groene onderkant van een kraan die erbij staat, staan de letters ‘BMS’. In de achtergrond van het brede shot zien we containers en blauwe, licht bewolkte lucht. Het beeld verspringt naar een shot waarin de camera vanuit een lage hoek naar een grote windmolenmast kijkt, met ernaast iets dat op een hijskraan of steiger lijkt. De lucht is nog steeds blauw en licht bewolkt.
[Voice-over, mannenstem]
“Dus het kan een impact hebben en bijdragen aan de energiepuzzel voor Nederland.”
[Er is achtergrondmuziek te horen]
Er klinkt zachte, lichte muziek.
[Videobeelden]
Nu zien we vanuit een hoge hoek de groene kraan van eerder, die tussen de grote masten staat. Het beeld verspringt naar een medium shot van de man die in een kamer iets op een whiteboard construeert. Hij haalt er iets af en plakt het er ergens anders weer op. Hij heeft nu een blauwe spijkerbroek en een wit overhemd aan. Links op de voorgrond is onscherp een groene kamerplant in beeld.
[Voice-over, mannenstem]
“Energie is een levensbehoefte en dat zal zo blijven.”
[Videobeelden]
We zien nu een close-up van een rechterhand die een miniversie van een schip op een magneetbord plakt en loslaat.
[Grafische weergave]
Over het beeld heen wordt aan de linkerkant met witte lijnen een windmolen getekend.
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een shot van het hoofd en de schouders van de man, nu weer met het blauwe overhemd aan. Hij zit in een woonkamer met onscherp een kast met knuffeldieren en een tafel met stoelen op de achtergrond. We zien zijn gezicht schuin van voren. Hij praat.
[Shell-medewerker Stefan]
“Om te zorgen dat we dat kunnen blijven voorzien, zal het groener moeten worden.”
[Grafische weergave]
Over het beeld heen verschijnen in het midden witte letters.
[Tekst in beeld]
Stefan, Wind Engineer
[Videobeelden]
Terwijl de windmolen en de letters nog steeds te zien zijn, verspringt het beeld naar een medium shot van een man die over een weids industrieterrein met windmolens en andere apparatuur loopt. Hij heeft een witte helm op, en een oranje overall en een zwart veiligheidsharnas aan. We zien hem van de achterkant en de camera volgt hem terwijl hij wegloopt.
[Voice-over, vrouwenstem]
“Samen met gepassioneerde mensen als Stefan bouwt Shell met haar partners een nieuw windpark op zee.”
[Videobeelden]
Het beeld verspringt naar een zijaanzicht van de man in oranje overall die in een blauwe stellage een ladder beklimt op het industrieterrein dat we eerder zagen. Dan verspringt het beeld naar een breed shot van twee windmolenwieken die op de blauwe stellage liggen, waarin de man in de oranje overall omhoog klimt en bijna bovenaan is. Op de achtergrond is blauwe lucht te zien. Het beeld verspringt opnieuw, en nu zien we brede beelden van een windpark op zee, met op de voorgrond een grote windmolen en op het water iets dat op een schip lijkt. De lucht is grijs en bewolkt en de wieken van de molens draaien.
[Er is achtergrondmuziek te horen]
Een toetsenist speelt het kenmerkende Shell-deuntje.
[Grafische weergave]
Het geel met rode schelplogo van Shell is te zien tegen een witte achtergrond. Dan verschijnt er zwarte tekst onder het logo.
[Tekst in beeld]
#MakeTheFuture
Shell Nederland steunt het Nederlands Klimaatakkoord en wil bijdragen aan de energietransitie. In Nederland gaat het daarbij niet om meer energie, maar om efficiënter gebruik van energie en schonere energie, dat wil zeggen het terugdringen van broeikasgassen. Windenergie speelt hierbij volgens Shell een belangrijke rol omdat het een van de schoonste beschikbare energiebronnen is.
Het Nederlands Klimaatakkoord erkent het belang van wind op zee en legde de ambitie vast om voor 2030 rond de 11,5 GW aan windenergie op zee te realiseren. Die energie kan worden omgezet in elektriciteit voor direct gebruik. Maar met deze windenergie kan ook groene waterstof worden geproduceerd. Die waterstof kan worden omgezet in elektriciteit wanneer het niet waait. Zo creëren we een buffer. Verdere schaalvergroting van windenergie op de Noordzee biedt economische voordelen voor Nederland. Zo kan schaalvergroting duurzame werkgelegenheid opleveren en kan Nederland energie en technologie exporteren.
Meer wind
Energiepark Pottendijk
Shell heeft vlakbij Emmen in Drenthe het Energiepark Pottendijk en het is op dit moment Shells grootste gecombineerde wind- en zonnepark in Europa. Sinds begin 2023 wekken 14 windturbines en 90.000 zonnepanelen gezamenlijk stroom op, genoeg voor ongeveer een derde van het totale elektriciteitsverbruik van de inwoners en bedrijven van Emmen.
Offshore windpark Borssele III&IV volledig operationeel
Het Blauwwind consortium, ontwikkelaar van het in de Noordzee gelegen windpark Borssele III&IV, heeft op 18 februari bekendgemaakt dat het windpark volledig operationeel is.
CrossWind wint aanbesteding windpark Hollandse Kust (noord)
Consortium CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco, is blij met de gunning van de aanbesteding van het subsidievrije windpark op zee Hollandse Kust (noord).
De keuze voor wind is de enige logische voor Nederland
Marjan van Loon is er klaar voor om Shell door een belangrijke transitie heen te loodsen, richting de productie van duurzame energie.
Meer Shell
Wij veranderen
Om Nederland warm, in bedrijf en in beweging te houden is Shell actief in olie en gas. Maar wij veranderen voor een schonere toekomst. Dat moeten we, kunnen we, dat willen we. Dus investeert Shell ook in nieuwe energie voor Nederland.
Biobrandstoffen
Biobrandstoffen vormen een hernieuwbare energiebron, gemaakt van organisch materiaal of afval, die een waardevolle rol kunnen spelen bij het verminderen van de uitstoot van CO2.
Shell Recharge
Laad zowel je elektrische auto als jezelf op bij de snelladers van Shell Recharge. Door het hoge vermogen van onze snelladers ben je in 20 minuten weer onderweg.
Veranderaars
Shell voorziet Nederland van energie, en steeds vaker nieuwe energie. Medewerkers veranderen mee en dragen zo bij aan de energietransitie, ook op onverwachte plekken. Lees de verhalen van veertien veranderende Shell-medewerkers.