_166.jpeg?imwidth=960)
Vragen en antwoorden Energiepark Pottendijk
28 sep. 2021
-
Wat doet Energiepark Pottendijk aan de veiligheid tijdens winterse periodes?
Voor onze windturbines hebben wij een veiligheidsprotocol, hierin worden ook de winterse weercondities meegenomen. In dit protocol staat uitgewerkt hoe bijvoorbeeld ijsvorming wordt vastgesteld en waar ijs mogelijk terecht kan komen. Ook staat hierin welke verantwoordelijkheden en voorschriften nageleefd horen te worden om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.
Deze taken nemen wij uiterst serieus en moeten ten alle tijden worden nageleefd. De windturbines van Pottendijk zijn voorzien van een ijsdetectiesysteem, die automatisch de windturbines afschakelt als er ijsvorming wordt waargenomen. Daarnaast draaien de turbines zich automatisch tot een positie waarbij de wieken niet boven de weg hangen. De windturbine (WTG8) bij de Motodrome krijgt een omheining, zodat het gebied om de turbine kan worden afgesloten bij onveilige situaties. Pas na inspectie, als is vastgesteld dat er geen ijs meer op zit, zullen de turbines weer gaan draaien.
Als u zich om andere reden zorgen maakt of u heeft een vraag hierover, kunt u ons ons bereiken via deze website.
-
Wat voor type camera’s hangen er rond het park?
Het zonnepark zal worden voorzien van warmtebeeld camera’s langs het hek rond het park. Met behulp van deze camera’s is het mogelijk om vanaf een controlekamer het zonnepark in de gaten te houden. De gekozen camera’s hebben geen verlichting en omwonenden zullen hier dus geen hinder van ondervinden. Ook zullen de camera’s zo opgesteld worden dat deze zo min mogelijk de omgeving buiten het zonnepark filmen.
-
Waarom heeft Shell Pottendijk gekocht?
Shell wil een actieve rol spelen in de energietransitie. Investeren in duurzame energie als zonne- en windenergie past daar goed bij. De regio Emmen is voor ons belangrijk en daarom werken we op meerdere projecten in Emmen samen om initiatieven te realiseren. Door het Energiepark Pottendijk te realiseren zetten wij een volgende stap in de energietransitie en dragen we bij aan de duurzame energie doelstellingen van de gemeente Emmen en de provincie Drenthe.
-
Hoe groot wordt het park?
Het gaat om de realisatie van 14 windturbines in de buurt van Pottendijk en een naastgelegen zonnepark van ongeveer 35 hectare.
-
Wat is de opwekcapaciteit van het energiepark?
De 14 windturbines hebben een beoogd opgesteld vermogen van 50,4 megawatt (MW), ofwel 3,6 MW per windturbine. Het zonnepark heeft een beoogd opgesteld vermogen van circa 50 MW (90.000 zonnepanelen).
-
Hoeveel elektriciteit produceert Energiepark Pottendijk?
Jaarlijks zal het Energiepark in staat zijn om 170 GWh te produceren. Dit is ongeveer 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik per jaar van heel Emmen.
-
Hoe hoog worden de windturbines?
De tiphoogte is 149,5 meter, de ashoogte is 84 meter.
-
Welk type windturbines zijn gekozen?
Het type windturbine is gekozen op basis van de eisen in de afgegeven vergunning. Het type is Nordex N131/3600 van 3,6 MW.
-
Tot hoeveel CO2-reductie leidt het park?
Energiepark Pottendijk zorgt voor een potentiële CO2-reductie van ongeveer 61.000 ton CO2 per jaar. De berekening is gebaseerd op hoeveel CO2 per jaar wordt geproduceerd door elektriciteitsproductie in 2019 en hoeveel CO2 het scheelt als een deel hiervan wordt vervangen door Energiepark Pottendijk, dat per jaar 170 GWh duurzame elektriciteit oplevert en daarbij geen CO2 produceert.
-
Wanneer zal het Energiepark operationeel zijn?
Het Energiepark is naar verwachting in het voorjaar van 2023 operationeel. We houden de omwonenden en andere geïnteresseerden via de website en de nieuwsbrief op de hoogte van de voortgang.
-
Hoe lang blijven de windturbines en zonnepanelen staan?
De windturbines worden gebouwd voor een periode van 16 jaar en het zonnepark voor een periode van 30 jaar.
-
Is er rekening gehouden met impact op het milieu?
Een van de vereisten voor een energiepark als Pottendijk is een milieueffectrapportage. Hierin wordt de impact op het milieu getoetst. De MER is hier te vinden.
-
Hoe zorgt Energiepark Pottendijk ervoor dat de omgeving geen last heeft van slagschaduw?
In de milieueffectrapportage (MER) is getoetst op effecten van slagschaduw. De eisen zijn vastgelegd in de vergunning. Shell houdt zich aan eisen die zijn vastgelegd in vergunningen. De windturbines zullen dus af en toe stilstaan ten behoeve van het voorkomen of beperken van overlast. Met een aantal buren is dat in een stilstandsregeling vastgelegd.
