Het winnen van olie en gas in diep water is erg moeilijk, al was het alleen maar vanwege de extreem hoge druk en de zeer lage temperaturen die op vele honderden meters onder het oceaanoppervlak heersen. Bij het ontsluiten van deze reserves hebben wij de grenzen verlegd van wat technisch mogelijk en veilig uitvoerbaar is.

Een van de grotere diepwaterprojecten van Shell is Stones, met ongeveer 2.900 meter het diepste olie- en gasproject in de Amerikaanse Golf van Mexico.

Stones is het een na grootste winningsveld in het geologische grensgebied van het onderste Tertiair in de Golf van Mexico. Perdido, dat in 2010 in bedrijf werd genomen, had daarvoor met 2.450 meter een diepwaterrecord voor een olieboor- en productieplatform op zee gevestigd. Een ander voorbeeld van onze eerste projecten in diep water is Parque das Conchas (BC-10) voor de kust van Brazilië, waar wij eerst grote elektrische pompen in de zeebodem hebben geïnstalleerd om olie en gas omhoog te pompen vanuit reservoirs met lage druk.

In de wateren van Maleisië gebruikt ons Gumusut-Kakap-project geavanceerde technologieën en een innovatieve benadering die productieputten verbindt met een bestaand platform.

Meer in in energie en innovatie

Aardgas

Wij vinden manieren om nieuwe aardgasreserves, de schoonst brandende fossiele brandstof, te ontsluiten.

Ondergronds

Wij gebruiken een scala aan technologieën om meer olie en gas te winnen uit bestaande velden en om nieuwe reserves aan te wijzen.