Volgens de onderzoekers tonen verschillende studies aan dat Nederland wel flink moet investeren in technisch beroepsonderwijs plus om- en bijscholing om de ambities op klimaatgebied te halen. “Nu al slagen veel bedrijven in de onderzochte sectoren er niet in om het juiste, gekwalificeerde personeel te vinden om de energietransitie te realiseren in het beoogde tempo.”
De onderzoekers keken naar de gehele waardeketen van groene waterstof. Ze berekenden de eenmalige banen uit bijvoorbeeld de aanleg van windparken op zee voor opwekking van groene stroom voor elektrolyse en de bouw van waterstoffabrieken voor het produceren van waterstof. Bovendien becijferden ze het aantal structurele banen voor onderhoud en exploitatie. Daarbij hield CE Delft twee scenario’s voor ogen: een scenario met minimale toepassing en minimale (Nederlandse) productie van groene waterstof en een scenario met maximale toepassing en productie in Nederland.
“We staan voor een splitsing. Bij welk scenario we uiteindelijk in de buurt komen, hangt mede af van beleidskeuzen en maatregelen”, stelt onderzoeker Cor Leguijt van CE Delft. In de scenario’s hangt de productie van groene waterstof in Nederland en het gebruik daarvan in Nederland samen met de bijbehorende vraag naar arbeid. Een keuze voor forse binnenlandse productie leidt tot meer gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving en op de lange termijn tot meer werkgelegenheid.