-
Hoe zorgt het energiepark ervoor dat de omgeving geen last heeft van geluid?
In de milieueffectrapportage (MER) is getoetst op de effecten van geluid. De eisen zijn vastgelegd in de vergunning. Shell houdt zich aan eisen die zijn vastgelegd in vergunningen. Daarnaast doet Energiepark Pottendijk op verzoek van de gemeente en het Gebiedsplatform aanvullend onderzoek naar geluid, inclusief laagfrequentgeluid. DGMR voert het geluidsonderzoek uit en start hiermee in september 2021. Het Gebiedsplatform is betrokken bij de opzet van het onderzoek en de locaties van de monitoringskastjes. De data van de metingen zijn openbaar via www.sensornet.nl.
-
Wat zijn de (potentiële) gezondheidsrisico’s van de windturbines voor de omwonenden?
Naar de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met windturbines wordt veel onderzoek gedaan. Het RIVM heeft recent een factsheet gepubliceerd over de gezondheidseffecten van windturbines. Die factsheet is hier te lezen.
-
Wat doet het Energiepark om flora en fauna te beschermen?
Tijdens de bouw nemen we voorzorgsmaatregelen om negatieve effecten op beschermde diersoorten te voorkomen. Hiervoor is een ecologisch werkprotocol opgesteld. In de werkzaamheden houden wij rekening met het leefgebied en broedseizoen van vogels, in het bijzonder de buizerd en de sperwer. We richten een nieuw foerageergebied in voor de buizerd en de sperwer in. Op de wallen plaatsen wij gewassen die geschikt zijn voor deze vogels. Daarnaast houden we rekening met het leefgebied en de voortplantingsperiode voor vissen en amfibieën, zoals de poelkikker en de modderkruiper. Voor de werkzaamheden krijgen wij begeleiding van een ecologische deskundige. We leggen een brug aan tussen de Motodrome en het zonnepark en zorgen ervoor dat de watergang kan blijven fungeren als vliegroute voor vleermuizen. Ook komt er een monitoringsplan voor vogels en vleermuizen.
-
Welke maatregelen neemt Energiepark Pottendijk om zorgvuldig om te gaan met bepaalde tarragrond op het terrein?
Energiepark Pottendijk BV is begin maart 2022 op de hoogte gesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er tarragrond aanwezig is op het terrein waar het zonnepark zal worden gebouwd. Deze grond is opgegraven om grondverbeteringen voor fundaties mogelijk te maken. Omdat de tarragrond mogelijk sporen kan bevatten aardappelwratziekte zal er met zorg gehandeld moeten worden om eventuele verspreiding van de ziekte te voorkomen.
We nemen deze situatie erg serieus en hebben in overleg met de NVWA de volgende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen:
- Het herbegraven van opgegraven tarragrond
- Het uitvlakken van het perceel en het storten van schone grond eroverheen
- Het inzaaien van het perceel met een gras en gerst om verstuiving te voorkomen
- Verkeer dat op het perceel heeft gereden moet daarna bezemschoon zijn.
- We voeren geen grond af afkomstig van het perceel waar het zonnepark komt. In het geval dat het nodig is om grond af te voeren, dan wordt dit alleen gedaan met toestemming van de NVWA
- Als er graafwerkzaamheden plaatsvinden, zoals bij het aanleggen van het onderstation, begraven wij de tarragrond zorgvuldig
- Wij hebben zeer regelmatig contact met de NVWA om de situatie te monitoren
Op maandagavond 28 maart 2022 heeft Energiepark Pottendijk een bijeenkomst georganiseerd met grondeigenaren en boeren in de omgeving, de NVWA en vertegenwoordigers van LTO om de situatie en maatregelen te bespreken.
-
Wat houdt het geluidsonderzoek in?
Op verzoek van de gemeente Emmen en het Gebiedsplatform Pottendijk laten wij een aanvullend onderzoek doen naar het geluid van Energiepark Pottendijk. Hierbij wordt ook laagfrequent geluid opgenomen. Experts van onafhankelijk ingenieursbureau DGMR voeren dit onderzoek uit. De hoofdvraag van het onderzoek is: wat is het verschil in geluid nabij woningen voor en na plaatsing van de windturbines? Zo kunnen we mede in de gaten houden of het energiepark voldoet aan de normen voor geluid zoals opgenomen in de omgevingsvergunning. Om een goede vergelijking te maken tussen de huidige situatie en de invloed van het Energiepark op geluid, is DGMR sinds januari 2021 gestart met een zogeheten nulmeting. Dat is een inventarisatie van de huidige situatie, waarbij zij het bestaande omgevingsgeluid meten. Als alle windturbines draaien, monitort DGMR nog een jaar lang het geluid. Door deze lange duur van het onderzoek hebben we voldoende gegevens om situaties te kunnen vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan windsterkte, windrichting, temperatuur, luchtvochtigheid, stoorgeluid van bladeren, bodem die in de winter hun blad verliezen en geluid van sportactiviteiten. Daarna voert DGMR gedurende de levensduur van het windpark periodiek metingen uit, om te controleren of het energiepark nog steeds voldoet aan de normen.
-
Hoe zijn de meetlocaties van het geluidsonderzoek gekozen?
Om het geluid goed te monitoren, meet DGMR vanaf drie locaties het omgevingsgeluid. De meetlocaties heeft DGMR besproken met het Gebiedsplatform. De meetkastjes zijn ten noorden, oosten en zuiden van Energiepark Pottendijk opgehangen, in de directe nabijheid van het Energiepark. De locaties moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de locaties moeten faciliteiten zijn om de meetkastjes aan op te hangen, zoals lantaarnpalen of huizen. Bij voorkeur hebben de locaties vrij zicht op het energiepark en weinig last van het stoorlawaai van onder meer wegen, bomen of machines in de nabijheid. Door de geplande werkzaamheden aan de N391 in de meetperiode, was het bijvoorbeeld niet mogelijk om een meetkastje aan een lantaarnpaal bij de huidige rotonde op te hangen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de heersende windrichting, die voornamelijk west/zuidwest is. Wind heeft namelijk invloed op de geluidsoverdracht vanaf de windturbine tot aan de woning. Door te meten aan de zijde waar de wind gedurende het jaar ‘heen waait’, worden de meetwaarden hoger. Hierdoor is er minder last van stoorgeluiden en daardoor is het meetresultaat betrouwbaarder. De drie gekozen locaties voldoen aan deze voorwaarden.
-
Wat zeggen de grafieken van het geluidsonderzoek?
De geluidsmetingen zijn openbaar en te vinden op www.sensornet.nl/pottendijk. In de grafieken ziet u hoe hoog het bestaande omgevingsgeluid is op de drie meetlocaties, gemeten in decibel. In de grafieken ziet u nog niet wat de impact van Energiepark Pottendijk is op het omgevingsgeluid. De windturbines draaien immers nog niet. Vanaf januari draaien alle 14 windturbines en wordt het geluid nog een jaar lang gemeten. Aan het einde van volgend jaar kunnen we dus goed vergelijken hoe het omgevingsgeluid dan is in vergelijking met de huidige situatie. Het geluidniveau dat wordt veroorzaakt door een windpark, mag bij een woning gemiddeld per jaar niet meer bedragen dan Lden = 47 dB en Lnight = 41 dB. Lden is een berekend gewogen jaargemiddelde van de geluidbelasting tijdens de dag-, de avond- en de nachtperiode. De geluidbelasting in dB Lnight is de nacht-geluidbelastingindicator. In de avond- en nachtperiode wordt geluid hinderlijker ervaren en daarom zwaarder meegewogen. Ter vergelijking: een gemiddelde koelkast maakt ongeveer 40 dB aan geluid en een stofzuiger 80 dB.
-
Waarom is er voor deze opstelling van windturbines gekozen?
In het milieueffectrapport zijn de effecten van zeven verschillende varianten onderzocht die verschillen in afstand, afmetingen en opstelling. In de rapportage is gekeken naar het effect op onder andere het landschap, slagschaduw, geluid, veiligheid, natuur, cultuurhistorie, waterhuishouding, bodem, ruimtegebruik en elektriciteitsopbrengst. Op basis van hiervan en bijvoorbeeld de beschikbaarheid van grondposities, hebben Energiepark Pottendijk en de gemeente Emmen voor de huidige opstelling gekozen.
-
Hoeveel draagt Energiepark Pottendijk af voor de omgeving?
Er komt vanuit de gemeente Emmen, provincie Drenthe en Energiepark Pottendijk geld beschikbaar voor omwonenden in de omgeving van Energiepark Pottendijk. Voor het windpark hebben wij met de gemeente afgesproken dat wij per opgewekte megawattuur een bedrag van €0,50 cent afdragen gedurende de volledige 16 jaar waarvoor de vergunning is afgegeven. Dat loopt op tot in totaal meer dan een miljoen. Hieruit worden de vergoedingen voor direct omwonenden tot 1100 meter betaald, zoals is afgesproken met de gemeente Emmen. De rest dragen wij af aan het Windfonds. Voor het zonnepark is afgesproken dat de gemeente Emmen een compensatie van €950.000 ontvangt. De gemeente Emmen, het Gebiedsplatform Pottendijk en omwonenden gaan over de besteding van het Zon- en Windfonds. Energiepark Pottendijk gaat hier niet over. De afspraken kunt u nalezen in de Omgevingsovereenkomsten. Die kunt u vinden op https://gemeente.emmen.nl/omgevingsovereenkomst-energiepark-pottendijk
Meer Shell
Energiepark Pottendijk
Shell gaat in Drenthe de komende jaren Energiepark Pottendijk ontwikkelen. Op Energiepark Pottendijk heeft Shell de mogelijkheid om een energiepark met windturbines en zonnepanelen te realiseren.
Zon
Duurzaam opgewekte stroom speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van vandaag en morgen.
Wind
Door het bouwen van windparken op zee, maken we groene stroom voor huizen en bedrijven en investeren we in nieuwe energie voor Nederland.